ESTA status controleren
ESTA nieuws, informatie en hulp.

Wat is ESTA?

What is the ESTA visa waiver?

Zoeken in de FAQ

Visa Waiver Programma


Wat is het Visa Waiver Programma (VWP)?

Het Visa Waiver Program (VWP) programma geeft burgers van deelnemende landen de mogelijkheid om als niet-immigranten naar de VS te reizen voor zaken, toerisme, doorreis en medische doeleinden. Reizigers die onder het VWP naar de VS komen, mogen maximaal 90 dagen per bezoek blijven en hoeven geen andere reistoestemmingen, zoals een Amerikaans visum, aan te vragen. Er zijn momenteel 41 landen die deelnemen aan het VWP.

Personen die onder het VWP reizen, gaan ermee akkoord af te zien van hun recht op herziening of beroep. Het verkrijgen van een goedgekeurde ESTA garandeert een reiziger dus geen toegang tot de Verenigde Staten.

Terug naar het begin van de pagina

Reistoestemming


Wat is een ESTA-reistoestemming?

ESTA staat voor Electronic System for Travel Authorization. ESTA is een online aanvraagsysteem ontwikkeld door de overheid van de Verenigde Staten om reizigers vooraf te screenen voordat ze aan boord van een vliegtuig of schip naar de Verenigde Staten mogen. Vanaf 12 januari 2009 moet iedereen die de Verenigde Staten binnenkomt onder het visumontheffingsprogramma in het bezit zijn van een goedgekeurde ESTA. Buitenlanders die niet in aanmerking komen voor ESTA of aan wie een ESTA is geweigerd, moeten een Amerikaans visum aanvragen.

U kunt deze website gebruiken om uw ESTA-aanvraag in te dienen. De volgende informatie is nodig om het formulier in te dienen:

 • paspoortgegevens
 • Contactgegevens zoals thuisadres en telefoonnummer(s)
 • Reisinformatie zoals uw contactpunt in de VS en het adres van uw verblijfplaats in de VS
 • Werkgelegenheidsinformatie (indien werkzaam)
 • Krediet- of betaalkaartgegevens voor het betalen van de aanvraagkosten

Zodra u de vereiste informatie hebt ingevoerd, wordt uw aanvraag om naar de VS te reizen in het kader van het Visa Waiver Programma door het systeem verwerkt. De verwerking van uw aanvraag kan 72 uur in beslag nemen, maar de meeste aanvragen worden binnen enkele minuten of enkele uren goedgekeurd. Als uw autorisatie is goedgekeurd, krijgt u toestemming om aan boord te gaan van de lucht- of zeevervoerder naar de Verenigde Staten.

Terug naar het begin van de pagina

Wie komt in aanmerking om toelating aan te vragen in het kader van het Visa Waiver Programma?

U komt in aanmerking om toelating aan te vragen volgens het Visa Waiver Programma (visumontheffingsprogramma) als;

 • u van plan bent de Verenigde Staten voor 90 dagen of minder binnen te komen voor zaken, toerisme/plezier of doorreis
 • u toestemming hebt om te reizen via het Elektronisch Systeem voor Reistoestemming
 • u aankomt via een lucht- of zeevervoerder die het Visa Waiver Program heeft ondertekend
 • U hebt een retour- of doorreisticket
 • Uw reis mag niet eindigen in aangrenzend gebied of aangrenzende eilanden, tenzij de reiziger een inwoner is van een van deze gebieden
 • U bent staatsburger of staatsburger en in het bezit van een paspoort van een van de landen van het Visa Waiver Programma (zie onderstaande lijst)

Terug naar het begin van de pagina

Wie moet een ESTA-reistoestemming aanvragen?

Alle reizigers die de Verenigde Staten binnenkomen (door de lucht of over zee) onder het visumvrijstellingsprogramma moeten in het bezit zijn van een geldige ESTA-reistoestemming. Het doel van ESTA is om het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid in staat te stellen alle reizigers met een visumvrijstelling vooraf te screenen voordat ze hun land verlaten. Reizigers die naar de VS gaan wordt aangeraden om ten minste 72 uur voor vertrek een reistoestemming aan te vragen.

Iedereen die geen visum heeft en van plan is om naar de Verenigde Staten te reizen onder het Visa Waiver Programma moet een vooraf goedgekeurde reistoestemming hebben, dit geldt ook voor baby's en kinderen. De autorisatie moet worden verkregen voordat de reis begint en is vereist ongeacht of de reis door de lucht of over zee plaatsvindt. Een derde partij mag een aanvraag indienen namens een reiziger.

De volledige voorwaarden voor een ESTA zijn:

 • Het ESTA is 24 maanden geldig vanaf de datum van goedkeuring (of tot de vervaldatum van je paspoort als het paspoort binnen de komende 24 maanden verloopt);
 • Het ESTA kan voor meerdere binnenkomsten worden gebruikt;
 • Het ESTA kan alleen worden gebruikt voor bezoeken van maximaal 90 dagen per verblijf vanaf de datum van aankomst op een Amerikaans grondgebied;
 • De houder van een ESTA mag toeristische en bepaalde zakelijke activiteiten ondernemen, zoals het verkennen van vacatures, het overleggen met zakenpartners, reizen voor een wetenschappelijke, educatieve, professionele of zakelijke conventie of conferentie; en
 • De houder van een ESTA mag geen werk, studie of opleiding volgen.

Terug naar het begin van de pagina

Hoe lang is mijn ESTA geldig?

Tenzij ze worden ingetrokken, zijn reistoestemmingen geldig voor twee jaar vanaf de datum van autorisatie, of totdat uw paspoort verloopt, als dat eerder is. Een ESTA kan echter ook worden ingetrokken of overschreven door de aanvrager wanneer deze een nieuwe ESTA-aanvraag indient. Uw reistoestemming wordt ook automatisch beëindigd wanneer uw paspoort verloopt vóór het einde van de periode van twee jaar waarin de reistoestemming werd afgegeven.

Terug naar het begin van de pagina

Garandeert een ESTA toegang tot de Verenigde Staten?

Een goedgekeurde reistoestemming geeft u alleen toestemming om naar de VS te reizen. De toelating wordt bepaald door een medewerker van Customs and Border Protection (CBP), die uw paspoort zal controleren en u vragen zal stellen over uw bezoek bij aankomst in de Verenigde Staten. De ambtenaar zal dan bepalen of u de Verenigde Staten mag binnenkomen op basis van uw toelaatbaarheid onder het Visa Waiver Programma en de Amerikaanse wetgeving.

Als uw elektronische reistoestemming wordt goedgekeurd, stelt deze goedkeuring vast dat u in aanmerking komt om naar de Verenigde Staten te reizen volgens het Visa Waiver Programma, maar garandeert niet dat u toelaatbaar bent tot de Verenigde Staten. Bij aankomst in de Verenigde Staten zult u worden geïnspecteerd door een medewerker van Customs and Border Protection in een haven van binnenkomst, die kan vaststellen dat u niet ontvankelijk bent volgens het Visa Waiver Programma of om een andere reden volgens de Amerikaanse wetgeving.

Terug naar het begin van de pagina

Is een ESTA hetzelfde als een visum?

Nee, een ESTA is geen visum. Het voldoet niet aan de wettelijke of reglementaire vereisten om in de plaats te komen van een visum voor de Verenigde Staten wanneer een visum vereist is volgens de wetgeving van de Verenigde Staten. Personen die in het bezit zijn van een geldig visum kunnen nog steeds op dat visum naar de Verenigde Staten reizen voor het doel waarvoor het is afgegeven. Personen die met een geldig Amerikaans visum reizen, hoeven ook geen ESTA aan te vragen.

Bovendien wordt een ESTA niet erkend in plaats van een niet-immigranten- of immigrantenvisum. Als u in het bezit bent van een geldig visum, kunt u met dat visum naar de VS reizen en hoeft u geen extra reistoestemming aan te vragen.

Terug naar het begin van de pagina

Hebben onderdanen of burgers van landen die deelnemen aan het Visa Waiver Programma een ESTA nodig als ze alleen op doorreis zijn door de Verenigde Staten op weg naar een ander land?

Onderdanen of burgers van landen die deelnemen aan het Visa Waiver Programma hebben een ESTA of een visum nodig om door de Verenigde Staten te reizen. Als een reiziger alleen van plan is om door de Verenigde Staten te reizen op weg naar een ander land, moet hij of zij bij het invullen van de aanvraag voor een reistoestemming de optie "Doorreis" selecteren in het veld "Adres terwijl u in de Verenigde Staten bent" op de aanvraag.

Terug naar het begin van de pagina

Wat moet een reiziger doen als hij of zij niet wordt goedgekeurd om met ESTA te reizen?

Als een ESTA-aanvraag wordt afgewezen en de reiziger de reis wil voortzetten, moet de reiziger een visum voor niet-immigranten aanvragen door een DS-160 formulier in te vullen en een interview bij te wonen op een Amerikaanse ambassade of consulaat.

Terug naar het begin van de pagina

Wie kan een aanvraag indienen om de VS binnen te komen volgens het Visa Waiver Programma?

Iedereen die staatsburger of onderdaan is van een van de deelnemende landen kan een aanvraag indienen voor toegang onder het VWP. Hieronder volgt een lijst met vereisten om in aanmerking te komen:

 • Je komt de VS binnen als een niet-immigrant, voor niet meer dan 90 dagen voor zakelijke of recreatieve doeleinden.
 • Je bent in het bezit van een geldig VWP paspoort uitgegeven door een deelnemend land.
 • U bent de houder van een retour- of doorreisticket.
 • Je hebt een goedgekeurde ESTA.
 • Je hebt plannen om naar huis terug te keren en je reis eindigt niet op een locatie in de buurt van de VS of op naburige eilanden. Als u echter een inwoner bent van een van deze gebieden, is het toegestaan.
 • Je bent geen potentiële bedreiging voor het welzijn, de gezondheid of de veiligheid van de Verenigde Staten of een van haar burgers.
 • De medewerker van U.S. Customs and Border Protection heeft de eer om de uiteindelijke beslissing te nemen over toelating, en je zult moeten bewijzen dat je gekwalificeerd bent en vrij bent om toegelaten te worden onder het VWP.
 • Je doet afstand van alle rechten om een beslissing van het CBP met betrekking tot je binnenkomst in de Verenigde Staten te herzien of aan te vechten.
 • U kunt uw afstand van rechten bij aankomst bevestigen. U bent verplicht om persoonlijke informatie en voorwerpen waarmee u persoonlijk geïdentificeerd kunt worden, zoals vingerafdrukken en foto's, te overleggen.
 • U hebt voldaan aan alle vereisten van eerdere toelating(en) onder het VWP.

Terug naar het begin van de pagina

Wat zijn de vereisten voor een paspoort om onder het Visa Waiver Programma te reizen?

Het paspoort moet een digitale chip bevatten met een digitale foto van de paspoorthouder. Deze digitale chip bevat unieke identificatiegegevens over de paspoorthouder. Er moet ook een speciale leesbare zone aanwezig zijn in het gedeelte met persoonlijke gegevens. Dit is te herkennen aan de twee regels tekst met cijfers en chevrons (<<<) onderaan die pagina.

Opmerking: Alleen volwaardige Britse staatsburgers komen in aanmerking om een ESTA aan te vragen. British Subject, British Dependent Territories Citizen, British Overseas Citizen, British National (overseas) Citizen of British Protected Person komen niet in aanmerking om naar de VS te reizen onder het VWP en hebben een Amerikaans visum nodig.

Terug naar het begin van de pagina

Wanneer moet ik kiezen voor een visum om naar de VS te reizen in plaats van een ESTA?

 • Als uw verblijf in de VS langer duurt dan 90 dagen en niet voldoet aan de vereisten voor toegang tot de VS onder het VWP, zoals een bezoek voor recreatieve of zakelijke doeleinden dat onder de 90-dagen limiet valt.
 • Als je lucht- of zeevervoerder die je gebruikt om naar de VS te reizen niet is aangesloten bij het VWP.
 • Als je sterk het gevoel hebt dat je niet in aanmerking komt om de VS binnen te komen onder het VWP als direct gevolg van de Immigration and Nationality Act § 212(a).

Terug naar het begin van de pagina

Zijn er specifieke nadelen aan het gebruik van het VWP?

Door gebruik te maken van het VWP doen aanvragers afstand van hun recht op toetsing en beroep voor elke beslissing. De volgende voorwaarden moeten worden opgemerkt:

 • Je hebt niet het recht om in beroep te gaan tegen een besluit over toelaatbaarheid als je toegang tot de VS wordt geweigerd. Dit betekent dat je naar de VS zou kunnen reizen en toch niet toegelaten zou worden, maar je zou geen recht hebben om de weigering van toelating aan te vechten.
 • Je hebt geen recht om je verwijdering uit de Verenigde Staten te herzien of ertegen in beroep te gaan, mocht je de voorwaarden van je toelating overtreden. Dit geldt niet voor diegenen die de VS zijn binnengekomen als asielzoekers onder het Visa Waiver Programma.

Uw status als niet-immigrant kan niet worden gewijzigd als u eenmaal toegang hebt gekregen tot de VS in het kader van het Visa Waiver Programma.

Terug naar het begin van de pagina

Wat als de CBP-agent me de toegang tot de Verenigde Staten weigert?

Als u de toegang tot de VS wordt geweigerd, moet u terugkeren naar uw thuisland of een derde land. U wordt uitgezet via dezelfde vervoerder die u hebt gebruikt om naar de VS te reizen.

Terug naar het begin van de pagina

Is het ESTA hetzelfde als een elektronisch visum, gezien de extra vragen?

Nee. Een ESTA is een visumvrijstelling en de Verenigde Staten bieden geen "elektronische visa" aan. Een ESTA verschilt van een Amerikaans visum omdat de visumvereisten, bijvoorbeeld voor het B1- en B2-visum, veelzijdig zijn en een interview op een Amerikaans consulaat of ambassade vereisen. Het ESTA vereist niet zo veel informatie voorafgaand aan de reis of een gesprek op een ambassade, terwijl de visumaanvraag vergezeld gaat van specifieke persoonlijke informatie, informatie over de reisplannen van de aanvrager en uitgebreidere informatie over iemands werk, immigratie en andere persoonlijke geschiedenis. Deelnemers aan het Visa Waiver programma hoeven deze vragen niet te beantwoorden bij het aanvragen van een reistoestemming en er zijn geen plannen om DS-160 vragen op te nemen in het ESTA formulier.

Terug naar het begin van de pagina

Wanneer kan ik het beste een reistoestemming aanvragen?

Een aanvraag voor een reistoestemming moet weken of maanden voor de reisdatum worden ingediend. Aanvragen worden geaccepteerd op elk moment voordat u naar de VS reist en na goedkeuring is een reistoestemming geldig voor een periode van 2 jaar of tot de vervaldatum van het paspoort, afhankelijk van wat het eerst gebeurt.

Terug naar het begin van de pagina

Kunnen potentiële reizigers een reistoestemming aanvragen om op korte termijn naar de VS te reizen zonder vooraf geregelde reisplannen te maken?

Ja, vooraf geboekte of gedetailleerde reisplannen voor de VS zijn niet nodig om de ESTA-aanvraag in te vullen.

Terug naar het begin van de pagina

Als de reiziger van het Visa Waiver Programma meer dan één paspoort bezit, is het dan mogelijk dat de reiziger een reis naar de VS maakt met een ander paspoort dan het paspoort dat bij de aanvraagprocedure is gebruikt?

Nee. Elke persoon die onder het Visa Waiver Programma valt, moet reizen met het paspoort dat hij/zij oorspronkelijk heeft gebruikt om zijn/haar goedkeuring te verkrijgen. Het is belangrijk om op te merken dat als de reiziger een nieuw paspoort nodig heeft, er een nieuwe reistoestemmingaanvraag moet worden ingediend bij ESTA en dat voor elke nieuwe aanvraag een nieuwe vergoeding in rekening zal worden gebracht. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat uw paspoort actueel is en de duur van uw geplande verblijf zal duren.

Terug naar het begin van de pagina

Is het nog steeds nodig om een I-94W formulier in te vullen als ik een goedgekeurde reistoestemming via ESTA heb verkregen als een Visa Waiver Program reiziger?

Nee, dat is niet langer nodig. Met de introductie van ESTA is het proces gestroomlijnd, waardoor het DHS de formaliteiten voor het invullen van I-94W-formulieren voor reizigers met het Visa Waiver Programma kan afschaffen. Het nu papierloze proces geeft veel luchtvaartmaatschappijen de mogelijkheid om berichten en aanvragen te valideren die direct verband houden met de ESTA-status van de aanvrager.

Terug naar het begin van de pagina

Heb ik een ESTA nodig als ik over land in de VS aankom?

Ja, een goedgekeurd ESTA is nodig als een houder van een VWP-paspoort over de grens naar de Verenigde Staten rijdt vanuit Canada of Mexico. Voorheen was een I-94W vereist voor VWP reizigers die het land binnenkwamen over land, maar de ESTA vereiste werd ingevoerd op 1 oktober 2022.

Terug naar het begin van de pagina

Waarom is het noodzakelijk voor mij om een reistoestemming te verkrijgen in het kader van het Visa Waiver Programma als ik naar de VS reis?

Het ESTA stelt het DHS in staat om te bepalen of reizigers ontvankelijk zijn om naar de VS te reizen onder het VWP. Een goedgekeurd ESTA garandeert geen toegang tot de Verenigde Staten, aangezien de toegang wordt bepaald door de ambtenaren van Customs and Border Protection. Zonder een goedgekeurd ESTA of visum krijgt een reiziger geen toegang tot de Verenigde Staten.

Terug naar het begin van de pagina

Ik kom niet in aanmerking voor een ESTA, ik wil graag meer informatie over het aanvragen van een visum, waar kan ik terecht voor meer leesmateriaal?

Informatie over Amerikaanse visumcategorieën en vereisten kunt u vinden op de volgende pagina over Amerikaanse visumcategorieën en -types.

Terug naar het begin van de pagina

Ik ben naar Cuba gereisd. Wordt mijn ESTA geannuleerd?

Cuba is op 12 januari 2021 door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken aangewezen als staatsponsor van terrorisme. De gevolgen van deze aanwijzing betekenen dat ESTA-aanvragers die Cuba sinds deze datum hebben bezocht, hun ESTA-autorisaties zullen zien geannuleerd. Ga voor meer informatie naar de volgende link over ESTA en reizen naar Cuba.

Terug naar het begin van de pagina

Een reistoestemming aanvragen


Hoe vraag ik een reistoestemming aan om de VS te bezoeken?

 • Vul je aanvraag online in - controleer je paspoortnummer en het land dat het paspoort heeft uitgegeven.
 • Bevestig de gegevens voor elke reiziger
 • Dien de aanvragen in
 • Voer uw betaling uit
 • De aanvraagstatus wordt naar je gemaild zodra het CBP (US Customs and Border Protection) een beslissing heeft genomen.

Hier volgt een samenvatting van elk van deze stappen, zodat je beter begrijpt hoe je de aanvraagprocedure moet doorlopen:

Vul je aanvraag online in

U moet informatie verstrekken over:

 • Persoonlijke basisinformatie
 • paspoortgegevens (je paspoort moet zijn uitgegeven door een VWP deelnemend land)
 • Informatie over je werkgever
 • Adres en contactpersoon of -organisatie binnen de VS
 • Een contactpersoon die gebruikt kan worden in noodsituaties
 • Creditcard informatie
 • Antwoorden op de negen geschiktheids- en veiligheidsvragen

Als u een groepsaanvraag indient, zorg er dan voor dat u een aanvraag invult voor elk individu dat naar de Verenigde Staten zal reizen. Dit geldt ook voor baby's en kinderen. Iedereen die onder het VWP naar de VS wil reizen, moet een goedgekeurde reistoestemming hebben.

Controleer je gegevens nog een keer, vooral je paspoortgegevens.

Je aanvraag indienen

Verstuur je aanvraag nadat je hebt gecontroleerd of je antwoorden correct zijn. Als je een correctie moet aanbrengen, kun je teruggaan naar je aanvraag door op de vorige knop te klikken VOORDAT je je aanvraag verstuurt.

Noteer je aanvraagnummer en bewaar het ergens waar je het nog weet

Je sollicitatienummer komt later goed van pas als je de status van je sollicitatie wilt controleren of als je je sollicitatiegegevens wilt bijwerken. Samen met je aanvraagnummer moet je je paspoortnummer en geboortedatum opgeven om toegang te krijgen tot deze informatie.

Betaling verrichten

Nogmaals, zorg ervoor dat je je gegevens controleert voordat je de betaling uitvoert, omdat er bepaalde gegevensvelden zijn die je niet kunt wijzigen na het indienen van de betaling. Je hebt maximaal 7 dagen de tijd om je betaling te doen nadat je je aanvraag hebt ingediend, of het nu gaat om een eenmalige aanvraag of een groepsaanvraag.

Om te betalen, hoeft u alleen maar de vereiste creditcardgegevens in te voeren. Betaling is vereist voor het verwerken van de aanvraag en na acceptatie en goedkeuring van uw reistoestemming is een vergoeding vereist voor het verwerken van elke aanvraag.

Hoe kan ik de status van mijn aanvraag bekijken?

Je ontvangt de status van je aanvraag waarschijnlijk binnen enkele minuten of uren na indiening; anders kan het zijn dat je tot 72 uur moet wachten om een update te ontvangen. Het systeem geeft je automatisch informatie die je kunt gebruiken om je aanvraagstatus te controleren in het geval dat je status is teruggekomen met een melding in afwachting.

U kunt een van de volgende drie reacties op uw aanvraag ontvangen:

 • Autorisatie Goedgekeurd

Als je dit bericht ontvangt, betekent dit dat je nu naar de VS kunt reizen met je goedgekeurde reistoestemming onder het VWP. Je ontvangt een bevestiging van de goedkeuring van je aanvraag en een betalingsbewijs. Houd er rekening mee dat dit nog geen garantie is voor toegang tot de VS.

 • Reis niet goedgekeurd

U hebt geen toestemming gekregen om naar de VS te reizen onder het VWP. Een afgewezen ESTA-aanvraag betekent echter niet noodzakelijkerwijs dat u de VS niet in kunt. Als u toch naar de VS wilt reizen, moet u een visum aanvragen. Meer informatie over visumcategorieën en het gebruik ervan vind je op https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas.html.

 • Autorisatie in afwachting

Als u deze status krijgt, moet u mogelijk tot 72 uur wachten op een beslissing. U kunt op de hoogte blijven door uw ESTA-status te controleren met behulp van uw eerder opgeslagen aanvraagnummer, paspoortnummer en geboortedatum.

Terug naar het begin van de pagina

Waarom zijn er extra informatievelden en hoe zijn deze relevant?

9/11 was de katalysator voor veel veranderingen binnen de reisindustrie en dat geldt ook voor het Visa Waiver Programma. Sindsdien heeft het VWP zijn veiligheidsmaatregelen moeten aanpassen en verbeteren om veiligheidsrisico's effectief te kunnen uitsluiten nog voordat ze naar de Verenigde Staten reizen. In 2016 en opnieuw in 2019 onderging het ESTA wijzigingen om de mogelijkheden voor beveiligingsonderzoeken te verbeteren en bedreigingen voor reizigers op te sporen voordat ze de Verenigde Staten mogen binnenkomen.

Terug naar het begin van de pagina

Wat kan ik verwachten met betrekking tot de veiligheidsvragen?

Hieronder vindt u enkele richtlijnen met betrekking tot de beveiligingsvragen.

VRAAG

Er wordt u een vraag gesteld over uw geestelijke/fysieke gezondheid, of u drugsgerelateerde problemen hebt en of u een of meer van de volgende ziekten hebt:

 • Actieve tuberculose
  • Chancroïd
  • Besmettelijke melaatsheid
  • Lymfogranuloma venereum
  • Gonorroe
  • Syfilis, besmettelijk
  • Infectieuze granuloma

BESCHRIJVING

Ziekten

Tot de besmettelijke ziekten die een grote impact kunnen hebben op de volksgezondheid behoren de hierboven vermelde ziekten.

Lichamelijke/geestelijke aandoeningen

U moet "ja" antwoorden op de vraag over lichamelijke of geestelijke aandoeningen als:

 • Je momenteel lijdt aan een lichamelijke/geestelijke aandoening en een familiegeschiedenis hebt van de specifieke aandoening in kwestie. Ook als uw stoornis in het verleden een bedreiging vormde, of in de toekomst kan vormen, voor uw persoonlijke eigendommen of de veiligheid van de mensen die met u in contact komen.
 • U had eerder een geestelijke stoornis met de bovenstaande beschrijving.

U moet "nee" antwoorden op de vraag over lichamelijke of geestelijke aandoeningen als:

 • U op dit moment geen lichamelijke of psychische aandoening heeft.
 • U in het verleden een lichamelijke of geestelijke aandoening heeft gehad, of op dit moment heeft, die NIET heeft geleid tot gedrag dat belemmerend is voor uw eigendommen, uw veiligheid en/of de veiligheid van de mensen om u heen.
 • Je hebt op dit moment een lichamelijke of geestelijke ziekte en hebt de eigenschappen vertoond die over het algemeen geassocieerd worden met de ziekte, maar deze eigenschappen hebben NIET geresulteerd in gedrag dat belemmerend is voor je eigendom, je veiligheid en/of de veiligheid van de mensen om je heen.
 • Je hebt in het verleden een lichamelijke of geestelijke ziekte gehad en hebt de eigenschappen vertoond die met de ziekte in verband worden gebracht, en deze hebben geleid tot gedrag dat belemmerend is voor je eigendom of de veiligheid van jezelf en de mensen om je heen.

Druggebruikers en drugsverslaafden

Het is mogelijk dat iemand die drugs gebruikt of verslaafd is, geen plausibele kandidaat is om naar de VS te reizen.

Raadpleeg de volgende bronnen voor een beter begrip van dit onderwerp:

 • "§ 212(a)(1)(A) van de Immigratie- en Nationaliteitswet, 8 U.S.C." [Department of Homeland Security - Customs and Border Protection - ESTA].
 • § 1182(a)(1)(A), en overeenkomstige voorschriften in de Code of Federal Regulations.

Terug naar het begin van de pagina

VRAAG

U wordt gevraagd of u ooit bent gearresteerd of veroordeeld voor een misdrijf dat heeft geleid tot ernstige schade aan eigendommen of ernstige schade aan een andere persoon of overheidsinstantie.

BESCHRIJVING

Over het algemeen worden hiermee overtredingen bedoeld die moreel verdorven, veracht en corrupt zijn en tegen alle sociaal geaccepteerde gedragingen, zeden en waarden ingaan.

De leeftijd van de dader en de datum waarop het misdrijf plaatsvond, kunnen mogelijk een rol spelen bij de vraag of het misdrijf wordt beschouwd als een misdrijf met betrekking tot de bovengenoemde elementen.

Terug naar het begin van de pagina

VRAAG

Er wordt u een vraag gesteld over wetsovertredingen met betrekking tot drugsgebruik, -bezit en -distributie.

Raadpleeg de volgende bronnen voor een beter begrip van de onderwerpen:

 • "§ 212(a)(2) van de Immigratie- en Nationaliteitswet, 8 U.S.C.". [Department of Homeland Security - Customs and Border Protection - ESTA].
  • "§ 1182(a)(2), § 101(a)(43) van de Immigratie- en Nationaliteitswet, 8 U.S.C.". [Department of Homeland Security - Customs and Border Protection - ESTA].
  • § 1101(a) (43) en overeenkomstige voorschriften in de Code of Federal Regulations.

Terug naar het begin van de pagina

Moet ik een geprinte versie van mijn reistoestemming meenemen om op de luchthaven te laten zien?

U hoeft uw reistoestemming niet af te drukken, aangezien het systeem volledig elektronisch is en uw lucht- of zeevervoerder uw ESTA-statusgegevens van het DHS kan verkrijgen. Het kan een goed idee zijn om een kopie van uw goedgekeurde autorisatie af te drukken om een bevestiging bij de hand te hebben en om uw aanvraagnummer bij te houden.

Terug naar het begin van de pagina

Hoe privé en veilig is de ESTA website?

We hebben beveiligingstechnologie geïmplementeerd om de privacy van alle gegevens en andere belangrijke informatie op de website te garanderen. De website werkt met volledige inachtneming van de internationale voorschriften van de standaard Payment Card Industry - Data Security Standard (PCI-DSS), die door de belangrijkste kredietmaatschappijen is vastgesteld voor de bescherming van de persoonlijke gegevens van hun klanten.

Terug naar het begin van de pagina

Wat moet mijn computer of mobiele apparaat hebben om met succes een ESTA-aanvraag in te dienen?

De minimale vereisten zijn een internetbrowser die 128-bits codering ondersteunt. De browser moet zijn bijgewerkt tot de nieuwste versie met JavaScript ingeschakeld en ingesteld om cookies te accepteren. Alle belangrijke browsers worden ondersteund. Als u nog steeds problemen ondervindt, probeer dan een ander browserplatform of een andere internetverbinding te gebruiken.

Terug naar het begin van de pagina

Onder welke omstandigheden moet ik opnieuw een reistoestemming aanvragen via ESTA?

Hier zijn de mogelijke scenario's die een nieuwe reistoestemming vereisen:

 • U ondergaat een naamsverandering.
 • U hebt een nieuw paspoort gekregen.
 • U ondergaat een geslachtsverandering.
 • Uw land van staatsburgerschap verandert.
 • Als uw omstandigheden zijn veranderd en dit rechtstreeks van invloed is op de geldigheid van sommige vragen die u hebt beantwoord op uw vorige aanvraag.
 • Je huidige reistoestemming is verlopen omdat de termijn van twee jaar verstreken is of omdat je paspoort verloopt. (Merk op dat, hoewel er een periode van twee jaar geldt voor elke goedgekeurde aanvraag, als uw paspoort binnen deze twee jaar verloopt, uw reistoestemming automatisch ook verloopt).

Terug naar het begin van de pagina

Ik ben in het bezit van een geldige, goedgekeurde reistoestemming. Deze verloopt echter tijdens mijn verblijf en voordat ik de VS verlaat. Moet ik een nieuwe ESTA aanvragen voordat ik naar de VS vertrek?

Dat is niet nodig, want het is alleen nodig om een geldige reistoestemming te hebben bij aankomst en voor binnenkomst in de Verenigde Staten.

Terug naar het begin van de pagina

Ik heb een dubbele nationaliteit en mijn niet-VWP paspoort is verlopen. Wat moet ik doen?

Vul de meest recente gegevens van uw extra paspoort in, ook al is het verlopen. Als u geen paspoort hebt voor het niet-VWP-land, laat het paspoortveld dan leeg nadat u het land in het vervolgkeuzemenu hebt gekozen.

Terug naar het begin van de pagina

Kan ik een verplicht veld leeg laten en wordt mijn aanvraag dan afgewezen?

Nee, elk verplicht veld is verplicht en u kunt uw aanvraag niet indienen met lege velden. Onjuiste informatie hoeft niet noodzakelijkerwijs te leiden tot een afwijzing van een aanvraag, maar kan extra verwerkingstijd nodig hebben voordat er een beslissing kan worden genomen voor uw ESTA-aanvraag.

Terug naar het begin van de pagina

Waarom is mijn werkgeversinformatie relevant?

Uw werkinformatie helpt om vast te stellen dat u niet van plan bent om de Verenigde Staten binnen te komen als immigrant en levert bewijs van uw intentie om terug te keren naar uw land van herkomst.

Terug naar het begin van de pagina

Een reistoestemming bijwerken


Welke velden kan ik bijwerken als ik een fout heb gemaakt of gegevens heb gewijzigd?

Voordat de betaling is gedaan en het proces is afgerond, kunt u alle informatie bijwerken met uitzondering van het paspoortnummer en het land dat het paspoort heeft afgegeven. Om deze twee velden te wijzigen, moet je een nieuwe aanvraag starten en de kosten betalen die bij de aanvraag horen.

Als de betaling al is verricht, kunt u alleen het volgende bijwerken:

 • Uw e-mailadres
 • Uw adres terwijl u in de VS bent.

Terug naar het begin van de pagina

Mijn paspoortgegevens zijn veranderd sinds ik mijn reistoestemming via ESTA heb aangevraagd, wat moet ik doen?

Als het paspoort waarop u uw aanvraag voor een reistoestemming hebt gebaseerd om welke reden dan ook is gewijzigd, moet u de aanvraagprocedure voor een nieuwe reistoestemming starten. Houd er rekening mee dat voor de nieuwe aanvraag kosten in rekening worden gebracht.

Er zijn een aantal andere gegevens die u kunt bijwerken op uw aanvraag zonder een reistoestemming aan te vragen. Bekijk de lijst hier.

Terug naar het begin van de pagina

Hoe kan ik een fout in mijn ESTA-aanvraag corrigeren?

Alle aanvragers krijgen de mogelijkheid om de informatie die ze verstrekken te controleren en ervoor te zorgen dat deze 100% correct is voordat ze de aanvraag indienen. U wordt ook gevraagd om uw paspoortnummer opnieuw te bevestigen. U kunt nog wijzigingen aanbrengen voordat u de betaling verricht. Dit omvat alle gegevens behalve het paspoortnummer en het land dat het paspoort uitgeeft, dus het is van vitaal belang om ervoor te zorgen dat deze informatie correct is.

Als je een fout hebt gemaakt in je aanvraag met betrekking tot je paspoort en biografische gegevens, moet je een nieuwe aanvraag starten. Deze nieuwe aanvraag is onderworpen aan de aanvraagkosten.

Zie de volgende link voor meer informatie over het herstellen van fouten op uw ESTA: Een fout op het ESTA-formulier herstellen

Terug naar het begin van de pagina

Ik heb een fout gemaakt op mijn ESTA aanvraag met betrekking tot mijn paspoortuitgifte- of vervaldatum. Hoe kan ik dit herstellen?

U kunt nog wijzigingen aanbrengen, mits de aanvraag nog niet is verwerkt. Als u al een betaling hebt gedaan, moet u de aanvraagprocedure opnieuw beginnen. U moet dan de kosten voor de nieuwe aanvraag betalen.

Terug naar het begin van de pagina

Ik moet mijn aanvraag bijwerken, maar ik ben mijn aanvraagnummer vergeten.

U kunt uw aanvraag wijzigen door op de homepage op de optie "aanvraag ophalen " te klikken. Zodra u op deze optie hebt geklikt, zult u merken dat u naar een nieuw scherm wordt geleid waar u kunt kiezen tussen het ophalen van een enkele sollicitatie of een groep sollicitaties.

Voor het ophalen van een enkele aanvraag heb je de volgende informatie nodig:

 • Paspoortnummer en geboortedatum
 • Voornaam
 • Achternaam
 • Land dat het paspoort uitgeeft

Wanneer u de informatie hebt ingevoerd nadat daarom is gevraagd, kunt u doorgaan selecteren om naar uw aanvraagpagina te gaan.

U hebt de volgende informatie nodig om een groepsaanvraag op te halen:

 • Groepscontactpersoon (let op, dit zijn de gegevens van de persoon die de groep aanvragen oorspronkelijk heeft ingediend).
 • Groepsid (als je dit nummer niet hebt of er niet zeker van bent, kun je de optie "Ik weet mijn groepsid niet" kiezen. Het groeps-ID-nummer wordt naar het e-mailadres van de oorspronkelijke sollicitatie gestuurd. Dat wil zeggen het e-mailadres dat werd gebruikt toen de groep voor het eerst werd aangemaakt).
 • Voornaam contactpersoon
 • Achternaam contactpersoon
 • Geboortedatum contactpersoon
 • E-mailadres contactpersoon

Zodra alle informatie is ingevoerd, kunt u doorgaan naar de groepsapplicatie.

Terug naar het begin van de pagina

Vereiste betaling voor een reistoestemming


Wat zijn de kosten voor een reistoestemming?

Er zijn kosten verbonden aan zowel het verwerken van de aanvraag als het autoriseren van de aanvraag.

Verwerkingstaks: er zijn kosten verschuldigd bij het indienen van de aanvraag voor verwerking. Houd er rekening mee dat voor elke nieuwe aanvraag nieuwe kosten in rekening moeten worden gebracht; meerdere aanvragen kunnen echter in één keer worden betaald.

Autorisatievergoeding: Er zijn kosten verbonden aan de goedkeuring van je aanvraag. Je ontvangt toestemming om naar de VS te reizen zodra je aanvraag is goedgekeurd en er worden extra goedkeuringskosten toegevoegd aan de creditcardbetaling. Let op: deze betaling is alleen verschuldigd als uw aanvraag is goedgekeurd.

Terug naar het begin van de pagina

Wat is het betalingsproces voor het indienen van een ESTA?

ESTA-aanvragen worden niet verwerkt zonder een geldige betalingsmethode. Alle betalingen moeten worden gedaan met een van de volgende credit- of debitcards:

 • Master Card
 • VISA
 • American Express
 • Discover (JCB, Diners Club)

Terug naar het begin van de pagina

Kan ik één betaling doen voor meer dan één aanvraag?

Ja, het ESTA maakt groepsaanvragen mogelijk die met één betaalmethode en één transactie kunnen worden betaald. Groepsaanvragen zijn aanvragen waarbij twee of meer aanvragers tegelijkertijd een aanvraag indienen. Aanvragen als groep betekent echter niet dat de individuen in de groep samen moeten reizen.

Terug naar het begin van de pagina

Wat is het maximale aantal ESTA-aanvragen dat is toegestaan onder dezelfde betaling?

Het totaal aantal aanvragen dat u per enkele betaling kunt indienen is 50.

Terug naar het begin van de pagina

Kan ik nu aanvragen en later betalen?

Ja, voor zowel eenmalige als groepsbetalingen kunt u nu een aanvraag indienen en binnen 7 dagen na het aanmaken van de aanvraag in het systeem betalen. Na 7 dagen vervalt uw toegang tot uw aanvraag en moet u uw aanvraag of groepsaanvragen opnieuw aanmaken.

Terug naar het begin van de pagina

Zijn mijn creditcard- of bankpasgegevens veilig?

Ja. Het ESTA-systeem bewaart geen informatie over uw creditcard of bankpas. Uw betalingsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de internationale regelgeving van de standaard Payment Card Industry - Data Security Standard (PCI-DSS).

Terug naar het begin van de pagina

Meervoudige aanvraagprocedure


Ik wil voor een groep sollicitaties betalen. Krijg ik dan allemaal tegelijk bericht over de status?

Nee, na het indienen van de aanvraag wordt de status van elke aanvraag afzonderlijk bepaald en ontvangt u bericht over de status binnen het verwerkingsvenster van 72 uur. Het autorisatiebedrag wordt toegekend zodra alle aanvragen zijn verwerkt en de status "Goedgekeurd" of "Reis niet geautoriseerd" is.

Terug naar het begin van de pagina

Hoe vraag ik een groep aan?

Je moet de volgende informatie bij de hand hebben:

 • Voornaam (geen bijnamen, dit moet dezelfde zijn als op je identiteitsbewijs)
 • Achternaam
 • Geboortedatum
 • E-mailadres
 • In het geval dat een organisatie de betaling uitvoert, kan de naam van de organisatie optioneel worden ingevuld.

Nadat u uw eerste aanvraag hebt voltooid, kunt u een nieuwe aanvraag toevoegen of een onbetaalde aanvraag toevoegen door op de respectieve opties voor die twee keuzes te klikken.

Terug naar het begin van de pagina

ESTA gegevensprivacy


Wie heeft toegang tot de gegevens die met ESTA worden gedeeld en hoe worden deze beschermd?

De informatie die aanvragers bij ESTA indienen, is alleen toegankelijk voor degenen die deze informatie moeten verwerken. Alle gegevens worden streng gecontroleerd en de veiligheidsnormen zijn afgestemd op de industrienormen die in vergelijkbare screeningsprogramma's voor reizigers worden gehanteerd.

Terug naar het begin van de pagina

Worden ESTA-gegevens gedeeld met derden?

De gegevens die worden verstrekt door reizigers die een ESTA aanvragen, worden niet gedeeld en blijven binnen de regels van de Privacy Act System of Records Notice en deze regels zijn te vinden op de DHS website. Er zijn een paar gevallen waarin gegevens kunnen worden gedeeld buiten het ESTA-kader. Deze gevallen omvatten:

 • Het delen van informatie met verschillende sectoren van het DHS. Dit delen is selectief en gecompartimenteerd, zodat de informatie en de informatie alleen mogen worden gebruikt als het gebruik in verband staat met de taak van de sector.
 • Consulaire kantoren van het Department of State. Dit delen gebeurt in de nasleep van een weigering van een reistoestemming en is specifiek bedoeld om de ambtenaren te helpen bij het nemen van een beslissing over het visum op basis van de verstrekte informatie.
 • Het delen van relevante informatie met erkende en juiste federale, staats-, lokale, tribale en buitenlandse overheidsinstanties. Evenals andere gezamenlijke overheidsinstellingen.
 • Het delen van informatie kan worden bepaald door het DHS als het van mening is dat het delen van de informatie direct nuttig kan zijn voor antiterroristische acties, of als het wordt gebruikt voor het verzamelen van informatie met betrekking tot nationale en/of internationale veiligheidsdelicten.

Lucht- en zeevervoerders hebben toegang tot de status van je ESTA-aanvraag. Zij ontvangen echter geen andere persoonlijke informatie dan de informatie die direct betrekking heeft op de reistoestemming.

Terug naar het begin van de pagina

Hoe lang worden mijn gegevens opgeslagen op het ESTA-platform?

Over het algemeen blijven de gegevens actief zolang uw reistoestemming actief is, wat neerkomt op een periode van twee jaar. Dit kan korter zijn als uw reistoestemming om wat voor reden dan ook eerder verloopt dan verwacht, bijvoorbeeld als uw paspoort verloopt vóór de officiële vervaldatum van uw reistoestemming, waardoor uw ESTA automatisch samen met uw paspoort verloopt.

Nadat uw reistoestemming is verlopen, bewaart het DHS de gegevens nog een jaar.

Na deze periode worden uw gegevens nog eens twaalf jaar gearchiveerd.

Gegevens die om de volgende redenen worden gebruikt, worden bewaard voor de duur van de activiteiten waarvoor ze worden gebruikt:

 • Gegevens die nog actief worden gebruikt of gekoppeld aan wetshandhavingsactiviteiten
 • CPB-gegevens die gekoppeld zijn aan onderzoeken, inclusief afgewezen aanvragen.

Terug naar het begin van de pagina

Waarom worden mijn gegevens gearchiveerd en wie heeft er toegang toe?

Alle gegevens worden gearchiveerd nadat de reistoestemming is verlopen. Dit is om ervoor te zorgen dat de informatie beschikbaar is, zodat deze kan worden teruggevonden als deze nodig is voor nationale veiligheid, onderzoek en andere gerelateerde wetshandhavingsdoeleinden.

Er is beperkte toegang tot de gegevens nadat ze zijn gearchiveerd en ze worden alleen opgeroepen voor de hierboven genoemde doeleinden.

Terug naar het begin van de pagina

Reizen niet toegestaan


Wat moet ik doen als mijn ESTA-aanvraag is afgewezen?

Als u toch wilt reizen ondanks dat uw aanvraag is afgewezen, dan moet u een niet-immigratievisum aanvragen. Ga naar https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas.html voor meer informatie over het aanvragen van het juiste visum. Gelukkig betekent in deze situatie een weigering van een reisvisum via ESTA niet automatisch dat je niet langer in aanmerking komt om een visum aan te vragen. Als uw ESTA-aanvraag niet wordt goedgekeurd, kan de zaak niet voor de rechter worden gebracht om deze te herzien.

Terug naar het begin van de pagina

Is het mogelijk om opnieuw een ESTA aan te vragen als mijn aanvraag al is geweigerd?

Als uw aanvraag is geweigerd, is het zeer onwaarschijnlijk dat deze de tweede keer wordt goedgekeurd als uw omstandigheden niet zijn veranderd sinds de datum van de eerste aanvraag. Reizigers die niet in aanmerking komen voor ESTA, komen niet in aanmerking voor het Visa Waiver Programma en moeten dus een niet-immigratievisum aanvragen bij de dichtstbijzijnde Amerikaanse ambassade of het consulaat.

Het is belangrijk om op te merken dat het opnieuw aanvragen met andere of valse informatie in een poging om te voldoen aan de vereisten voor een reistoestemming de reiziger permanent diskwalificeert voor goedkeuring om naar de VS te gaan onder het Visa Waiver Programma.

Terug naar het begin van de pagina

Mijn reistoestemming is geweigerd en ik wil graag weten waarom? Hoe kan ik dit doen?

U kunt online een verzoek om verhaal indienen op de website van het DHS Travel Redress Inquiry programma. Omdat het ESTA-programma echter zo is opgezet dat alleen personen die niet gekwalificeerd zijn om onder het VWP te reizen, of wier reis naar de VS een veiligheidsrisico zou vormen, geen reistoestemming krijgen, zijn er simpelweg geen garanties dat je verzoek succesvol zal zijn.

Ambassades en consulaten kunnen je geen informatie geven of problemen oplossen met betrekking tot je geweigerde reistoestemming.

Terug naar het begin van de pagina

Is het mogelijk om een spoedafspraak te maken op een Amerikaanse ambassade of consulaat als de aanvraag voor een reistoestemming werd geweigerd, maar de reiziger onmiddellijk moet reizen?

De beschikbaarheid van afspraken voor de volgende dag kan niet gegarandeerd worden. Daarom is het noodzakelijk om ruim van tevoren een ESTA-goedkeuring aan te vragen. Het voorgestelde minimum is 72 uur voor vertrek van de reis, maar om het zekere voor het onzekere te nemen, moeten aanvragers hun aanvraag weken of maanden van tevoren indienen. Voor meer informatie over het maken van een visumafspraak kunt u terecht bij uw dichtstbijzijnde consulaat of op https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas.html.

Terug naar het begin van de pagina

Wat moet ik doen als mijn groep vergrendeld is en ik de groeps-ID niet kan gebruiken om toegang te krijgen tot mijn aanvraag?

U kunt naar de pagina Aanvraag ophalen gaan waar u een knop vindt om een aanvraag op te halen. U kunt deze optie gebruiken om toegang te krijgen tot elke afzonderlijke applicatie, zelfs als de groep is vergrendeld.

Terug naar het begin van de pagina

Doe een aanvraag voor ESTA

ESTA is verplicht voor toerisme, zakelijke reizen en doorreis van maximaal 90 dagen.. Indien een ESTA niet verleend is kan tot gevolg hebben dat toegang aan de grens geweigerd worden en dat er een boete opgelegd wordt. U wordt aangeraden om zo snel mogelijk uw aanvraag in te dienen.

Doe een aanvraag voor ESTA