ESTA status controleren
ESTA nieuws, informatie en hulp.

Wat is ESTA?

Wat is het Visa vrijstellings programma?

Het Visa vrijstellings programma is een Amerikaanse overheidsprogramma dat burgers en onderdanen van de 36 Visa Vrijstellings Landen in staat stelt om de Verenigde Staten voor toeristische of zakelijke doeleinden binnen te mogen voor maximaal 90 dagen zonder het verkrijgen van een visum. Het voordeel om de Verenigde Staten binnen te mogen onder het Visa vrijstellings programma is dat u op korte termijn kunt reizen naar de Verenigde Staten zonder op voorhand een visum te verkrijgen.

Wat is ESTA?

ESTA staat voor systeem voor elektronische reisvergunningen. ESTA is een online aanvraagsysteem, ontwikkeld door de Amerikaanse overheid om om reizigers te pre-screening voordat ze toestemming krijgen aan boord van een vliegtuig of schip te gaan. Vanaf 12 Januari 2009, moet elke persoon die de Verenigde Staten binnenkomt onder het visa vrijstellings programma, verplicht over een goedgekeurd ESTA reistoestemming beschikken. 

Wie moet een ESTA aanvragen?

Alle reizigers die de Verenigde Staten binnenkomen (via lucht- of zee transport) onder het visa vrijstellings programma zijn verplicht over een geldig ESTA reistoestemming te beschikken. De doel van de ESTA is om het Ministerie voor Binnenlandse veiligheid toe te staan, alle visa vrijstelling reizigers te pre-screening, alvorens deze hun desbetreffend land verlaten. VS-gebonden reizigers worden geadviseerd om 72 uur voor vertrek een reistoestemming aan te vragen.

De voorwaarden van een ESTA zijn:

 • De ESTA is geldig voor 24 maanden vanaf de datum van goedkeuring(of de vervaldatum van uw paspoort – indien het paspoort binnen de komende 24 maanden verloopt);
 • De ESTA is een meervoudige inreisvisum waarbij ieder bezoek een maximale duur heeft van 90 dagen;
 • De ESTA 90 dagen bezoek limiet, start niet totdat u naar de VS reist;
 • De houder van een ESTA heeft het recht om toerisme te doen en sommige zakenactiviteiten, zoals het zoeken naar baanaanbiedingen, overleggen met zakenpartners, reizen voor een onderzoek, scholing, professioneel of zakelijke congres of conferentie; en
 • Het is de houder van een ESTA niet toegestaan om deel te nemen aan werk, studie of training.

Houd er rekening mee dat het u niet is toegestaan om de VS binnen te gaan op een ESTA indien u bepaalde strafrechtelijke veroordelingen heeft. Informeer bij uw lokale VS consulaat alvorens een aanvraag in te dienen voor een ESTA visum.

Garandeert een reistoestemming mij toegaan tot de Verenigde Staten?

Als u elektronische reistoestemming is goedgekeurd, dan voorziet deze goedkeuring dat u naar de Verenigde Staten mag reizen onder het Visa Vrijstellings Programma, maar het garandeert niet dat u toelaatbaar bent tot de Verenigde Staten. Bij aankomst in de Verenigde Staten zal u worden geinspecteerd door een Douane- en Grensbewakings beambte bij de poort van aankomst, welke kan beslissing of u niet-ontvankelijk bent onder het Visa Vrijstellings Programma of welke reden dan ook op grond de Amerikaanse wetgeving.

Is een reistoestemming een visum?

Nee, een goedgekeurde reistoestemming is geen visum. Het voldoet niet aan de wettelijke of reglementaire vereisten om te laten gelden in plaats van een Verenigde Staten visum wanneer een visum op grond Amerikaanse wet is vereist. Personen die over een geldig visum beschikken, kunnen nog steeds naar de Verenigde Staten reizen op dat visum voor de doeleinden voor waar het is afgegeven. Personen, reizende op geldig visa zijn niet verplicht op een reistoestemming aan te vragen. 

Hoelang is mijn reistoestemming geldig?

Tenzij herroepen, zijn reistoestemming geldig voor twee jaar vanaf de datum van goedkeuring, of totdat uw paspoort verloopt, welke als eerst het geval is.

Moeten onderdanen of burgers van landen, die meedoen aan het Visa Vrijstellings programma beschikken over een reistoestemming indien zij alleen op doorreis zijn in de Verenigde Staten en doorreizen naar een ander land?

De in aanmerking komende onderdanen of burgers van landen die meedoen aan het Visa Vrijstellings programma moeten of over een reistoestemming of een visum beschikken om op doorreis te kunnen in de Verenigde Staten en door te reizen naar een ander land,  wanneer hij of zij de reistoestemming voltooid in ESTA, moet de reiziger de woorden “Op doorreis” en zijn of haar eindbestemming gedurende het verblijf in de Verenigde Staten in het adresvakje invullen. 

Wie komt in aanmerking om een aanvraag voor toelating onder het Visa Vrijstellings Programma te doen?

U komt in aanmerking om een aanvraag voor toelating onder het Visa Vrijstellings Programma te doen (Visa Waiver Program) indien u;

 • Voornemens bent om de Verenigde Staten binnen te gaan voor 90 dagen of minder voor zaken, toerisme of doorreis
 • Beschikken over een geldig paspoort welke rechtmatig is afgegeven door een land van het Visa Vrijstellings Programma
 • Beschikken over een toestemming om te reizen via het Elektronisch Systeem voor Reisvergunningen
 • Aankomen via een vervoersmaatschappij welke ondertekenaar is van het Visa Vrijstellings Programma
 • Beschikken over een terugkeer- of doorreisticket
 • De reis mag niet eindigen in aaneengesloten grondgebied of aangrenzende eilanden, tenzij de reiziger een inwoner is van een van die gebieden 
 • Een burger of een onderdaan van één van de landen die deelneemt aan het Visa Vrijstellings Programma

Wat moet een reiziger doen als hij of zij geen goedkeuring krijgt via ESTA?

Al een ESTA aanvraag wordt geweigerd en de reiziger wenst om door te gaan met zijn reis, zal de reiziger verplicht zijn een aanvraag voor een niet-immigrant visum bij de Amerikaanse ambassade of consulaat in te dienen.