ESTA status controleren
ESTA nieuws, informatie en hulp.

Visa Waiver Program (VWP)

Het Visa Waiver Program (VWP) is opgezet door het Amerikaans Congres in 1986. Het doel van het programma was om meer toeristen en zakenreizigers die slechts kort in het land verblijven toe te laten en ook de werklast te verlichten voor plaatselijke medewerkers van het U.S. State Department (ministerie van Buitenlandse Zaken) met betrekking tot het verwerken van aanvragen voor toeristenvisa. In de loop der jaren is het programma geëvolueerd en komen er meer landen voor in aanmerking en zijn er meer reisbeperkingen in opgenomen. Op deze pagina vindt u informatie over de VWP-criteria voor de toelating van nieuwe lidstaten, de geschiedenis van het lidmaatschap, de vooruitzichten voor toekomstig lidmaatschap en een overzicht van de ESTA, de elektronische reisvergunning die het voor burgers van een VWP-land mogelijk maakt om zonder visum naar de VS te reizen.

Wat zijn de voorwaarden waaraan landen moeten voldoen om in aanmerking te komen voor deelname aan het Visa Waiver Program?

  • Landen die als soevereine staten kunnen worden beschouwd
  • Landen met een hoge Human Development Index (HDI - Index van de menselijke ontwikkeling)
  • Landen die beveiligingsgegevens delen met de Verenigde Staten
  • Landen die worden geacht een economie met hoge inkomens te hebben
  • Landen met weinig paspoortfraude en landen die gegevens bijhouden van verloren of gestolen paspoorten
  • Landen die strenge eisen stellen aan de veiligheid van paspoorten door gebruik te maken van biometrische elektronische paspoorten
  • Landen met een laag aantal burgers die de verblijfsduur van hun visum hebben overschreden en een laag aantal overtreders van de immigratiewetgeving
  • Landen met een laag percentage geweigerde visa voor niet-immigranten, met name minder dan 3%, zoals gespecificeerd in artikel 217 (c)(2)(A)
  • Landen met betrouwbare organisaties voor terrorismebestrijding, rechtshandhaving, grenscontrole en andere op veiligheid gerichte organisaties die binnenlandse criminaliteit en terrorisme proberen te beperken.

Landen die momenteel aan het Visa Waiver Program deelnemen

Land Datum toegelaten
  Verenigd Koningkrijk,   Japan 1988
  Frankrijk,   Italië,   Nederland,   Zweden,   Zwitserland,   West-Duitsland (Duitsland 1990) 1989
  Andorra,   Oostenrijk,   België,   Denemarken,   Finland,   IJsland,   Liechtenstein,   Luxemburg,   Monaco,   Nieuw Zeeland,   Noorwegen,   San Marino,   Spanje 1991
  Brunei 1993
  Ierland 1995
  Australië 1996
  Slovenië 1997
  Portugal,   Singapore 1999
  Tsjechische Republiek,   Estland,   Hongarije,   Letland,   Litouwen,   Malta,   Slowakije,   Zuid-Korea 2008
  Griekenland 2010
  Taiwan 2012
  Chili 2014
  Polen 2019
  Kroatië 2021

Landen die uit het Visa Waiver Program zijn verwijderd

Land Datum toegelaten Datum verwijderd
  Argentinië 1996 2002
  Uruguay 1999 2003

Landen die worden beoordeeld voor deelname aan het Visa Waiver Program

Land
  Argentinië,   Brazilië,   Bulgarije,   Cyprus,   Israël,   Roemenië,   Turkije,   Uruguay

Wat moeten burgers van VWP-landen doen bij een bezoek aan de VS?

Burgers van VWP-landen hebben een goedgekeurde ESTA (Electronic System for Travel Authorization - elektronisch systeem voor reisvergunning) nodig om de Verenigde Staten te bezoeken voor toeristische of zakelijke doeleinden, voor een doorreis of om een medische behandeling te ondergaan. ESTA werd in 2008 opgericht en had tot doel online aanvragen voor reisvergunningen voor burgers van VWP-landen elektronisch te verwerken. Als aanvragen online worden ingediend, kan het U.S. Department of Homeland Security (DHS - Amerikaans Ministerie van Binnenlandse Veiligheid) vooraf, terwijl een aanvraag nog actief is in het systeem, controleren of reizigers voorkomen op lijsten met terroristen en lijsten met personen die niet op vliegtuigen mogen worden toegelaten. Reizigers moeten aan alle ESTA-vereisten voldoen om te zorgen dat hun aanvraag wordt goedgekeurd.

Belangrijke informatie over ESTA

 • Een ESTA is geen visum, maar een visumvrijstelling.
 • Een ESTA is verplicht bij aankomst per vliegtuig of cruiseschip
 • Een goedgekeurde ESTA biedt geen garantie voor toelating, aangezien er na de toekenning van de ESTA voortdurend wordt gecontroleerd of een aanvrager nog in aanmerking komt om toegang te krijgen tot de VS.
 • Alleen paspoorthouders van in aanmerking komende landen kunnen een aanvraag indienen.
 • Een ESTA kan gedurende een periode van 90 dagen worden gebruikt voor toeristische, zakelijke of medische doeleinden, voor een doorreis of voor andere doeleinden. Met een ESTA kunnen reizigers zaken doen en op vakantie gaan zonder dat ze een visum hoeven aan te vragen. Een ESTA is geldig voor toelating in alle 50 staten van de VS, evenals in de niet-geïncorporeerde gebieden van de VS zoals Puerto Rico en de Amerikaanse Maagdeneilanden in het Caribisch gebied.
 • Reizigers die een ESTA willen aanvragen, moeten ernaar streven hun aanvraag uiterlijk 72 uur voor hun vertrek naar de VS online in te dienen. Reizigers moeten hun ESTA hebben verkregen voordat ze aan boord gaan van het vlieg- of vaartuig waarmee ze naar de Verenigde Staten reizen.
 • Na goedkeuring is een ESTA twee jaar geldig of, indien dit eerder is, de datum waarop het paspoort verloopt.
 • Geweigerde ESTA-aanvragers kunnen nog steeds in aanmerking komen voor een B2-toeristenvisum of een B1-zakenvisum om naar de Verenigde Staten te reizen.
 • Kinderen en baby's hebben elk een goedgekeurde ESTA nodig om naar de Verenigde Staten te mogen reizen.
 • Personen die op of na 1 maart 2011 naar Iran, Irak, Libië, Noord Korea, Somalië, Soedan, Syrië of Jemen  zijn gereisd, of personen met een dubbele nationaliteit uit Iran, Irak, Noord Korea, Soedan of Syrië, komen niet langer in aanmerking voor een ESTA en moeten een visum aanvragen om de VS te bezoeken voor toeristische of zakelijke doeleinden.

Referenties

[1] "Visa Waiver Program". U.S. Department of State. Retrieved 2017-05-16. https://travel.state.gov/content/visas/en/visit/visa-waiver-program.html

[2] "TRAVEL ADVISORY; Accord Allows Trips to Japan Without a Visa". The New York Times. 30 October 1988. Retrieved 2017-05-16. https://www.nytimes.com/1988/10/30/travel/travel-advisory-accord-allows-trips-to-japan-without-a-visa.html

[3] "United States General Accounting Office: Implications of Eliminating the Visa Waiver Program" (PDF). Retrieved 2017-05-16. http://www.gao.gov/new.items/d0338.pdf

[4] "Visa Waiver Program". Americanlaw.com. Retrieved 2017-05-16. http://www.americanlaw.com/vwpp.html