ESTA status controleren
ESTA nieuws, informatie en hulp.

Visa Waiver Program (VWP)

Wat is het Visa Waiver Programma?

Er zijn 41 landen die deelnemen aan het Visa Waiver Program (VWP). Het programma staat burgers uit de deelnemende landen toe om als niet-immigranten naar de VS te reizen, er binnen te reizen en er doorheen te reizen voor zowel zakelijke als recreatieve doeleinden. De bezoeken zijn beperkt tot 90 dagen en er is geen bijkomend visum nodig als de persoon onder het VWP reist. Personendie onder het VWP reizen, moeten bij het indienen van hun ESTA-aanvraag afstand doen van hun recht op herziening of beroep.

Wanneer is het visumontheffingsprogramma in het leven geroepen?

Het Visa Waiver Program (VWP) werd in 1986 door het Amerikaanse Congres in het leven geroepen. Het doel van het programma was om een groter aantal toeristische en zakenreizigers op korte termijn in staat te stellen en om de last van de lokale middelen van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bij de verwerking van aanvragen voor toeristenvisa te verminderen. In de loop der jaren is het programma uitgebreid met meer aangesloten landen en meer reisbeperkingen. Deze pagina geeft informatie over de VWP-criteria voor het toelaten van nieuwe lidstaten, de geschiedenis van het lidmaatschap, de vooruitzichten voor het toekomstige lidmaatschap en geeft een overzicht van de ESTA, de elektronische reistoestemming waarmee de burgers van een VWP-land de VS kunnen bezoeken zonder visum.

Wat kwalificeert een potentieel land voor deelname aan het Visa Waiver Programma?

  • Landen die als soevereine staat kunnen worden beschouwd
  • Landen met een hoge menselijke ontwikkelingsindex (HDI)
  • Landen die veiligheidsgegevens delen met de Verenigde Staten
  • Landen met een economie met een hoog inkomen
  • Landen met weinig paspoortfraude en landen die verloren of gestolen paspoorten opsporen
  • Landen met strenge paspoortbeveiligingseisen door het gebruik van biometrische elektronische paspoorten
  • Landen met een laag aantal burgers die langer blijven dan hun visum en een laag aantal overtreders van de immigratiewetgeving
  • Landen met een laag percentage geweigerde visa voor niet-immigranten, meer bepaald minder dan 3% zoals gespecificeerd in Sectie 217 (c)(2)(A)
  • Landen die geloofwaardige organisaties hebben opgericht voor terrorismebestrijding, wetshandhaving, grenscontrole en andere veiligheidsgerichte organisaties die de binnenlandse misdaad en terrorisme proberen te beperken.

Landen die momenteel deelnemen aan het visumontheffingsprogramma

Land(en) Datum toegelaten tot VWP
Verenigd Koninkrijk, Japan 1988
Frankrijk, Italië, Nederland, Zweden, Zwitserland, West-Duitsland (later Duitsland in 1990) 1989
Andorra, Oostenrijk, België, Denemarken, Finland, IJsland, Liechtenstein, Luxemburg, Monaco, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, San Marino, Spanje 1991
Brunei 1993
Ierland 1995
Australië 1996
Slovenië 1997
Portugal, Singapore 1999
Tsjechië, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Malta, Slowakije, Zuid-Korea 2008
Griekenland 2010
Taiwan 2012
Chili 2014
Polen 2019
Kroatië 2021
Israël 2023

Landen verwijderd uit het Visa Waiver Programma

Land Datum toegelaten tot VWP Datum verwijderd van VWP
Argentinië 1996 2002
Uruguay 1999 2003

Landen die worden doorgelicht om deel te nemen aan het visumontheffingsprogramma

Land
Argentinië, Brazilië, Bulgarije, Cyprus, Roemenië, Turkije, Uruguay

Wat kwalificeert een aanvrager om de VS binnen te komen volgens het Visa Waiver Programma?

Iedereen die staatsburger of staatsburger is en in het bezit is van een paspoort van een van de deelnemende landen kan een aanvraag indienen voor toegang onder het VWP. Hieronder volgt een lijst met factoren die bepalen of een reiziger in aanmerking komt:

 • Je komt de VS binnen als een niet-immigrant, voor niet meer dan 90 dagen voor zakelijke of recreatieve doeleinden.
 • Je bent in het bezit van een geldig VWP paspoort uitgegeven door een deelnemend land.
 • Je vormt geen potentiële bedreiging voor het welzijn, de gezondheid of de veiligheid van de Verenigde Staten of een van haar burgers.
 • Je bent in het bezit van een retour- of doorreisticket naar een bestemming buiten de Verenigde Staten. De reiziger moet plannen hebben om naar huis terug te keren en zijn reis mag niet eindigen op een locatie in de buurt van de VS of naburige eilanden. Als een reiziger echter een inwoner is van een van deze gebieden, is het toegestaan.
 • Je bent in staat om persoonlijke informatie en bewijs te overleggen waarmee je persoonlijk geïdentificeerd kan worden als een VWP in aanmerking komende reiziger, zoals je paspoort, vingerafdrukken en gezichtsfoto's.
 • Je hebt voldaan aan alle vereisten van eerdere toelating(en) onder het VWP.
 • U doet afstand van elk recht op herziening of beroep voor een beslissing over uw ESTA-aanvraag.
 • De medewerker van U.S. Customs and Border Protection (CBP) neemt de uiteindelijke beslissing op het punt van binnenkomst.

Wat moeten burgers van VWP-landen doen als ze de VS bezoeken?

Burgers van VWP-landen hebben een goedgekeurde ESTA nodig, oftewel Electronic System for Travel Authorization, om de Verenigde Staten te bezoeken voor kortetermijntoerisme, zaken, doorreis of medische doeleinden. ESTA is opgezet om aanvragen voor reistoestemming elektronisch online te verwerken voor burgers van VWP-landen. Door een online aanvraag in te dienen, kan het Amerikaanse Ministerie van Binnenlandse Veiligheid (DHS) reizigers vooraf screenen op terroristische en no-fly lijsten terwijl een aanvraag nog steeds actief is in het systeem. Reizigers moeten aan alle ESTA-vereisten voldoen om er zeker van te zijn dat hun aanvraag wordt goedgekeurd.

Wanneer moet ik eerder kiezen voor een visum om naar de VS te reizen?

 • Als uw verblijf in de VS langer dan 90 dagen zal duren en niet voldoet aan de vereisten voor toegang tot de VS onder het VWP in die zin dat uw bezoek niet voor recreatieve of zakelijke doeleinden van korte duur is.
 • Als de luchtvaartmaatschappij die je gebruikt om naar de VS te reizen niet is aangesloten bij het VWP.
 • Als je sterk het gevoel hebt dat je niet in aanmerking komt om de VS binnen te komen onder het VWP als direct gevolg van Immigration and Nationality Act § 212(a).

Zijn er nadelen aan het gebruik van het VWP?

Omdat je afziet van je recht op toetsing en beroep onder het VWP, moet je rekening houden met de volgende voorwaarden:

 • Je hebt geen recht om in beroep te gaan tegen een besluit over toelaatbaarheid als je toegang tot de VS wordt geweigerd. Dit betekent dat je naar de VS zou kunnen reizen en toch niet toegelaten zou worden, maar dat je niet het recht hebt om de weigering van toelating aan te vechten.
 • Je hebt geen recht om je verwijdering uit de Verenigde Staten te herzien of ertegen in beroep te gaan, als je de voorwaarden van het reizen onder het VWP overtreedt. Dit geldt niet voor mensen die de VS zijn binnengekomen als asielzoekers.

Je status als niet-immigrant kan niet meer gewijzigd worden eens je toegang hebt gekregen tot de VS onder het Visa Waiver Programma.

Wat moet ik doen als de CBP beambte me de toegang tot de Verenigde Staten weigert op grond van het VWP?

Als een CBP-functionaris u de toegang tot de VS weigert, moet u terugkeren naar uw eigen land, of naar een derde land als u een retourticket naar uw bestemming hebt.

Is het ESTA hetzelfde als een elektronisch visum?

Nee, ze zijn verschillend omdat de visumvereisten voor de B1- en B2-visa een interview op een Amerikaanse ambassade of consulaat in het land van staatsburgerschap of verblijf van de aanvrager vereisen. Het ESTA vereist niet zoveel informatie voorafgaand aan de reis, terwijl de visumaanvraag meer persoonlijke informatie, reisgeschiedenis, achtergrond- en veiligheidsvragen en informatie over de reisplannen van de aanvrager vereist. Deelnemers aan het Visa Waiver programma hoeven deze vragen niet te stellen bij het aanvragen van een reistoestemming.

Belangrijke overwegingen met betrekking tot ESTA

 • Een ESTA is geen visum, maar een visumvrijstelling.
 • Het ESTA is vereist bij aankomst over land, door de lucht of per cruiseschip.
 • Een goedgekeurd ESTA is geen garantie voor toelating, omdat er voortdurend controles zijn op de toelaatbaarheid van een aanvrager nadat het ESTA is toegekend.
 • Alleen paspoorthouders van in aanmerking komende landen kunnen een aanvraag indienen.
 • Het ESTA kan worden gebruikt voor toerisme, zaken, doorreis, medische en andere doeleinden voor een periode van 90 dagen. Met het ESTA kunnen reizigers zaken doen en toerisme bedrijven zonder een visum aan te vragen. Het ESTA is geldig voor toegang tot alle 50 Amerikaanse staten en de Amerikaanse territoria zoals Puerto Rico en de Amerikaanse Maagdeneilanden in het Caribisch gebied.
 • Reizigers die een ESTA willen aanvragen, moeten hun aanvraag 72 uur voor vertrek naar de VS online indienen. Een reiziger moet zijn of haar ESTA hebben voordat hij of zij in het voertuig, vliegtuig of zeeschip naar de Verenigde Staten stapt.
 • Na goedkeuring is een ESTA twee jaar geldig of tot de vervaldatum van het paspoort, afhankelijk van welke datum eerder valt.
 • Afgewezen ESTA-aanvragers kunnen nog steeds in aanmerking komen om een B2-toeristenvisum of B1-zakenvisum aan te vragen om de Verenigde Staten te bezoeken.
 • Kinderen en baby's moeten elk een ESTA aanvragen en hun ESTA-aanvragen moeten worden goedgekeurd om naar de Verenigde Staten te kunnen reizen.
 • Personen die op of na 1 maart 2011 naar Iran, Irak, Libië, Noord-Korea, Somalië, Soedan, Syrië of Jemen zijn gereisd of personen die huidige of voormalige dubbele burgers van Iran, Irak, Noord-Korea, Soedan of Syrië zijn, komen mogelijk niet langer in aanmerking voor ESTA en moeten overwegen een visum aan te vragen om de VS te bezoeken als hun ESTA wordt geweigerd.

Ga voor meer informatie over de vereisten voor ESTA-aanvragers naar de volgende pagina: ESTA vereisten

Referenties

[1] "Visa Waiver Programma". U.S. Department of State. Opgehaald 2017-05-16. https://travel.state.gov/content/visas/en/visit/visa-waiver-program.html

[2] "TRAVEL ADVISORY; Accord Allows Trips to Japan Without a Visa". The New York Times. 30 oktober 1988. Opgehaald 2017-05-16. https://www.nytimes.com/1988/10/30/travel/travel-advisory-accord-allows-trips-to-japan-without-a-visa.html

[3] "United States General Accounting Office: Implications of Eliminating the Visa Waiver Program" (PDF). Opgehaald 2017-05-16. http://www.gao.gov/new.items/d0338.pdf

[4] "Visa Waiver Program". Americanlaw.com. Opgehaald 2017-05-16. http://www.americanlaw.com/vwpp.html