ESTA-vereisten

Er zijn een aantal ESTA-vereisten waaraan aanvragers moeten voldoen om goedkeuring voor hun aanvraag voor een reisvergunning te verkrijgen. Veel van de ESTA-vereisten komen overeen met de eisen die in 1988 met het visumvrijstellingsprogramma (Visa Waiver Program, VWP) geïntroduceerd werden. Deze pagina wordt voortdurend bijgewerkt om de meest recente wijzigingen van de regels van het Amerikaanse Department of Homeland Security (DHS) weer te geven. 

Paspoortvereisten

 • U dient in het bezit te zijn van een paspoort van een van de volgende landen: Andorra, Australië, België, Brunei, Chili, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Japan, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Monaco, Nederland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, San Marino, Singapore, Slovenië, Slowakije, Spanje, Taiwan, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk, Zuid-Korea, Zweden, Zwitserland.
 • U dient in het bezit te zijn van een paspoort met een machineleesbaar gedeelte op de houderpagina.
 • Uw paspoort moet geldig zijn op het moment van aanvraag van het ESTA en op het moment van uw vertrek naar de VS. Als uw ESTA-goedkeuring verloopt terwijl u zich in de Verenigde Staten bevindt, hoeft u geen nieuw ESTA aan te vragen, maar zorg ervoor dat uw verblijf in het land niet langer is dan 90 dagen in totaal. U kunt een ESTA-aanvraag niet verlengen terwijl u zich in de Verenigde Staten bevindt. Als uw ESTA verloopt, dient u het land binnen 90 dagen nadat uw paspoort bij de meest recente Amerikaanse grensovergang is afgestempeld te verlaten. Bezoekers die meer dan 90 dagen in de Verenigde Staten willen verblijven, dienen de dichtstbijzijnde VS-ambassade of consulaat te bezoeken om het juiste visum voor hun reisdoel aan te vragen.
 • U dient in het bezit te zijn van een elektronisch paspoort met een chip (de chip bevat de biometrische gegevens van de paspoorthouder). Sinds 1 april 2016 dienen alle passagiers die in het kader van het ESTA-programma naar de VS reizen in het bezit te zijn van een e-paspoort met elektronische chip, zoals afgebeeld. OPMERKING: u kunt helaas geen ESTA aanvragen als het paspoort dat u gaat gebruiken om de VS te bezoeken, geen elektronische chip heeft. Als men niet kan vaststellen of uw paspoort een elektronische chip heeft, dan mag u wellicht niet aan boord bij vliegtuigen die naar de VS vliegen.

Elektronische chip in paspoort

Digitale foto op paspoort

Machineleesbare code op het paspoort


Reisvereisten

 • Uw bezoek aan de Verenigde Staten duurt minder dan 90 dagen.
 • Toerisme: het reisdoel van uw bezoek aan de Verenigde Staten is toerisme, vakantie, vrienden- of familiebezoek, of een medische behandeling.
 • Zakelijk: u bezoekt de VS om met zakenpartners te overleggen of om met potentiële klanten over contracten te onderhandelen.
 • Professionele evenementen: u neemt deel aan een wetenschappelijk, educatief, professioneel of zakelijk congres of conferentie in de VS of volgt een korte, onbetaalde training. U mag geen betaling ontvangen voor het bijwonen van deze evenementen, buiten onkostenvergoedingen. 
 • Sociale evenementen: het reisdoel van uw bezoek aan de VS is om deel te nemen aan sociale evenementen bijvoorbeeld van een vereniging, sociale of dienstverlenende organisatie. Deelname aan een amateurmusical, sportwedstrijden of soortgelijke evenementen of wedstrijden is ook toegestaan als bezoekers geen geschenken of beloningen ontvangen die als een vorm van betaling kunnen worden beschouwd.
 • Recreatie: uw bezoek aan de VS is voor een korte recreatieve cursus of studie, zoals een breicursus, hoewel het niet is toegestaan om deel te nemen aan cursussen die studiepunten voor een academische opleiding toekennen.

Aanvraagvereisten

 • U moet uw ESTA online aanvragen.
 • U moet uw ESTA vóór uw vertrek naar de VS aanvragen. U ontvangt binnen enkele minuten na uw aanvraag een antwoord. Voor een klein percentage van de aanvragers kan het echter 72 uur duren in verband met verdere verwerking.

Overige vereisten

 • Aankomst per vliegtuig of over zee: Reizigers die per vliegtuig of over zee in de VS aankomen, moeten in het bezit zijn van een retourticket naar hun thuisland of een doorreisbiljet naar een andere niet-Amerikaanse bestemming. Als u reist met een elektronische ticket, dient u een kopie van het reisschema bij zich te hebben dat getoond wordt aan de Amerikaanse immigratiedienst in de haven van binnenkomst.
 • Aankomst te land: Buitenlanders die over land vanuit Canada of Mexico de VS binnenkomen, moeten in het bezit zijn van een ingevuld formulier I-94W. Het I-94W-formulier wordt meestal door CBP-autoriteiten in de Amerikaanse haven van binnenkomst verstrekt.
 • *Als u door de Verenigde Staten reist naar een bestemming in Canada, Mexico of de naburige eilanden, mag u de Verenigde Staten op de terugreis opnieuw binnenkomen ongeacht welke transportmodus u gebruikt, mits het totale bezoek, met inbegrip van beide periodes op doorreis naar en in Canada, Mexico of de aangrenzende eilanden, niet langer dan 90 dagen duurt.
 • *Als u op doorreis bent naar een bestemming buiten Canada, Mexico of de naburige eilanden, dient de terugreis plaats te vinden via een deelnemende vervoersmaatschappij, maar dit hoeft niet binnen 90 dagen, omdat u een nieuwe aanvraag voor toelating moet indienen.

Visumaanvragers

Als u niet aan alle bovenstaande vereisten voldoet, moet u een visum aanvragen. Ga voor meer informatie naar https://usa-visas.com.

Als u langer dan 90 dagen in de VS wilt blijven, of wilt studeren aan een college of universiteit om studiepunten te behalen, werk wilt vinden, wilt werken als lid van de buitenlandse pers, radio, film, journalisten of andere informatiemedia, of een permanente Amerikaanse ingezetene wilt worden, moet u het juiste visum aanvragen, aangezien uw reisdoel niet onder de richtlijnen van het visumvrijstellingsprogramma valt.


ESTA-weigeringen/afwijzingen

Als uw ESTA-aanvraag is geweigerd, dient u een visum aan te vragen als u naar de VS wilt reizen.


ESTA-fouten corrigeren

Als u een fout hebt gemaakt op de ESTA-aanvraag, moet u een e-mail sturen naar de Amerikaanse douane- en grensbescherming (Customs and Border Protection, CPB) om de wijziging op uw ESTA-aanvraag aan te brengen. Ga naar het CPB voor meer informatie:

https://help.cbp.gov/s/article/Article-ContactUs?language=en_US


Wanneer komt u niet voor een ESTA in aanmerking?

Buitenlanders met kleine verkeersovertredingen, maar zonder arrestatie en/of veroordeling, dienen eerst een ESTA aan te vragen om via het visumvrijstellingsprogramma te reizen, ervan uitgaande dat aan alle andere vereisten is voldaan.

Buitenlanders met een strafblad kunnen we helaas geen informatie geven over hun individuele omstandigheden of geschiktheid, maar alle buitenlanders wordt aanbevolen om een ESTA aan te vragen voordat ze een visum aanvragen. Buitenlanders afkomstig uit Visa Waiver Program-landen die naar de Verenigde Staten willen reizen, komen niet in aanmerking als ze aan een van de volgende criteria voldoen:

 • ooit gearresteerd zijn,
 • een strafblad hebben,
 • bepaalde overdraagbare ziekten hebben,
 • toegang tot de VS eerder geweigerd werd,
 • uit de VS zijn gezet,
 • eerder een visum of visumvrijstelling hebben overschreden,
 • op of na 1 maart 2011 in Iran, Irak, Libië, Noord Korea, Somalië, Soedan, Syrië of Jemen zijn geweest,
 • een dubbele nationaliteit hebben als burger van een VWP-land en van Iran, Irak, Noord Korea, Soedan of Syrië.

Doe een aanvraag voor ESTA

ESTA is verplicht voor toerisme, zakelijke reizen en doorreis van maximaal 90 dagen. Indien een ESTA niet verleend is kan tot gevolg hebben dat toegang aan de grens geweigerd worden en dat er een boete opgelegd wordt. U wordt aangeraden om zo snel mogelijk uw aanvraag in te dienen.

Doe een aanvraag voor ESTA