Waarom worden er gegevens omtrent de werkgever gevraagd op het ESTA aanvraagformulier?

Gepubliceerd: Aug 17, 2020, Bewerkt: Aug 17, 2020 | Tags: ESTA Arbeidsinformatie, ESTA-aanvraag

Gegevens omtrent de werkgever worden door de douane en grensbewaking (CBP) gebruikt om te verifiëren of ESTA aanvragers mogelijk naar de V.S. komen met de bedoeling  op illegale wijze economische migranten te worden. Een specifieke verwijzing staat in de Amerikaanse immigratie- en nationaliteitenwet onder artikel 214b. ESTA aanvragers dienen informatie te geven over hun werkgever om aan te tonen dat zij een voldoende economische band hebben met hun land van inwoning of staatsburgerschap. Gegevens over de werkgever van een ESTA-aanvrager dienen als bewijs voor het in aanmerking komen om als niet-immigrant (of bezoeker) naar de Verenigde Staten te reizen via het visumvrijstellingsprogramma en de Amerikaanse immigratie- en nationaliteitenwet.

Wat is de bedoeling van artikel 214b in de Amerikaanse Immigratie- en Nationaliteitenwet?

Het doel van de wet is, er voor te zorgen dat aanvragers voldoende bewijs aanvoeren dat zij sterke familie- en economische banden met het land van inwoning of staatsburgerschap hebben. Onder economische banden wordt bijvoorbeeld verstaan een werkgever, bankrekening of een bewijs van een hypotheek. Er kunnen u vragen gesteld worden over uw familie- en economische banden met uw land van inwoning of staatsburgerschap op het moment dat u de Verenigde Staten betreedt. Als een aanvrager de Verenigde Staten specifiek wil bezoeken om werkgelegenheid te vinden, is hij of zij mogelijk in overtreding van de wet. Als iemand de V.S. bezoekt voor een intakegesprek met een werkgever en met een ESTA reist, wordt dit niet gezien als het zoeken van werkgelegenheid. De vraag waar het om gaat op het ESTA formulier luidt als volgt: “Zoekt u momenteel werkgelegenheid in de Verenigde Staten of bent u in het verleden werkzaam geweest in de Verenigde Staten zonder voorafgaande toestemming van de Amerikaanse overheid?”

Moet ik de informatie omtrent mijn werkgever vermelden op de ESTA aanvraag?

Ja, aangezien deze informatie specifiek gevraagd wordt op het aanvraagformulier, dienen de aanvragers de gegevens omtrent hun werkgever naar hun beste weten te verstrekken. Het opzettelijk weglaten van gegevens omtrent de werkgever kan invloed hebben op de beslissing van CBP. CBP kijkt niet naar een bepaald soort werk dat iemand doet. Het in staat zijn bewijs te leveren van een werkgever is een voordeel voor aanvragers, zodat het duidelijk is dat zij niet van plan zijn de Amerikaanse immigratiewet te overtreden.

Wat voor  informatie over de werkgever wordt vereist?

De velden voor werkgeversgegevens op het ESTA aanvraagformulier zijn Naam van de werkgever, Functiebeschrijving van het werk, Adres van de werkgever (adres regel 1, regel 2, staat/provincie regio, stad en land). Momenteel wordt geen andere informatie gevraagd omtrent salaris, aanvangsdatum, naam van superieur of andere details, doch er bestaat een kans dat CBP in de toekomst meer velden zal toevoegen aan het formulier. Aanvragers die gepensioneerd zijn of niet in loondienst zijn hoeven geen informatie op te geven onder de werkgeverssectie van het formulier.

Conclusie

Informatie omtrent de werkgever op de ESTA aanvraag is een verplicht veld, ofschoon aanvragers ervoor kunnen kiezen geen gegevens te verstrekken over hun werkgever. Het is de aanvragers wel aan te raden de vragen omtrent de werkgever te beantwoorden en accurate en recente gegevens te verstrekken, zodat de verwerking van de ESTA niet vertraagd wordt en de aanvrager er niet van verdacht zal worden opzettelijk de Amerikaanse immigratie- en nationaliteitenwet te willen overtreden.

Als u in het bezit bent van een paspoort van een land dat in aanmerking komt voor visumvrijstelling en een ESTA wilt aanvragen voor toeristische, zakelijke, medische of doorreis doeleinden, begin dan aan uw aanvraag, of bezoek de FAQ (veel voorkomende vragen) om meer over de ESTA te weten te komen.

Doe een aanvraag voor ESTA

Delen

FacebookTwitterYoutube

Doe een aanvraag voor ESTA

ESTA is een vereiste reistoestemming voor in aanmerking komende reizigers die de Verenigde Staten binnenkomen over land, door de lucht of over zee voor bezoeken van minder dan 90 dagen.

Doe een aanvraag voor ESTA