Met de nogal omslachtige naam Antonio B. Won Pat International Airport (GUM) is het niet verwonderlijk dat het voormalige marinevliegkamp in Agana meestal gewoon Guam International Airport wordt genoemd. Het hoeft ook niet te verbazen dat het de enige internationale luchthaven op Guam is, aangezien het eiland slechts één vierkante mijl groot is en er ongeveer duizend inwoners wonen.
Het vliegveld ligt 5 km ten oosten van Hagåtña, de hoofdstad die vroeger Agana heette en het centrum van commerciële activiteiten en overheid van het eiland is.
Guam International beslaat slechts 1.700 hectare en is een kleine luchthaven met één terminalgebouw en twee geasfalteerde landingsbanen, maar is een belangrijk knooppunt voor Asia Pacific Airlines en een knooppunt in de Stille Oceaan voor United Airlines.
Het vliegveld is vernoemd naar Antonio Borja Won Pat die als eerste afgevaardigde van het eiland zitting nam in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden en draagt de IATA-code GUM (International Air Transport Association).
Een vliegveld verscheen voor het eerst op Guam rond 1943 en werd gebouwd door de Japanners als onderdeel van het verdedigingssysteem van dat land ter bescherming van het gebied rond de Marianen-eilanden. De Japanners noemden de militaire vliegbasis Guamu Dai Ni, wat vertaald Guam Nummer 2 betekent. Het Japanse bezit van het eiland duurde echter niet lang want het werd een jaar later in 1944 heroverd door Amerikaanse troepen en omgedoopt tot Agana Airfield, de naam van de dichtstbijzijnde stad op het eiland.
Het vliegveld werd zwaar beschadigd tijdens de herovering maar werd snel gerepareerd door de Amerikanen en werd al snel een basis voor de U.S. Air Forces Seventh Air Force die met Consolidated B-24 zware bommenwerpers vanuit Guam vloog voordat de operaties in 1945 naar Okinawa werden verplaatst. Nadat de bommenwerperoperaties naar Okinawa waren verplaatst, bleef Agana Airfield tot begin 1946 gebruikt worden door langeafstands Lockheed P-38 Lightnings verkenningsvliegtuigen.
Na het einde van de Tweede Wereldoorlog in 1945 bleef het vliegveld gebruikt worden door de U.S. Air Force als basis voor gevechtsvliegtuigen en ook als knooppunt voor transport tot 1947 toen het werd overgedragen aan de U.S. Navy die er bleef opereren tot het uiteindelijk werd gesloten in 1993.
Een geprefabriceerde Quonset hut diende als terminal van het vliegveld tijdens de militaire jaren toen alleen militair personeel gebruik kon maken van het vliegveld. Toen het leger en de marine Guam niet langer als basis nodig hadden, werd besloten het vliegveld te ontwikkelen voor civiel gebruik en in maart 1967 werd de International Air Terminal geopend. Slechts twee maanden later verwelkomde Guam Airport zijn eerste internationale aankomsten en het civiele verkeer begon zich daarna op te bouwen. In 1967 werd de controle over het vliegveld officieel overgedragen aan het Guam Department of Commerce en in 1995 werd het overgedragen aan de nieuw opgerichte Guam International Airport Authority (GIAA).
In 1982 opende een nieuwe passagiersterminal haar deuren en tussen 1996 en 1998 werd de huidige, grotere terminal geopend. In de beginjaren verzorgde Guam Airport voornamelijk chartervluchten en pas in 2014 begonnen de eerste reguliere internationale vluchten met vluchten naar Shanghai Pudong Airport in China, uitgevoerd door de grote luchtvaartmaatschappij United Airlines.
De ontwikkeling van de luchthaven ging door met de lancering van Project Hulo met een budget van meer dan 165 miljoen dollar dat bedoeld is om de passagierscapaciteit te vergroten, het aantal veiligheidsdoorgangen te verhogen, de parkeerfaciliteiten uit te breiden en de internationale aankomstzone te verbeteren. De luchthaven verwerkt jaarlijks meer dan 3,5 miljoen aankomende en vertrekkende passagiers en dit aantal zal naar verwachting stijgen naarmate Guam International Airport haar faciliteiten en mogelijkheden blijft verbeteren.
Hoewel het eiland Guam een Amerikaans territorium is, valt het buiten de jurisdictie van de Amerikaanse douane en alle aankomende passagiers moeten door de inspectie van het Guam Customs and Quarantine Agency. De enige uitzondering hierop zijn passagiers die bestemd zijn voor Honolulu in Hawaï, de enige vlucht vanaf Guam Airport naar een Amerikaanse staat. Deze passagiers zullen, zoals gebruikelijk, worden verwerkt door Amerikaans Custom and Border Protection (CBP) personeel.
Afgezien van dit relatief kleine verschil, zijn de vereisten voor luchtvaartpassagiers die aankomen op Guam Airport hetzelfde als op elke andere Amerikaanse luchthaven en deze kunnen worden onderverdeeld in twee categorieën:
De VS heeft een Visa Waiver Program (VWP) voor ongeveer 42 verschillende landen over de hele wereld. Het is een wederzijdse overeenkomst met landen waarvan de burgers worden beschouwd als een lage bedreiging voor de veiligheid. VWP-burgers hebben geen visum nodig om de Verenigde Staten binnen te komen voor een kort bezoek en in ruil daarvoor hebben Amerikaanse burgers visumvrije toegang tot de deelnemende landen.
VWP-burgers moeten echter wel een ESTA hebben aangevraagd en gekregen voordat ze Amerika mogen bezoeken. Een ESTA, of Electronic System for Travel Authorization, is een digitale vorm van een visum dat gekoppeld is aan een paspoort maar veel gemakkelijker te verkrijgen is dan een Amerikaans visum. Zodra goedkeuring is verleend, wordt het ESTA-aanvraagnummer gekoppeld wanneer het paspoort van de aanvrager wordt gescand in een Amerikaanse haven van binnenkomst, ter land of ter zee.
De Amerikaanse nationale veiligheid is streng en het verkrijgen van een Amerikaans visum is verre van een formaliteit. Het proces omvat het invullen van zeer gedetailleerde persoonlijke en immigratievragenlijsten en het verstrekken van ondersteunende documentatie. Er kunnen gemakkelijk fouten worden gemaakt en fouten kunnen niet gemakkelijk worden rechtgezet en kunnen ertoe leiden dat de visumaanvraag wordt geweigerd.
Burgers van landen die niet in aanmerking komen voor het VWP hebben geen andere keuze dan de visumaanvraagprocedure te doorlopen, want als je zonder de juiste papieren op Amerikaanse bodem aankomt, zal dat leiden tot opsluiting en deportatie. Bovendien moeten niet-VWP-burgers ook een douaneaangifteformulier invullen voordat ze het douanegebied binnengaan, aangezien dit ook een verplichte vereiste is.
Of ze nu met een ESTA of visum reizen, alle niet-Amerikaanse burgers moeten een geldig, actueel paspoort hebben en alle papieren moeten worden voorgelegd aan de dienstdoende agenten van Customs and Border Protection (CBP), waar nieuwkomers ook kort kunnen worden ondervraagd over het doel en de duur van het bezoek.
Er zijn eigenlijk twee terminalgebouwen op Guam Airport, hoewel de oudste van de twee, de Commuter Terminal, niet langer gebruikt wordt voor het afhandelen van vluchten omdat het in 2003 werd verhuurd.
De eerste fase van het huidige terminalgebouw werd voltooid in 1996 en omvatte een douane- en immigratiegebied. Vandaag zijn er drie niveaus in de terminal:
De kelderverdieping is voor aankomende vluchten en herbergt de nodige bagage- en douaneafhandelingsbalies en het politiebureau van de luchthaven.
Dit is de vertrekverdieping met ticketverkoopfaciliteiten.
Een verdieping hoger, op de derde verdieping, bevinden zich de vertrekgates en de immigratievoorzieningen van de luchthaven.
In het verleden was er geen scheidingswand tussen aankomende en vertrekkende reizigers, wat een veiligheidsprobleem was voor zowel de luchthaven als de Amerikaanse immigratiebeambten. Dit was geen bevredigende (of veilige) regeling en na de terroristische aanslagen van 9/11 eiste de Amerikaanse overheid een veilige scheiding van aankomende passagiers. Vandaag de dag worden semi-permanente en verplaatsbare muren gebruikt om het terminalgebouw in twee delen te verdelen. Dit heeft geleid tot een veiligere manier om aankomende reizigers weg te houden van de terminal zelf totdat ze naar behoren zijn gescreend en gecontroleerd.
Er zijn slechts twee start- en landingsbanen op Guam International Airport, maar deze kunnen 's werelds grootste vliegtuigen aan, waaronder de Antonov An-225 Mriya. De meeste internationale vluchten vanuit Guam vliegen naar Japan, China of de Filippijnen, hoewel United Airlines ook naar Honolulu in Hawaï vliegt.
Omdat Guam zo'n klein eiland is, zijn er geen treindiensten naar de luchthaven. De belangrijkste stad Hagåtña is slechts een korte taxirit verwijderd of er rijden lokale bussen op de wegen rond de luchthaven die arriverende bezoekers naar de meeste steden, dorpen en andere bestemmingen op het eiland brengen.