ESTA status controleren
ESTA nieuws, informatie en hulp.

Hoe lang is een ESTA geldig?

Bewerkt: jan 21, 2024  | Tags: ESTA, ESTA duur, Hoe lang duurt ESTA?

Dankzij het ESTA Visa Waiver Programma kunnen burgers van 41 deelnemende landen naar de Verenigde Staten reizen voor toerisme, zaken, doorreis, medische doeleinden en korte studies zonder dat ze een visum hoeven aan te vragen. ESTA heeft het veel gemakkelijker gemaakt voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Australië, Nieuw-Zeeland en vele andere Europese, Aziatische en Zuid-Amerikaanse landen om naar de Verenigde Staten te reizen. Het invullen van een aanvraagformulier neemt 15-20 minuten in beslag en autorisaties worden direct verleend met een goedkeuringspercentage van 99%.

How Long Does ESTA Last?
Hoe lang duurt ESTA?

Duur van ESTA goedkeuring

Een goedgekeurd ESTA wordt toegekend voor een periode van twee jaar of de vervaldatum van het paspoort, afhankelijk van welke datum eerder valt. Dit betekent echter niet dat iemand twee jaar in de Verenigde Staten kan blijven. Het ESTA kan worden gebruikt voor bezoeken van maximaal 90 dagen per aaneengesloten periode van 12 maanden. Dus als een reiziger onlangs een ESTA heeft ontvangen en 90 dagen is gebleven en vervolgens is teruggekeerd naar zijn/haar thuisland, dan moet hij/zij waarschijnlijk 12 maanden wachten voordat hij/zij het ESTA opnieuw kan gebruiken. Customs and Border Protection (CBP) heeft echter geen strikte eisen gesteld aan de duur van de wachttijd tussen bezoeken aan de VS. Als alternatief kan de reiziger een Amerikaans visum aanvragen als hij/zij het land opnieuw wil bezoeken binnen 12 maanden na zijn/haar vorige verblijf van 90 dagen. Als een reiziger op zoek is naar informatie over immigratie of andere Amerikaanse visa, zoek dan juridisch advies bij een erkende Amerikaanse immigratieadvocaat. De grenswacht zal bepalen of er sprake is van een 'redelijke periode' tussen twee verblijven. Als de grenswacht vermoedt dat een reiziger in de Verenigde Staten probeert te wonen, wordt hij/zij niet toegelaten. Houd er rekening mee dat dit slechts richtlijnen zijn, aangezien de discretie voor toelating tot de VS wordt bepaald door het CBP.

De beste tijd om ESTA aan te vragen

Afhankelijk van wanneer een bezoeker naar de VS wil reizen, moet hij zijn ESTA-aanvraag strategisch timen om er zeker van te zijn dat u het meeste uit uw reis en uw autorisatie haalt voordat u de Verenigde Staten bezoekt. Hoewel 72 uur wordt beschouwd als de minimale hoeveelheid tijd voor het aanvragen van een ESTA, is het verstandig om te plannen voor het geval een aanvrager wordt geweigerd en in plaats daarvan een visum voor de VS moet aanvragen. Als je van plan bent om langer dan 90 dagen in de VS te blijven, moet je een Amerikaans visum aanvragen. Als je langer dan 90 dagen op een ESTA verblijft, wordt je waarschijnlijk uit het programma verbannen en kun je in de toekomst geweigerd worden aan de grens van de Verenigde Staten. Bovendien kan een langer ESTA-verblijf de goedkeuring van toekomstige visumaanvragen in de VS in gevaar brengen.

Een verblijf in de VS verlengen door nabijgelegen landen te bezoeken

Bezoeken aan nabijgelegen landen zoals Canada en Mexico of zelfs de Caraïben, zonder eerst naar huis te vliegen, tellen waarschijnlijk mee voor de verblijfsperiode van 90 dagen. De grenswachten van het CBP zijn op de hoogte van deze tactiek die reizigers gebruiken om hun verblijf in de V.S. te verlengen en zullen personen die deze tactiek gebruiken waarschijnlijk de toegang ontzeggen. Als je echt Canada, Mexico of de Caraïben wil bezoeken en ook 90 dagen in de V.S. wil verblijven, plan dan je reisplan zo dat je niet meer dan 90 dagen in de V.S. zal verblijven, want er zal waarschijnlijk niet veel clementie zijn met zelfs maar één dag langer dan 90 dagen te blijven.

Factoren die de geldigheid van ESTA beïnvloeden

Er zijn verschillende factoren die de geldigheid van een ESTA kunnen beïnvloeden, waardoor het ESTA vroegtijdig wordt beëindigd. Deze omvatten:

Verval van het paspoort: Als het paspoort dat is gebruikt voor de ESTA-aanvraag verloopt, wordt het ESTA ook ongeldig, ongeacht de oorspronkelijke geldigheidsperiode van twee jaar.

Veranderingen in omstandigheden: Belangrijke veranderingen in omstandigheden, zoals het verkrijgen van een strafblad of de weigering van een visum voor de VS, kunnen een ESTA ongeldig maken. In dergelijke gevallen moeten reizigers een nieuw ESTA of een visum aanvragen.

Intrekking door Amerikaanse autoriteiten: Het CBP van de VS behoudt zich het recht voor om een ESTA op elk moment in te trekken als de houder niet langer voldoet aan de vereisten voor visumvrij reizen onder het VWP.

Reizen met een verlopen of ongeldig ESTA

Pogingen om naar de VS te reizen met een verlopen of ongeldig ESTA kan leiden tot instapweigering door de luchtvaartmaatschappij of weigering van toegang door CBP-beambten in de haven van binnenkomst. Het is cruciaal voor reizigers om de status van hun ESTA te controleren voordat ze een reis plannen en om ervoor te zorgen dat alle informatie actueel en correct is.

Het belang van naleving

Naleving van de voorwaarden van het ESTA en het Visa Waiver Programma is essentieel. Het overtreden van de voorwaarden, zoals te lang blijven of werken zonder de juiste toestemming, kan ernstige gevolgen hebben. Reizigers moeten zich houden aan het doel van hun bezoek zoals aangegeven in hun ESTA-aanvraag en de limiet van 90 dagen per binnenkomst respecteren.

Tips voor het beheren van de geldigheid van ESTA

Controleer de ESTA status regelmatig: Houd de vervaldatum van uw ESTA en de geldigheid van het daaraan gekoppelde paspoort bij.

Vraag van tevoren een nieuw ESTA aan: Als uw ESTA bijna verloopt of uw omstandigheden zijn veranderd, vraag dan ruim voor uw geplande reisdatum een nieuwe autorisatie aan.

Zorg voor nauwkeurige informatie: Werk alle belangrijke wijzigingen in uw persoonlijke gegevens of omstandigheden bij in een nieuwe ESTA-aanvraag.

Plan uw reizen dienovereenkomstig: Houd rekening met de limiet van 90 dagen per bezoek en plan uw reizen naar de VS binnen dit tijdsbestek.

Uw ESTA verlengen in de VS

ESTA's kunnen niet worden verlengd of vernieuwd binnen of buiten de Verenigde Staten. De autorisatie moet worden verkregen vóór aankomst in de Verenigde Staten of haar grondgebieden. Als uw paspoort of ESTA echter verloopt terwijl u in de Verenigde Staten bent, hoeft u geen nieuw ESTA aan te vragen voor de duur van uw maximale bezoek van 90 dagen.