ESTA status controleren
ESTA nieuws, informatie en hulp.

Hoe lang is een ESTA geldig?

Bewerkt: Oct 15, 2022  | Tags: ESTA duur, Hoe lang duurt ESTA, ESTA

Het ESTA Visa Waiver Program geeft burgers van 41 deelnemende landen de mogelijkheid om naar de Verenigde Staten te reizen voor toeristische, zakelijke of medische doeleinden, voor een doorreis of korte studiedoeleinden zonder dat ze een visum hoeven aan te vragen. De ESTA heeft het voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Australië, Nieuw-Zeeland en vele andere Europese, Aziatische en Zuid-Amerikaanse landen veel gemakkelijker gemaakt om naar de Verenigde Staten te reizen. Het invullen van een aanvraagformulier duurt 10-15 minuten en vergunningen worden meteen verleend met een goedkeuringspercentage van 99%.

Geldigheidsduur ESTA-goedkeuring

Een goedgekeurde ESTA wordt verleend voor een periode van twee jaar of, indien dit eerder is, tot de datum waarop het paspoort verloopt. Dit betekent echter niet dat iemand twee jaar in de Verenigde Staten mag blijven. Een ESTA kan worden gebruikt voor verblijven van maximaal 90 dagen per 12 maanden. Een reiziger die onlangs een ESTA heeft ontvangen en 90 dagen in de VS is gebleven om vervolgens terug te keren naar zijn/haar thuisland, zal dus waarschijnlijk 12 maanden moeten wachten voordat hij of zij de ESTA opnieuw kan gebruiken. Het U.S. Customs and Border Protection (CBP - dienst douane en grensbescherming) heeft echter geen strenge eisen gesteld aan de tijd die een persoon tussen bezoeken aan de VS moet laten. Als alternatief kan de reiziger een Amerikaans visum aanvragen als hij of zij het land binnen 12 maanden na zijn of haar vorige verblijf van 90 dagen opnieuw wil bezoeken. Een reiziger die informatie zoekt over immigratie of andere Amerikaanse visa, kan het beste juridisch advies inwinnen bij een erkende Amerikaanse immigratieadvocaat. De grenswachter bepaalt of er sprake is van een "redelijke tijd" tussen twee verblijven. Als de grenswachter vermoedt dat een reiziger in de Verenigde Staten probeert te wonen, zal hij of zij niet worden toegelaten. Houd er rekening mee dat dit slechts richtlijnen zijn, aangezien de discretionaire bevoegdheid voor toelating tot de VS door het U.S. Customs and Border Protection (dienst douane en grensbescherming) wordt bepaald.

Beste moment om een ESTA-aanvraag in te dienen

Afhankelijk van wanneer aanvragers naar de VS willen reizen, moeten ze het moment om een ESTA-aanvraag in te dienen strategisch plannen om er zeker van te zijn dat ze het meeste uit hun reis halen en de vergunning hebben verkregen voordat ze naar de Verenigde Staten reizen. Hoewel 72 uur voor vertrek wordt beschouwd als het uiterste moment om een ESTA aan te vragen, is het verstandig om dit eerder te doen voor het geval dat een aanvraag wordt afgewezen en de aanvrager vervolgens een Amerikaans visum moet aanvragen. Als u van plan bent om langer dan 90 dagen in de VS te verblijven, moet u een Amerikaans visum aanvragen. Te lang in de VS verblijven met een ESTA leidt er waarschijnlijk toe dat u niet meer onder het Visa Waiver Program kunt reizen en dat u in de toekomst mogelijk de toegang wordt geweigerd aan de grens met de Verenigde Staten. Bovendien kan een overschrijding van de verblijfsduur die met een ESTA is toegestaan, de goedkeuring van toekomstige aanvragen van Amerikaanse visa in gevaar brengen.

Een verblijf in de VS verlengen door naar nabijgelegen landen te reizen

Bezoeken aan nabijgelegen landen zoals Canada en Mexico of zelfs het Caribisch gebied zonder eerst naar huis te vliegen, tellen waarschijnlijk mee voor de toegestane verblijfsduur van 90 dagen. Grenswachten van het CBP zijn zich bewust van deze tactiek die reizigers gebruiken om hun verblijf in de VS te verlengen en zullen personen die dergelijke tactieken gebruiken waarschijnlijk de toegang weigeren. Als u echt Canada, Mexico of het Caribisch gebied wilt bezoeken en ook 90 dagen in de VS wilt verblijven, plan uw reis dan zo dat u niet langer dan 90 dagen in de VS verblijft, want zelfs maar een dag langer dan 90 dagen in de VS verblijven wordt vast niet door de vingers gezien.

Uw ESTA vernieuwen in de VS

Een ESTA kan niet worden verlengd of vernieuwd wanneer de aanvrager zich in de Verenigde Staten bevindt. De vergunning moet worden verkregen vóór aankomst in de Verenigde Staten of hun (niet-)geïncorporeerde gebieden. Als uw paspoort of ESTA echter verloopt terwijl u in de Verenigde Staten bent, hoeft u geen nieuwe ESTA aan te vragen tijdens uw verblijf van maximaal 90 dagen.

Als u in het bezit bent van een paspoort van een visumvrijgesteld land zoals het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Australië, Nieuw-Zeeland of een ander West-Europees land, en u een ESTA wilt aanvragen voor toeristische, zakelijke, medische of doorreisdoeleinden, ga dan aan de slag met uw aanvraag. Raadpleeg in andere gevallen de veelgestelde vragen voor meer informatie over de ESTA.

Doe een aanvraag voor ESTA