ESTA status controleren
ESTA nieuws, informatie en hulp.

Gids voor de internationale luchthaven Daniel K. Inouye (HNL)

Er zijn tien commerciële luchthavens in Hawaï, waarvan Daniel K. Inouye Airport (HNL) in Honolulu de grootste is. Het stond vroeger bekend als Honolulu Airport en kreeg een nieuwe naam ter nagedachtenis aan voormalig senator en geboren Hawaïaan Daniel Inouye, die ooit derde in lijn was om president van de VS te worden.

Het vliegveld ligt ongeveer 5 km van het centrum van Honolulu, is verspreid over 4.200 hectare en verzorgt vluchten naar het noorden van de Verenigde Staten en Canada, maar ook naar verre bestemmingen zoals Melbourne en Sydney in Australië.

Daniel K. Inouye International is een hub voor Hawaiian Airlines en ook een operationele basis voor Aloha Air Cargo. Ondanks de naamsverandering blijft de IATA (International Air Transport Association) luchthavencode HNL, de code die oorspronkelijk Honolulu Airport aanduidde.

HNL Luchthaven Geschiedenis

Het vliegveld stond voor het eerst bekend als John Rodgers Airport toen het in 1927 werd geopend, vernoemd naar John Rodgers, een marineofficier in de Eerste Wereldoorlog. Het was het eerste echte vliegveld op Hawaii, de eilanden werden voorheen bediend door ruwe landingsbanen, vlakke velden en enkele dokken voor watervliegtuigen.

Na de aanval op Pearl Harbor in december 1941 vorderde het Amerikaanse leger alle burgerluchthavens in Hawaï, inclusief Rodgers dat werd aangewezen als Naval Air Station Honolulu. Na de bouw van een nieuw terminalgebouw en een verkeerstoren bleef het vliegveld onder controle van de Amerikaanse marine tot 1946, toen het werd teruggegeven aan de civiele autoriteiten van Hawaï. Op dat moment was het vliegveld een van de grootste Amerikaanse vliegvelden met vier verharde start- en landingsbanen en drie extra start- en landingsbanen voor watervliegtuigen.

Terug onder burgerlijke controle werd het vliegveld in 1947 omgedoopt tot Honolulu Airport met de toevoeging "internationaal" in 1951.

De oude terminal werd in 1962 vervangen door de John Rodgers Terminal die in de daaropvolgende jaren werd verbeterd en gemoderniseerd en in 1966 voerden zowel Aloha als Hawaiian Airlines lijnvluchten uit tussen de Hawaïaanse eilanden.

Commerciële uitbreiding

In de jaren 60 en 70 begonnen veel internationale luchtvaartmaatschappijen Honolulu Airport te gebruiken als tussenstop op vluchten over de Stille Oceaan. Hiertoe behoorden veel van de grotere luchtvaartmaatschappijen uit die tijd, maar ook enkele kleinere en opkomende maatschappijen.

Enkele van de grotere luchtvaartmaatschappijen die het vliegveld gebruikten waren:

BOAC (British Airways), Air New Zealand, China Airlines, Japan Airlines, Qantas en Singapore Airlines.

Meer grote namen volgden in de daaropvolgende decennia toen Honolulu International meer gevestigde luchtvaartmaatschappijen aan zijn rooster toevoegde.

Dit waren onder andere:

American Airlines, Continental Airlines, Braniff International, Pan Am, Western Airlines, Delta Air Lines, TWA, Air Canada en United Airlines.

Terwijl het aantal zaken en passagiers gestaag toenam, werd het duidelijk dat Honolulu International Airport moeite had om aan de vraag te voldoen en er was een revisie en upgrade nodig.

Modernisering

Begin 2006 keurde de zittende gouverneur van Hawaï, Linda Lingle, een moderniseringsprogramma goed voor alle Hawaïaanse luchthavens, waarbij 1,7 miljard dollar werd toegewezen aan Honolulu. De prioriteit lag bij het verbeteren van de veiligheid en de operationele procedures en bij het verbeteren van de service aan passagiers die op de luchthaven overstapten.

Er is een nieuwe parkeergarage gebouwd en in de internationale aankomstcorridor zijn bewegende voetpaden aangelegd. Een uitbreiding van de landingsbaan, de Mauka Concourse, werd ook gebouwd op kosten van Hawaiian Airlines en werd officieel geopend in 2017.

In hetzelfde jaar werd de luchthaven officieel omgedoopt tot Daniel K. Inouye International Airport, met behoud van de IATA-luchthavencode HNL.

Luchthavenindeling en faciliteiten

Er zijn vier start- en landingsbanen op Honolulu Airport. De belangrijkste landingsbaan, bekend als de Reef Runway, werd eigenlijk offshore aangelegd en was een alternatieve landingsplaats voor de nu gepensioneerde Space Shuttle. De luchthaven heeft ook twee waterwegen voor het gebruik van watervliegtuigen.

Er zijn 60 gates verspreid over drie terminals, aangeduid als terminals 1, 2 en 3, in Honolulu.

Terminal 1 (vroeger "Interisland Terminal")

Terminal 1 werd in 1993 geopend en heeft 25 gates, de nieuwe Mauka Concourse en een loopbrug die na de veiligheidscontrole aansluit op Terminal 2.

Terminal 2 (vroeger "Overzeese Terminal")

Met 29 gates is Terminal 2 de grootste van de drie terminals en de enige die geschikt is voor en gebruikt wordt voor internationale vertrekken en aankomsten.

Terminal 3

Terminal 3, de kleinste terminal op Honolulu International, verving een ouder gebouw met één verdieping dat werd gesloten en gesloopt en nu alleen kleinere vliegtuigen verwerkt.

Je kunt je gemakkelijk verplaatsen op de luchthaven met de Wiki Wiki Shuttle (een gratis pendelbusdienst) die rijdt tussen alle drie de terminals en tussen de hallen in Terminal 1 en Terminal 2.

Luchtvaartmaatschappijen en terminals

Terminal 1

Uitsluitend Hawaiian Airlines

Terminal 2

Verwerkt alle internationale vluchten, inclusief die van grote internationale luchtvaartmaatschappijen zoals:
Alaska Airlines, Korean Air, Qantas, Delta Air Lines, AeroMexico, Virgin Atlantic, British Airways, American Airlines, United Airlines, Air New Zealand, Air Canada, Iberia, KLM

Terminal 3

Mokulele Luchtvaartmaatschappijen

Buitengewone veiligheid

Hoewel Hawaï misschien wordt gezien als een kleine buitenpost van de Verenigde Staten, zijn er strenge veiligheidscontroles op mensen en goederen die via Honolulu International reizen. Niet minder dan acht federale agentschappen zijn aanwezig op de luchthaven, waaronder:

  • De Drug Enforcement Administration (DEA)
  • Douane en grensbescherming (CBP)
  • Federal Aviation Administration (FAA)
  • Dienst Vis en Wild
  • Centra voor ziektecontrole en -preventie (CDC)
  • Transportation Security Administration (TSA)

Het ministerie van Landbouw en de Amerikaanse posterijen zijn ook vertegenwoordigd en de luchthaven heeft zelfs een eigen gevangenis.

Tot voor kort had Honolulu een slechte reputatie als een van de slechtste Amerikaanse luchthavens als het ging om de tijd die nodig was om douane en immigratie in te klaren. De situatie is de laatste jaren sterk verbeterd, maar je kunt nog steeds lange wachtrijen verwachten tijdens de piekuren overdag en vooral tijdens de vakantieperiodes.

Immigratie afhandelen - ESTA en visumvereisten

Vrijwel direct na landing op de luchthaven worden internationale reizigers gecontroleerd door de immigratiedienst, omdat dit het eerste gebied is dat ze tegenkomen na het uitstappen. Er is een aparte rij voor overzeese bezoekers die wordt aangeduid als "Niet-Ingezetene" of "Buitenlands Paspoort".

Wanneer je naar voren wordt geroepen, moet je een geldig paspoort laten zien aan de dienstdoende agent van Customs and Border Protection (CBP), evenals een Amerikaans visum en een douaneaangifteformulier, mochten deze ook nodig zijn.

Visa Waiver Programma

Burgers van landen die zijn ingeschreven in het Visa Waiver Program (VWP) hebben geen visum nodig. Deze VWP landen worden beschouwd als lage veiligheidsrisico's en omvatten de meeste lidstaten van de Europese Unie en andere landen zoals Australië, Nieuw-Zeeland, Japan en nog veel meer.

In plaats van een visum hebben VWP burgers een ESTA (Electronic System for Travel Authorization) goedgekeurd paspoort nodig. Het aanvragen en ontvangen van een ESTA is verplicht en moet ruim voor een gepland bezoek aan de Verenigde Staten worden gedaan, zodat de ESTA-autoriteiten de tijd hebben om achtergrondcontroles uit te voeren op aanvragers.

VWP-burgers met een ESTA-goedgekeurd paspoort hoeven geen douaneverklaring in te vullen.

Het is heel gebruikelijk dat de CBP agent binnenkomende passagiers een paar vragen stelt die meestal over de volgende onderwerpen gaan:

Terwijl het verstrekken van de naam en het adres van een hotel een eenvoudige zaak kan zijn, kan het een complexere procedure zijn als je van plan bent om bij familie of vrienden te verblijven en het kan het immigratieproces versnellen als je de namen en adressen al hebt uitgeschreven en bij de hand hebt.

Transfers en vervoer over land

Vervoer van en naar de luchthaven is relatief eenvoudig omdat er een aantal opties beschikbaar zijn, waaronder bussen, een pendeldienst, taxi of auto.

Bus

De lokale busdienst, met de fantasierijke naam TheBus, rijdt op verschillende routes naar Honolulu Airport. Route 20 gaat naar het centrum van Honolulu, terwijl routes 9, 40, 42, 51 en 303 verschillende bestemmingen hebben over het eiland Oahu.

Pendelbus

Een pendeldienst op aanvraag rijdt van de luchthaven naar elke gewenste bestemming op Oahu.

Taxi

AMPCO Express taxi's rijden vanaf Honolulu Airport buiten de bagagegebieden van alle terminals.

Autoverhuur

Sinds 2021 heeft Daniel K. Inouye International Airport autoverhuurfaciliteiten met meer dan 4.500 voertuigen die beschikbaar zijn voor verhuur.

Er is geen treindienst naar de luchthaven, hoewel er een nieuw station is gepland voor de luchthaven dat zal worden aangesloten op het Honolulu Rail Transit-systeem. Dit is echter werk in uitvoering en zal naar verwachting pas in 2031 operationeel zijn.