ESTA status controleren
ESTA nieuws, informatie en hulp.

Gids voor de internationale luchthaven van Miami (MIA)

Miami International Airport, ooit simpelweg bekend als Wilcox Field, is de belangrijkste luchthaven voor de regio Miami en verwerkt dagelijks meer dan 1000 binnenlandse en internationale vluchten. Het vliegveld ligt op slechts 13 km van het centrum van Miami, is een toegangspoort tot de Caraïben en Latijns-Amerika en een van de belangrijkste hubs voor luchtvaartmaatschappijen in de Verenigde Staten.

Drie luchthavens worden één

In de jaren 1920 was Miami City Airport het eerste vliegveld dat het gebied rond Miami bediende toen Pan American World Airways (Pan Am) in 1928 haar eigen faciliteit opende op land naast het bestaande vliegveld dat Pan American Field werd genoemd. De nieuwe eigenaars begonnen onmiddellijk met de bouw van een moderne terminal, twee hangars, betonnen platformen en twee verharde start- en landingsbanen om aan de vraag en het verwachte toekomstige luchtverkeer te voldoen. Omdat het door Pan American geëxploiteerde vliegveld over "port of entry" faciliteiten beschikte (het recht om buitenlandse vluchten en douanecontroles op passagiers en vracht af te handelen) was het een aantrekkelijk voorstel voor andere grote internationale luchtvaartmaatschappijen. Eastern Air Lines begon in 1931 met vluchten vanaf het vliegveld en National Airlines volgde in 1936. In 1943, tijdens de Tweede Wereldoorlog, opende het Amerikaanse leger Miami Army Airfield ten zuiden van Pan American Field. Dit betekende dat er nu drie afzonderlijke vliegvelden in de buurt waren, wat economisch gezien weinig zin had.

Na het einde van de oorlog bracht de havenautoriteit van Miami de benodigde financiering bijeen om Pan American Field te kopen en kort daarna verwierf ze ook het Miami Army Airfield in 1949. Tien jaar later werd het oude terminalgebouw op het Pan Am-veld gesloten en vervangen door een nieuwe en moderne passagiersterminal. De luchtmacht van de Verenigde Staten bleef het vliegveld gebruiken tot 1959, toen de activiteiten werden verplaatst naar wat nu Homestead Air Reserve Base heet.

Miami Airport werd sterk uitgebreid in 1951 toen de Port Authority grote stukken van het omliggende land annexeerde, waardoor het vliegveld nu bijna 3000 hectare beslaat. In het begin van de jaren vijftig breidde de luchthaven ook haar commerciële activiteiten uit met veel buitenlandse luchtvaartmaatschappijen die nu vanuit Miami vliegen en regelmatig meer dan 900 vluchten per dag uitvoeren. Met verbeterde faciliteiten, uitgebreide capaciteit en de status van de luchthaven als toegangspoort, werd Miami Airport nu niet alleen erkend als een toegangspoort tot Zuid-Amerika, het Caribisch gebied en Europa, maar ook als een van de belangrijkste luchthavens in de Verenigde Staten. Met meerdere miljarden dollars geïnvesteerd in de luchthaven, volgden verdere grote uitbreidingen tot in de jaren '90 toen Miami zijn positie als een van de drukste luchthavens ter wereld verstevigde.

Hallen en terminals

Er zijn drie terminals op Miami International Airport (Noord, Centraal, Zuid) die zes gangen huisvesten met de namen D, E, F, G, H en J. De terminals bevinden zich op drie niveaus (1,2 en 3) met alle gangen op niveau 2.

North Terminal herbergt Concourse D met 51 gates en is de belangrijkste uitvalsbasis voor American Airlines.

De centrale terminal wordt ook gebruikt door American Airlines samen met twaalf andere luchtvaartmaatschappijen (die partners zijn van de Oneworld luchtvaartalliantie), evenals een aantal Latijns-Amerikaanse en Caribische luchtvaartmaatschappijen. Deourses E, F en G bevinden zich in deze terminal met 51 gates.

Zuid Terminal bevat de Concourses H en J. Concourse H is de belangrijkste internationale terminal voor luchtvaartmaatschappijen die geen lid zijn van de Oneworld alliantie en voor Delta Airlines. Terminal J verwerkt voornamelijk transcontinentale vluchten voor een aantal luchtvaartmaatschappijen die geen lid zijn van Oneworld.

Alle hallen (behalve hal G) op Miami Airport hebben toegang tot U.S. Customs and Border Protection (CBP) stations waar binnenkomende passagiers worden gecontroleerd voordat ze de Verenigde Staten in mogen.

Belangrijke luchtvaartmaatschappijen op doorreis naar MIA

Een individuele hal wordt toegewezen aan een bepaalde luchtvaartmaatschappij, hoewel sommige van de grotere luchtvaartmaatschappijen een of meer hallen moeten gebruiken vanwege een te grote vraag of te grote passagiersaantallen. Het volgende is een gids (zij het niet allesomvattend) voor welke luchtvaartmaatschappijen hun basis hebben in welke hal op Miami International Airport.

Loopbaan D

Asiana Airlines, Gulf Air, Air New Zealand, Cathay Pacific, Jalways Airlines, Corsair Airlines, Etihad Airlines, ANA Airlines, Elite Airways, Srilankan Airlines, Kalitta Air, British Airways, Norwegian Air UK, Emirates, Southwest Airlines, Royal Jordanian Airlines, China Eastern Airlines, Vietnam Airlines, Sunwing Airlines, Viva Aerobus, Alaska Airlines, GOL, Qantas, Air Tahiti Nui, Eastern Air Lines, Ethiopian Airlines, Royal Air Maroc Airlines, Virgin Australia, China Airlines, Allegiant, Singapore Airlines, China Southern Airlines, American Airlines, TACA Airlines, LOT, Kenya Airways, TUI, Fiji Airlines, Malaysia Airlines, Saudia Airlines, Thai Airways, Korean Air Lines.

Course E

Cayman Airways, Finnair, Qatar Airways, Interjet Airlines, Surinam Airways Airlines, WestJet Airlines, Aer Lingus, Iberia Airlines, Aeroflot, Air China Airlines.

Concourse F

Sun Country Airlines, TAP Air Portugal, Eurowings Airlines, Boliviana De Aviacion, Frontier Airlines, Air Europa.

Samenloop G

Aruba Airlines, United Airlines, Volaris Airlines, World Atlantic Airlines, Swift Air, Miami Air International.

Hal H

KLM, Air France, BahamasAir Airlines, Alitalia, Delta Airlines, Virgin Atlantic, Aeromexico Airlines, SAS Scandinavian Airlines.

Samenloop J

Aerolineas Argentinas Airlines, Lufthansa, Caribbean Airlines, Air Canada, LATAM, Swiss International Air Lines, Viva Colombia, Austrian Airlines, El Al Airlines, COPA Airlines, Turkish Airlines, Spirit Airlines, Avianca Airlines.

Hoewel passagiers alle hallen en terminals te voet kunnen bereiken, is het niet altijd mogelijk om binnen de beveiligde zone te blijven. U kunt aan de luchtzijde blijven als u van Concourse D naar E of van H naar J gaat (met uitzondering van aankomsten van internationale vluchten), maar in alle andere gevallen moet u door de veiligheidscontroles.

Verplaatsen tussen vliegvelden en terminals

Hoewel het mogelijk is om te voet naar elke terminal of hal te gaan, moet er rekening mee worden gehouden dat Miami een grote luchthaven is en wijd verspreid. Concourse D, bijvoorbeeld, is meer dan een mijl lang van eind tot eind en alternatieven voor lopen zijn onder andere:

Skytrain - De Skytrain rijdt op Concourse D met vier haltes op de kilometerslange route. De trein rijdt elke drie minuten met stations in de buurt van gates D17, D25, D29 en D46.

MIA E Train - De E Train vertrekt vanaf niveau 4 in Concourse E en rijdt naar gates E20 - E33 in de satellietterminal van de concourse.

MIA Mover - Een geautomatiseerde trein, de MIA Mover, vervoert passagiers van de luchthaven naar het Miami Intermodal Center (een knooppunt voor lokale bus-, intercitybus-, lokale forensentreinen en intercityspoordiensten in Miami) waar aansluitingen kunnen worden gemaakt.

Passagiers die het vliegveld verlaten kunnen gebruik maken van de Tri-Rail Shuttle, openbare bussen en taxidiensten die zich allemaal in het centrum van het vliegveld achter de drie terminalgebouwen bevinden.

Douane- en veiligheidscontroles

Er zijn tien veiligheidscontrolepunten verspreid over de luchthaven. Vier daarvan bevinden zich in Concourse D, terwijl er ook controleposten zijn bij elke ingang van Concourses E, F en G. Nog twee controleposten bevinden zich bij de ingang van Concourses H en J met een extra veiligheidscontrole in de connector tussen Concourses H en J.

TSA-controles

Onder auspiciën van het Department of Homeland Security is de Transportation Safety Administration (TSA) verantwoordelijk voor het vooraf screenen van aankomende bezoekers en het uitvoeren van veiligheidscontroles op de luchthaven. Om tijd te besparen bij toekomstige bezoeken aan MIA is het mogelijk om een interview in te plannen bij het TSA PreCheck Enrolment Center op de 4e verdieping in Concourse D.

ESTA en het visumontheffingsprogramma

Aankomende buitenlanders moeten ervoor zorgen dat ze een goedgekeurde ESTA (Electronic System for Travel Authorization) hebben aangevraagd en ontvangen voordat ze de Verenigde Staten proberen binnen te komen. Dit is een vorm van een elektronisch visum dat digitaal aan een paspoort is gekoppeld en de toestemming van de paspoorthouder om de Verenigde Staten binnen te komen verifieert.

Visa en immigratie

In sommige landen is het niet mogelijk om een ESTA aan te vragen. In dergelijke gevallen heeft de reiziger een geldig visum nodig van het land van herkomst dat is goedgekeurd door een Amerikaanse ambassade of consulaat.

Zoals op alle Amerikaanse luchthavens is de beveiliging streng en worden er grondige controles uitgevoerd. Passagiers die zonder de juiste documenten of ID-kaart aankomen, kunnen in hechtenis worden genomen en worden gedeporteerd of in ernstigere gevallen worden gearresteerd.

Transfers en grondvervoer

Er zijn een aantal reismogelijkheden om van en naar Miami International Airport te reizen.

Trein

MIA Mover rijdt van het vliegveld naar het centraal station van Miami. Metrorail vertrekt doordeweeks elke 30 minuten en in het weekend elke 15 minuten vanaf het Centraal Station naar MIA.

Tri-Rail

Tri-Rail rijdt ook van MIA naar het centraal station van Miami en bedient Fort Lauderdale.

Bus

MetroBus Routes 37, 42, 57, J en 150 Miami Beach Express bedienen allemaal het station Miami Airport. Miami Beach Bus rijdt van Miami Beach naar het station van de luchthaven.

Shuttle

Privé- of gedeelde pendeldiensten rijden tussen de luchthaven en het centrum van Miami, maar vooraf reserveren is noodzakelijk.

Taxi

Taxi's zijn er in overvloed in Miami, of je nu van of naar het vliegveld gaat. Vaste tarieven voor de rit kunnen met het taxibedrijf of de chauffeur worden afgesproken.

Aankomende of vertrekkende reizigers kunnen ook gebruikmaken van geregistreerde ritdiensten zoals Lyft, Uber en Wingz en een geschikt tarief afspreken, afhankelijk van de ophaal- en afzetpunten.