ESTA status controleren
ESTA nieuws, informatie en hulp.

Wat is TSA pre?

Bewerkt: mrt 13, 2023  | Tags: Vliegveld beveiliging, ESTA-verwerking

Door de pandemie van het coronavirus werd al het reisverkeer, behalve het allernoodzakelijkste stilgelegd, maar nu alles weer normaal wordt is het op de vliegvelden drukker dan ooit. Het is heerlijk om weer reizen in te plannen, maar er is een aspect dat heel vervelend kan zijn: veiligheidscontrole. Uw riem, jas en schoenen uittrekken naast het uitpakken van uw handbagage is niet iets waar u op zit te wachten voordat u uw vlucht boardt.

Gelukkig is daar nu een oplossing voor: de TSA PreCheck®. Maar is de TSA PreCheck® wel echt de moeite waard? Lees verder om er meer over te weten te komen, als u uw zakenreis of een vakantie aan het plannen bent.

Wat is TSA PreCheck®?

TSA PreCheck® is een programma dat is ontwikkeld door het Department of Homeland Security van de V.S. dat is bedoeld om de veiligheidscontrole van alle vliegtuigpassagiers te versoepelen en te vereenvoudigen. Zoals u waarschijnlijk al gemerkt heeft veroorzaken wachtrijen voor security opstoppingen, vanwege alle controles die moeten worden uitgevoerd voordat u naar uw vlucht kunt gaan.

De overheid van de V.S. heeft TSA PreCheck® ingesteld om bepaalde reizigers die de strenge controle bij de Transportation Security Administration hebben doorstaan in staat te stellen naar wachtrijen voor speciale securitycontrole te gaan in plaats van de normale controleprocedures. Daarom zijn controles door TSA PreCheck® veel sneller; meestal duurt het niet langer dan vijf minuten om door deze TSA PreCheck® controle te komen.

Hoe werkt TSA PreCheck®?

TSA PreCheck® is alleen beschikbaar op vliegvelden in de V.S. voor binnenlandse vertrekvluchten en reizigers die naar de V.S. terugkeren vanuit het buitenland, die dan moeten overstappen op een binnenlandse vlucht. Er is een soortgelijk programma voor internationale vluchten; Global Entry. TSA PreCheck® is nog niet beschikbaar op elk vliegveld, maar die situatie verandert snel. De laatste keer dat wij gecheckt hebben, hadden meer dan 80 luchtvaartmaatschappijen en 200 vliegvelden TSA PreCheck®punten.

Kan ik TSA PreCheck® aanvragen?

TSA PreCheck® is alleen beschikbaar voor inwoners van de Verenigde Staten, staatsburgers van de Verenigde Staten en houders van een verblijfsvergunning (permanent ingezetenen van de V.S.). Een lidmaatschap voor vijf jaar kost $85. Niet iedereen komt ervoor in aanmerking: redenen voor weigering kunnen zijn: onvolledige of foutieve informatie, overtredingen op het gebied van veiligheidsregels, misdrijven en andere factoren.

Zodra uw aanvraag is goedgekeurd kunt u speciale, kortere wachtrijen gebruiken bij beveiligingscontroles op vliegvelden. Dan hoeft u uw jas en schoenen niet uit te trekken en uw riem niet af te doen en u kunt laptops en vloeistoffen in uw handbagage laten zitten. Het is duidelijk dat u dan tijd bespaart en stress voorkomt door het gebruik van TSA PreCheck®.

Heb ik nog steeds een paspoort en ESTA nodig om met TSA PreCheck® te reizen?

Reizigers afkomstig uit lid landen van het visumvrijstellingsprogramma

die lid zijn van Global Entry hebben nog steeds een geldig paspoort en ESTA (Electronic System for Travel Authorization) of een visum nodig.

Global Entry, SENTRI en NEXUS staan bepaalde staatsburgers van andere landen toe zich aan te melden. U kunt hier meer informatie vinden over alle programma’s. Daarbij komt dat inwoners van de volgende landen Global Entry kunnen aanvragen. Zij kunnen ook goedgekeurd worden voor de voordelen van TSA PreCheck®, alhoewel zij dit programma niet regelrecht kunnen aanvragen.

 • Argentinië
 • Colombia
 • Duitsland
 • India
 • Panama
 • Singapore
 • Zuid-Korea
 • Zwitserland
 • Taiwan
 • Verenigd Koninkrijk

Ook komen Mexicaanse en Canadese inwoners en staatsburgers in aanmerking voor de voordelen van Global Entry wanneer zij zich aansluiten bij NEXUS. Alleen staatsburgers en houders van een verblijfsvergunning van de Verenigde Staten komen echter in aanmerking voor CLEAR.

Er zijn mensen die automatisch uitgesloten worden van de verscheidene Trusted Traveler programma’s. U wordt gediskwalificeerd als u:

 • Niet in staat bent Customs and Border Protection bewijs te leveren van uw status van laag risico.
 • Onvolledige of foutieve informatie invult wanneer u uw aanvraag invult
 • Veroordeeld bent voor een misdrijf of lopende arrestatiebevelen of aanklachten tegen u heeft lopen (inclusief DUI-het rijden onder invloed)
 • Immigratie-, douane- of landbouwverordeningen heeft overtreden
 • Het object bent van lopende onderzoeken door een wetshandhavingsinstantie
 • Geen toegang tot de Verenigde Staten krijgt volgens immigratiewetten

Hoe wordt u lid van TSA PreCheck®, Global Entry, of NEXUS?

Aanvragen voor TSA PreCheck®, Global Entry, of NEXUS kunt u online doen door het Trusted Traveler portal te bezoeken. Met de aanvraagprocedure dient u persoonlijke informatie te geven om het U.S. Department of Homeland Security een controle te laten verrichten inzake uw achtergrond. Daarbij, indien u een aanvraag doet voor NEXUS zal Canada Border Services Agency een soortgelijk achtergrondonderzoek uitvoeren.

Nadat het Departement van Homeland Security het achtergrondonderzoek naar tevredenheid heeft verricht dient u een afspraak voor een persoonlijk onderhoud te maken. Registratiepunten voor TSA PreCheck® bevinden zich op veel vliegvelden en locaties in de Verenigde Staten. Daarentegen zijn registratiepunten voor Global Entry meestal gesitueerd bij landsgrensovergangen en internationale vliegvelden. Om die reden ondervinden de aanvragers dat het interviewproces voor TSA PreCheck® toegankelijker is dan het Global Entry programma.

Daarom, aangezien er minder locaties bestaan voor persoonlijke gesprekken met Global Entry, zijn sommige mensen meer geneigd TSA PreCheck® aan te vragen. Zowel bij PreCheck® als Global Entry zal een DHS-beambte controleren of uw gegevens juist zijn en zal er een foto van u worden genomen. Tevens zullen uw vingerafdrukken vastgelegd worden, die worden gebruikt om uw identiteit te verifiëren bij Global Entry incheckautomaten als u vanuit het buitenland aankomt.

Verder biedt Global Entry nog een mogelijkheid om lid te worden bij aankomst (enrollment on arrival). Bij enrollment on arrival kunnen reizigers die voorwaardelijke goedkeuring hebben ontvangen het persoonlijk onderhoud bij aankomst in de Verenigde Staten afhandelen. Meer dan 60 vliegvelden bieden deze mogelijkheid, waaronder 15 internationale vliegvelden.

Hoe kunt u TSA PreCheck® aanvragen

Om toegang te verkrijgen tot snellere beveiligingscontrolepunten moeten personen van 12 jaar en ouder TSA PreCheck® aanvragen.

Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen gebruik maken van PreCheck® als zij met een ouder reizen die lid is. U dient online uw aanvraag in te dienen; de eerste aanvraag duurt ongeveer 5 minuten voor het invullen en er wordt een niet-restitueerbaar vast bedrag van $85 gerekend.

 • Maak een afspraak – Het tweede onderdeel van de aanvraag geschiedtonder vier ogen en er zijn meer dan 380 beschikbare registratiepunten waar u uit kunt kiezen.
 • Controleer wat u mee moet nemen naar het onderhoud. – Zoals eerder genoemd zal de TSA uw identiteit d.m.v. uw vingerafdrukken verifiëren. U heeft een ID voorzien van uw foto nodig, dat door de overheid verstrekt is, in sommige gevallen dient u bewijs van staatsburgerschap te overhandigen, bijvoorbeeld uw paspoort. Het online hulpmiddel op de Required Documents pagina van de Universal Enroll website zal u uitleggen welke documenten u moet meebrengen.
 • Wacht op bevestiging van uw aanvraag – De meeste aanvragers ontvangen hun Known Traveler Number drie tot vijf dagen na hun onderhoud. Zodra u goedgekeurd bent krijgt u een KTN. Bewaar dit nummer aangezien u dit nodig heeft bij het boeken van vluchten. Als u echter dit nummer verliest of vergeet, is het gemakkelijk online op te zoeken en terug te vinden.
 • Controleer uw boardingkaart – Als u incheckt op een vliegveld of uw boardingkaart uitprint moet u uw TSA PreCheck® indicator kunnen zien. Nu kunt u de lange wachtrijen vermijden en direct naar de TSA PreCheck® punten gaan.

Is TSA PreCheck® de moeite waard?

Voor iedereen die regelmatig vliegt is het vaste bedrag, $85 de uitgave waard, aangezien u vijf jaar lang bevrijd bent van lange wachttijden bij controles en de irritatie van het uittrekken van schoenen en kleding. Gezinnen die op reis zijn, vooral met kleine kinderen, zullen veel voordeel hebben aan TSA PreCheck®. Bovendien bieden sommige creditcards met travel rewards een tegoed om uw aanvraagsom voor TSA PreCheck® terug te krijgen. De meest populaire kaarten die aan dit programma deelnemen zijn American Express Platinum Card en Capital One Venture Rewards Card. Er zijn nog heel veel andere, u kunt het navragen bij uw bank.