ESTA status controleren
ESTA nieuws, informatie en hulp.

Gids voor de internationale luchthaven John F. Kennedy (JFK)

John F. Kennedy International Airport (JFK) ligt in Queens, ongeveer 16 mijl (26 km) ten zuidoosten van Manhattan en is sinds 1948 in gebruik. Na de moord op John F. Kennedy in 1963 kreeg het vliegveld een nieuwe naam ter ere van de 35e president van de Verenigde Staten.

Geografie luchthaven

Het vliegveld is gebouwd op een stuk voormalig moerasland aan Jamaica Bay, dat ooit de Idlewild Golf Course omvatte en waarvan de bouw begon in 1943. In 1948 kreeg het officieel de naam New York International Airport, Anderson Field, maar over het algemeen werd het nieuwe vliegveld Idlewild genoemd, wat in gebruik bleef tot eind 1963.

Geschiedenis van het JFK vliegveld

De officiële openingsceremonie werd bijgewoond door president Harry S. Truman en de eerste vlucht vond plaats op 1 juli 1948. Om de groei en ontwikkeling van het nieuwe vliegveld te stimuleren dwong de Port Authority buitenlandse luchtvaartmaatschappijen om Idlewild te gebruiken door hun vergunningen om te landen op het nabijgelegen LaGuardia Airport in te trekken, dat op dat moment moeite had om aan de eisen te voldoen. Bij de opening had Idlewild één klein terminalgebouw, maar dit werd binnen een paar jaar uitgebreid tot bijna drie keer de omvang met een verkeerstoren die in 1952 werd toegevoegd, evenals tal van nieuwe gebouwen en start- en landingsbanen.

Snelle uitbreiding en groei

In 1951 voerde JFK International gemiddeld slechts 73 vluchten in en uit, maar dit aantal nam het jaar daarop dramatisch toe toen Newark Airport tijdelijk werd gesloten en het verkeer werd overgebracht naar Idlewild. Het vliegveld kreeg nog meer verkeer met de komst van de nieuwe DC-7's en L-1049 Constellations die Idlewild gebruikten in plaats van LaGuardia. Tegen midden 1957 was het verkeersvolume gestegen tot een gemiddelde van meer dan 1.280 vertrekkende vluchten per week.

In slechts een paar jaar tijd werd Idlewild een van de drukste luchthavens ter wereld en in 1954 werd wereldwijd het hoogste volume aan internationaal luchtverkeer geregistreerd. Oorspronkelijk was Idlewild bedoeld als een enkele terminal met 55 gates, maar dit werd al snel onpraktisch en ontoereikend bevonden voor de eisen en grote luchtvaartmaatschappijen protesteerden dat de beschikbare ruimte niet geschikt zou zijn voor toekomstige groei.

In 1955 werden plannen onthuld voor de bouw van zeven nieuwe terminals, waarvan er vijf werden toegewezen aan de grootste individuele luchtvaartmaatschappijen, één gedeeld zou worden door drie andere luchtvaartmaatschappijen en één speciaal bestemd was voor internationale aankomsten. Daarnaast zou er een nieuwe verkeerstoren van elf verdiepingen worden gebouwd, samen met de noodzakelijke wegen, taxibanen en parkeerplaatsen die nodig zouden zijn voor het soepel functioneren van de nieuwe uitgebreide luchthaven.

Een maand na de moord op president Kennedy in december 1963 kreeg het vliegveld officieel de naam John F. Kennedy International Airport en de nieuwe luchtvaartcodes JFK en KJFK.

Van 1963 tot 2016 onderging JFK verdere uitbreidingen en upgrades, maar in januari 2017 werd besloten dat de luchthaven toe was aan een grote renovatie vanwege de steeds hogere toegangseisen en een gebrek aan capaciteit. Op dat moment vervoerde JFK ongeveer 60 miljoen passagiers per jaar, wat steeg tot 75 miljoen in 2020 en naar verwachting zal stijgen tot 100 miljoen in 2050. De geplande renovaties omvatten

  • Uitbreiding van de nieuwste terminalgebouwen
  • Verhuizing van oudere terminals
  • Herconfiguratie van bestaande opritten
  • Verhoging van het aantal rijstroken op de Van Wyck Expressway die JFK, Queens en de Bronx met elkaar verbindt.

Als de renovaties eindelijk klaar zijn zal JFK 149 gates hebben voor toegang tot vliegtuigen en vier start- en landingsbanen.

Luchtvaartmaatschappijen en aangewezen terminals

Er zijn momenteel zes operationele terminals op JFK, genummerd van 1 tot en met 8. De uitzonderingen zijn terminals 3 en 6, die respectievelijk in 2011 en 2013 werden gesloopt, terwijl terminal 5 sterk werd uitgebreid om de ontbrekende twee terminals te vervangen.

Terminal 1

Terminal 1 bedient: Aeroflot, Air China, Air France, Air Serbia, Air Senegal, Asiana Airlines, Austrian Airlines, Azerbaijan Airlines, Azores Airlines, Brussels Airlines, Cayman Airways, China Eastern, Condor, Eastern Airlines, EgyptAir, EVA Air, Flair Airlines, Interjet, ITA Airways, Japan Airlines, Korean Air, Lufthansa, NEOS, Norse Atlantic Airways, Philippine Airlines, Royal Air Maroc, Saudi Arabian Airlines, SWISS International, Swoop, TAP Portugal, Turkish Airlines, Viva Aerobus en Volaris.

Terminal 2 (ook Delta JFK Terminal genoemd)

Terminal 2 is exclusief voorbehouden voor vluchten van Delta Air Lines.

Terminal 4

Terminal 4 is voor internationale aankomsten en is ook een hub voor langeafstandsvluchten van Delta Airlines. Luchtvaartmaatschappijen die worden bediend zijn onder andere: Aero Mexico, Air Europa, Air India, Avianca Brazil, Caribbean Airlines, China Airlines, China Southern, Copa Airlines, Delta Airlines, El Al, Emirates, Etihad, Hawaiian Airlines, Kenya Airways, KLM, Kuwait Airways, LATAM, Singapore Airlines, South African Airways, Uzbekistan Airlines, Virgin Atlantic, Westjet en XiamenAir.

Terminal 5

Terminal 5 is voornamelijk het domein van low-cost JetBlue Airways maar verwerkt ook vluchten van de Ierse luchtvaartmaatschappij Aer Lingus omdat inkomende passagiers vooraf worden gescreend voordat ze aan boord gaan van vluchten uit Ierland.

Terminal 7

Terminal 7 wordt momenteel geëxploiteerd door British Airways en door de maatschappij gehuurd tot 2022 met de optie op een verlenging van drie jaar. British Airways is niet de enige luchtvaartmaatschappij die gebruik maakt van Terminal 7, deze wordt ook gebruikt door: Aerolineas Argentinas, Alaska Airlines, ANA (All Nippon), Eurowings, Iberia, Icelandair, LOT, Ukraine International Airlines en United Airlines.

Terminal 8

Terminal 8, beheerd door American Airlines, de op twee na grootste luchtvaartmaatschappij op JFK, is ook het vertrek- en aankomstcentrum voor: Cathay Pacific, Ethiopian Airlines, Finnair, Qatar Airways en Royal Jordanian.

Alle terminals op JFK zijn met elkaar verbonden door het AirTrain-netwerk. Er zijn AirTrain stations naast de kortparkeerfaciliteiten bij elke terminal met treinen die 24/7 elke twee tot vijf minuten rijden. De AirTrain service is ook verbonden met parkeerplaatsen, autoverhuurfaciliteiten, hotelshuffles en is gratis.

Immigratie

De overgrote meerderheid van de inkomende buitenlandse bezoekers komt de Verenigde Staten binnen via Terminal 4 waar ze worden verwerkt door de immigratiedienst. Ongeacht in welke terminal de aankomende vliegtuigen worden afgehandeld, het immigratieproces zal hetzelfde zijn. Met uitzondering van Amerikaanse of Canadese burgers (of reizigers uit landen die het Global Entry programma hebben ondertekend) die gebruik kunnen maken van een APC (automatische paspoortcontrole) kiosk of een Mobile Passport Control app, moeten alle aankomende passagiers zich melden bij de paspoortcontrole voor niet-Amerikaanse burgers voor verwerking.

Buitenlanders die Amerika binnenkomen hebben een geldig paspoort nodig dat ESTA-goedgekeurd is. ESTA (Electronic System for Travel Authorization) is een geautomatiseerd visumvrijstellingsprogramma dat verplicht is voor alle bezoekende buitenlandse burgers. Er moet worden opgemerkt dat het bezit van een ESTA-goedgekeurd paspoort de houder niet automatisch toegang tot de Verenigde Staten garandeert, omdat deze beslissing uiteindelijk ligt bij de dienstdoende medewerker van U.S. Customs and Border Protection (CBP).

Bij de paspoortcontrole kan bezoekers worden gevraagd naar het doel van hun bezoek aan de VS en naar details met betrekking tot waar ze van plan zijn te verblijven of te bezoeken. In sommige gevallen kan een bezoeker ook gefotografeerd worden of gevraagd worden om vingerafdrukken af te staan als onderdeel van het veiligheidsprotocol. Van bezoekers wordt ook verwacht dat ze voedsel of planten aangeven, omdat deze insecten, ziektekiemen of ziekten kunnen bevatten.

Transfers en grondvervoer

Reizen tussen JFK en New York city gaat waarschijnlijk het beste met de AirTrain die van het vliegveld naar de stad rijdt en aansluit op het New Yorkse metrosysteem. Er zijn talloze opties beschikbaar voor passagiers die naar JFK gaan of die aankomen in het grotere gebied van New York.

AirTrain

De AirTrain verbindt niet alleen alle terminals op JFK, maar rijdt ook naar de stad waar hij eindigt op de stations Jamaica of Howard Beach. Vanaf station Jamaica is het mogelijk om verbinding te maken met het metrosysteem en naar Queens, Brooklyn, Midtown en Lower Manhattan of Jamaica Center te reizen. De Long Island Rail Road bevindt zich ook op station Jamaica en rijdt van Queens, Brooklyn en Manhattan naar Long Island. Station Howard Beach sluit aan op het metrosysteem en loopt van Brooklyn en Manhattan in het oosten naar de Rockaways ten zuiden van JFK.

New York metro

De New Yorkse metro rijdt niet naar JFK, dus reizigers moeten eerst naar de stations Jamaica of Howard Beach en overstappen op de AirTrain die alle terminals op de luchthaven aandoet.

Busdienst

De Metropolitan Transportation Authority (MTA) rijdt regelmatig met bussen van Brooklyn, Queens en andere wijken van New York naar de luchthaven John F. Kennedy International.

Taxi

Afhankelijk van het vertrekpunt (of de bestemming) kunnen taxi's vanaf JFK duur zijn. Het is mogelijk om gebruik te maken van een vast tarief van $52 (momenteel) voor één tot vier passagiers in een taxi (vijf in een minivan) van Manhattan naar JFK. Het vaste tarief kan worden onderworpen aan een toeslag tijdens piekuren en een staatsbelasting van vijftig cent. Het is ook gebruikelijk om de chauffeur een fooi te geven.

Arriverende bezoekers kunnen gemakkelijk een auto huren op JFK omdat elke aankomstterminal een autoverhuurbalie heeft of een hoffelijkheidstelefoon die kan worden gebruikt om contact op te nemen met een verhuurbedrijf.