ESTA status controleren
ESTA nieuws, informatie en hulp.

Wat is Automated Passport Control (APC)?

Bewerkt: okt 15, 2023  | Tags: APC, Vliegveld beveiliging, ESTA geschiktheid

Door hun voortdurende pogingen de controle van het toenemende aantal reizigers op vliegvelden van de V.S. beter beheren, hebben CBP en de autoriteiten van vliegvelden een paar jaar geleden gezamenlijk het APC (Automated Passport Control) programma kunnen lanceren. Deze innovatieve technologie is bedoeld om het proces van reizigerscontrole te versnellen via incheckautomaten voor Automatische Paspoort Controle (APC) waar de passagiers elektronisch hun biografische informatie en douanedeclaratie kunnen indienen. Sinds de ingebruikname van het programma in mei 2013 heeft het de wachttijden ongeveer 20% tot 40% verkort.

Het doel van de incheckautomaten van Automated Passport Control (APC)

Het hoofddoel van het APC-systeem is de productiviteit van CBP (Customs and Border Protection) beambten te verhogen door een aantal noodzakelijke doch routine dataverzamelingsfuncties van passagiers om te schakelen op een moment dat ze anders in lange rijen zouden staan wachten om geholpen te worden. Aangezien de wachtrijen bij incheckautomaten doorgaans aanzienlijk korter zijn, kunnen de gegevens van de reizigers sneller verwerkt worden zodat zij eerder verder kunnen gaan.

Daarbij komt nog dat de werklast van CBP-beambten door de APC-incheckautomaten verlicht wordt zodat zij beschikbaar zijn voor andere taken. Deze automaten zijn niet moeilijk te bedienen, er is geen betaling van lidmaatschapskosten nodig en er is geen inschrijving mee gemoeid. Nog een ander voordeel is dat de gebruiker geen declaratieformulier hoeft in te vullen aangezien alle nodige vragen al beantwoord zijn door het elektronische systeem van de incheckautomaat.

Waaruit bestaat Automatische Paspoort Controle?

APC oftewel Automated Passport Control is een programma dat beheerd wordt door het CBP (Customs and Border Protection) agentschap van de overheid. Het doel is de doorgangsprocedure te versnellen voor de volgende groepen personen:

 • Staatsburgers van de Verenigde Staten
 • Wettelijk permanent ingezetenen van de Verenigde Staten
 • Deelnemers aan visumvrijstellingsprogramma’s waar zij voor in aanmerking komen, zoals ESTA
 • Staatsburgers van Canada
 • Bepaalde reizigers die in het bezit zijn van een visum voor de V.S.

Dit wordt door APC gedaan door automatisering van de procedure door de voornaamste inspectiezone van Custom and Border Protection. De reizigers kunnen gebruik maken van de zelfbedieningsautomaten waar zij hun biografische gegevens invoeren en vragen beantwoorden.

Het volgende is belangrijk: Er zijn geen onkosten aan verbonden. APC verplicht u ook niet om u aan te sluiten bij een programma en ook hoeft u zich niet vooraf in te schrijven. Voor zover het om de verwerking van persoonsgegevens gaat wordt er een hoge standaard voor bescherming gehandhaafd. Reizigers die gebruik maken van APC kunnen rekenen op kortere wachttijden, snellere verwerking en minder opstoppingen.

Hoe gaat Automatische Paspoort Controle in zijn werk?

Waar het APC-systeem in werking is gesteld kunnen de betreffende passagiers regelrecht naar de incheckautomaat van APC in de paspoortcontrolezone, in plaats van een papieren douanedeclaratieformulier te hoeven invullen. Als de reiziger bij de automaat staat wordt de reiziger gevraagd een foto van zichzelf te maken, zijn paspoort te scannen en een paar vragen te beantwoorden voor CBP om zodoende zijn vlucht- en biografische informatie te controleren.

Zodra de passagier deze procedure voltooid heeft krijgt hij een ontvangstbewijs. Dan kan hij met het bewijs en het paspoort naar een CBP-beambte gaan voor het laatste onderdeel van de controle alvorens toestemming te krijgen de Verenigde Staten te betreden.

Bij de APC-incheckautomaten kan een groep personen die op hetzelfde adres wonen tegelijkertijd gecontroleerd worden.

Op welke vliegvelden kunnen reizigers die daartoe in aanmerking komen van het APC-systeem gebruik maken?

Op de volgende vliegvelden in de V.S. zijn APC-incheckautomaten aanwezig. Er wordt verwacht dat er nog meer bij zullen komen:

 • Albuquerque International Airport (ABQ)
 • Edmonton International Airport (YEG)
 • Newark Liberty International Airport (EWR)
 • Oakland International Airport (OAK)
 • Ontario International Airport (ONT)
 • Philadelphia International Airport (PHL)
 • Salt Lake City International Airport (SLC)
 • St. Petersburg-Clearwater International Airport (PIE)
 • Stewart International Airport (SWF)
 • T.F. Green International Airport (PVD)
 • Vancouver Seaport (YHC)

Hoe gebruikt een reiziger de incheckautomaat van APC?

Om te beginnen dient een reiziger het scherm te activeren en het gewenste type reisdocument te selecteren. De volgende stap is, het document te scannen en de reden te selecteren waarom hij naar de Verenigde Staten reist. Daarna worden zijn vingerafdrukken genomen en maakt hij een foto van zichzelf en beantwoordt een paar declaratievragen. Dan wordt deze informatie doorgegeven naar CBP waar een standaard risicobeoordeling wordt uitgevoerd. Zodra dit klaar is, print de machine een ontvangstbewijs uit.

Zodra een reiziger klaar is bij de incheckautomaat dient hij zijn reisdocument, uitgeprint ontvangstbewijs en boardingkaart (waar dit van toepassing is) naar een CBP-beambte te brengen die alles controleert alvorens het sein op groen te zetten.

Wie komt er in aanmerking voor het Automatisch Paspoort Controle systeem?

Staatsburgers en permanent ingezetenen van de Verenigde Staten, staatsburgers van Canada, deelnemers aan een VWP (visumvrijstellingsprogramma) en reizigers die de V.S. betreden met een D, C1/D, of B1/B2 visum mogen gebruik maken van de APC-incheckautomaten.

Mogen houders van een verblijfsvergunning voor de V.S., grensvergunning voor de V.S., reizigers met visum voor de V.S. en reizigers met VWP (visumvrijstellingsprogramma), waaronder paspoorthouders met een ESTA die eerder de Verenigde Staten hebben betreden met dit systeem, van de APC  gebruik maken?

Jazeker, deze reizigers mogen gebruik maken van de APC en zullen een soortgelijke procedure bij de APC-incheckautomaat ondergaan. Zij doorlopen echter een ietwat andere procedure om hun vingerafdrukken en foto te laten vastleggen. Hierbij moeten wij wijzen op het feit dat bezoekers met een ESTA slechts 90 dagen of minder in de Verenigde Staten mogen blijven.

Dienen reizigers die de APC-incheckautomaat gebruiken nog altijd een douaneformulier in te vullen?

Nee, dat is niet nodig. De reiziger kan deze vragen elektronisch beantwoorden tijdens zijn bezoek aan de incheckautomaat. Naderhand wordt deze informatie mondeling geverifieerd door een beambte van CBP. Als u al een CBP-declaratieformulier heeft ingevuld en de beambte van CBP u vertelt dat dit niet meer nodig is, vraag de beambte dan om het formulier te verscheuren.

Kan ik de vragen aan de APC-incheckautomaat in mijn eigen taal beantwoorden?

De volgende talen zijn momenteel ingevoerd in de APC-incheckautomaten: Engels, Frans, Spaans, Italiaans, Nederlands, Koreaans, Chinees (vereenvoudigd/traditioneel), Duits en Japans.

Wat zijn de voorwaarden voor het uitvoeren van een transactie aan een APC-incheckautomaat?

Hier onder vindt u een lijst van voorwaarden voor een succesvolle verwerking bij een APC-incheckautomaat:

 • De reiziger dient in het bezit te zijn van een automatisch afleesbaar paspoort van de V.S., Canada of een paspoort met een visumvrijstelling ESTA, grensvergunning voor de V.S. (U.S. BCC), visum voor de V.S. of LPR kaart voor de V.S.
 • Indien de reiziger een Canadees paspoort heeft, mag dit niet vervallen binnen de eerstvolgende 180 dagen.
 • De vervaldatum van paspoorten met een visumvrijstelling mogen niet verlopen zijn binnen de eerstvolgende 90 dagen.
 • Het is niet nodig om een geschreven declaratiekaart te hebben.
 • De groene verlichting moet ingeschakeld zijn.
 • De incheckautomaat moet een startscherm tonen

Meer veel gestelde vragen omtrent de APC-incheckautomaat

V: Maakt het APC-systeem gebruik van een veilige technologie?

A: Jazeker. Er wordt geen persoonlijke data opgeslagen door het APC-systeem. De antwoorden op de declaratievragen en de info op hun reisdocument worden tussen de incheckautomaat en CBP (Customs and Border Protection) via een beveiligd systeem verstuurd dat gebruik maakt van versleutelingsprotocollen van hoog niveau, zoals wordt gedaan wanneer informatie door een CBP-beambte van een van de loketten wordt ingevoerd.

V: Waarom moet er een foto van mij worden gemaakt?

A: Er moet een foto worden gemaakt van de reiziger om de DVO (Document Verification Officer) te laten zien dat de declaratie-info van dezelfde reiziger afkomstig is die de APC-incheckautomaat gebruikt en dat de foto op het bewijs en het reisdocument overeenkomen. In het geval van reizigers met visumvrijstelling die een geldige ESTA bezitten en die de Verenigde Staten wederom bezoeken is een foto noodzakelijk om het bezoekersprogramma dat door de CBP gecontroleerd wordt up-to-date te houden.

V: Kan een APC-incheckautomaat een paspoort waarvan de vervaldatum tijdelijk is verlengd, verwerken?

A: Nee, dat is niet mogelijk. Reizigers die een dergelijke verlenging hebben, dienen persoonlijk door een CBP-beambte gecontroleerd te worden aan een van de loketten.

V: Werkt een verlopen LPR kaart of een die voor een bepaalde periode is verlengd nog aan een van de APC-incheckautomaten?

A: Nee, dat is niet mogelijk. Wanneer de MRZ (machine-readable zone) van de LPR kaart wordt gescand kan de machine de inhoud binnen de lijn niet lezen. In dat geval, en ook in het geval van de verlopen kaarten, wordt de reiziger door de incheckautomaat gevraagd om naar een CBP-loket te gaan.

V: Kunnen beschadigde reisdocumenten verwerkt worden door de incheckautomaten?

A: Doorgaans zou het mogelijk moeten zijn om beschadigde documenten te verwerken, mits de twee codelijnen die onderaan de belangrijkste bladzijde verschijnen nog leesbaar zijn.

V: Wat moet ik doen als mijn reisdocument niet correct gescand wordt?

A: Probeer opnieuw om het te scannen of ga naar een andere incheckautomaat. Indien het probleem zich blijft voordoen, kunt u het volgende doen:

 • Voer het reisdocument ondersteboven in, met de MRZ kant (die gelezen moet worden door de scanner) op de scanner.
 • Duw het helemaal naar de achterkant van de scanner, terwijl u het document plat houdt.
 • Als er nog steeds problemen zijn, probeer het document dan zo ver mogelijk in de linkerhoek te duwen.