ESTA status controleren
ESTA nieuws, informatie en hulp.

Wat kan ik verwachten als ik wil reizen met een ESTA?

Bewerkt: jan 21, 2024  | Tags: ESTA ervaring, ESTA aanvraag

Het Electronic System for Travel Authorization (ESTA) biedt reizigers de mogelijkheid om zonder visum naar de Verenigde Staten te reizen via een gestroomlijnd en geautomatiseerd proces. Een ESTA kan worden gebruikt door reizigers die over land, door de lucht of over zee naar Amerika komen. Het staat een verblijf van maximaal 90 dagen toe en wordt afgegeven voor een periode van twee jaar, of de vervaldatum van het paspoort. Een alternatieve vorm van reistoestemming is een Amerikaans visum, waarvoor hogere aanvraagkosten en langere verwerkingstijden gelden. Het invullen van een ESTA-aanvraag duurt 15 minuten en is een fractie van de kosten van een Amerikaans visum. Met een ESTA kunnen reizigers de VS bezoeken voor toerisme, zaken of doorreis. Een overzicht van de ervaring van het aanvragen en reizen met een ESTA wordt in dit artikel uitgelegd.

What is the experience of traveling on an ESTA?
Wat is de ervaring van reizen met een ESTA?

Een ESTA aanvragen voor uw vertrek

Voor het aanvragen van een ESTA heeft een aanvrager een geldig paspoort en een internetverbinding nodig en ongeveer 15 minuten tijd om het formulier in te vullen. Als een aanvrager van plan is om in de Verenigde Staten te verblijven, moet hij/zij contact- en adresinformatie opgeven voor zijn/haar contactpersoon in de VS, evenals een adres waar hij/zij in de VS zal verblijven. Deze informatie is niet vereist om het formulier in te dienen, en aanvragers kunnen 'UNKNOWN' invullen voor velden waarvoor nog geen informatie over accommodatie of contactpersonen in de VS beschikbaar is.

Het ESTA-aanvraagformulier bestaat uit vragen over de persoonlijke gegevens van de aanvrager, zoals contactgegevens, paspoort, ouderlijke gegevens en contactgegevens voor noodgevallen. Er zijn ook toelaatbaarheidsvragen die betrekking hebben op de gezondheids-, strafrechtelijke, drugs-, arbeids-, reis- en immigratiegeschiedenis van de aanvrager.

Aanvragers ontvangen binnen 72 uur na indiening een besluit over hun ESTA-aanvraag. De meeste aanvragen worden echter binnen een paar minuten na indiening verwerkt. Aanvragers kunnen regelmatig de status van hun ESTA-aanvragen controleren en zich vertrouwd maken met de verschillende ESTA-statussen.

ESTA verificatie voor vertrek

Als uw ESTA is goedgekeurd, hoeft u geen afdruk of digitale schermkopie van uw reistoestemming mee te nemen. Uw ESTA is gekoppeld aan uw paspoort. Het Department of Homeland Security (DHS) raadt u echter aan om een afdruk van uw autorisatie te bewaren voor uw eigen persoonlijke administratie. Uw ESTA wordt op een van de volgende twee manieren geverifieerd voordat u aan boord gaat van uw vliegtuig of zeeschip, of door de grens naar de Verenigde Staten rijdt.

Luchtvaartmaatschappijen, cruisemaatschappijen en boekingswebsites - Een goedgekeurde ESTA kan online worden geverifieerd door luchtvaartmaatschappijen of boekingswebsites. Deze sites vragen u om uw goedgekeurde ESTA-autorisatienummer als onderdeel van het online inchecken. Als u geen goedgekeurd ESTA-autorisatienummer hebt, kunt u niet online inchecken.

Inchecken op de luchthaven, bagage-afgifte terminals of bij de gate door een stewardess - Wanneer u aankomt op de luchthaven of haven, zullen vertegenwoordigers vragen om uw paspoort om te controleren met het Advance Passenger Information System (APIS). Als u geen goedgekeurde ESTA hebt, mag u niet inchecken op het vliegveld of aan boord van uw schip gaan.

Amerikaanse aankomst en douane

Er zijn twee soorten douanestromen bij binnenkomst in de VS. Het eerste type zijn de havens van binnenkomst met Automated Passport Control (APC) en het tweede type zijn de havens zonder APC.

Poorten van binnenkomst met geautomatiseerde paspoortcontrole (APC)

Er zullen APC kiosken zijn bij veel U.S. havens van binnenkomst. Deze zorgen voor een versnelde verwerking van Amerikaanse, Canadese en Visa Waiver Program reizigers. De APC kiosken hebben zelfbediening. Reizigers scannen hun paspoort bij de kiosk en moeten mogelijk vragen beantwoorden op het Customs and Border Protection (CBP) Declaration Form 6059B met betrekking tot hun adres terwijl ze in de VS zijn, hun vlucht van aankomst en vragen over de goederen die ze naar de Verenigde Staten brengen. Het APC genereert dan een ontvangstbewijs op basis van de antwoorden van de reiziger.

Bij de paspoortcontrole kunnen CBP-ambtenaren ook uw paspoort scannen om uw reistoestemming te verifiëren en uw antwoorden op het aangifteformulier 6059B te bevestigen.

Poorten van binnenkomst zonder geautomatiseerde paspoortcontrole (APC)

Hier zullen CBP-ambtenaren ook uw paspoort scannen en de antwoorden op het aangifteformulier 6059B bevestigen.

Afhankelijk van de haven van binnenkomst wordt je paspoort al dan niet afgestempeld bij aankomst in de Verenigde Staten. Aangezien het CBP-systeem voor in- en uitreizen echter online wordt beheerd, is een paspoortstempel niet vereist voor reizigers die via het Visa Waiver Programma binnenkomen. Als u uw geschiedenis van eerdere aankomsten en vertrekken uit de VS wilt opvragen, ga dan naar: https://i94.cbp.dhs.gov/I94/#/home

Vertrek uit de VS met een ESTA

ESTA-reizigers moeten de Verenigde Staten binnen 90 dagen na hun aankomst verlaten, omdat ESTA slechts een verblijf van maximaal 90 dagen toestaat. Reizen naar Canada, Mexico en aangrenzende eilanden of gebieden tellen mee voor de limiet van 90 dagen, dus reizigers moeten zich bewust zijn van de beperkingen en hun route plannen om ervoor te zorgen dat ze niet te lang blijven.

Tips voor een vlotte ESTA ervaring

Vroeg aanvragen: Vul uw ESTA-aanvraag ruim voor uw reisdatum in om problemen op het laatste moment te voorkomen.

Houd documenten bij de hand: Houd alle benodigde reisdocumenten, inclusief uw retourticket en accommodatiegegevens, bij de hand bij aankomst.

Ken de regels: Maak jezelf vertrouwd met de voorwaarden van het VWP en houd je eraan tijdens je verblijf.

Respecteer de Amerikaanse wetten: Houd je aan de plaatselijke wetten en gewoonten om een aangenaam en probleemloos bezoek te garanderen.

Plan je reisroute: De V.S. is uitgestrekt en divers; het plannen van uw reisroute kan u helpen het meeste uit uw reis te halen.

Conclusie

Reizen naar de Verenigde Staten met een ESTA biedt een gemakkelijke en gestroomlijnde manier om de Amerikaanse cultuur en omgeving te ervaren. Door het proces te begrijpen, aan de regels te voldoen en de gewoonten van het land te respecteren, kunnen reizigers genieten van een gedenkwaardig en probleemloos bezoek. Of het nu voor vakantie, zaken of doorreis is, een ESTA opent de deur naar het verkennen van de Verenigde Staten.