ESTA status controleren
ESTA nieuws, informatie en hulp.

Wat kan ik verwachten als ik wil reizen met een ESTA?

Bewerkt: Nov 01, 2022  | Tags: ESTA-aanvraag, ESTA ervaring

Introductie

Het Elektronisch Systeem voor reismachtigingen (ESTA) geeft reizigers de mogelijkheid om zonder visum naar de Verenigde Staten te reizen door middel van een gestroomlijnde en geautomatiseerde verwerking. Een ESTA kan worden gebruikt door reizigers die per vliegtuig of boot in Amerika aankomen. Het is een machtiging voor een verblijf tot 90 dagen en wordt uitgegeven voor een geldigheidsduur van twee jaar, of tot de vervaldatum van het paspoort. Een alternatieve vorm voor een reismachtiging is een visum voor de V.S., waarvoor de aanvraagkosten hoger zijn en de verwerking langer duurt. Het invullen van een ESTA aanvraag duurt 15 minuten en de kosten liggen veel lager dan die voor een visum voor de V.S.

Een ESTA geeft de reiziger machtiging om de V.S. te bezoeken voor toeristische, zakelijke of doorreis doeleinden. In dit artikel vindt u een overzicht van de gang van zaken bij het aanvragen van en reizen met een ESTA.

Een ESTA aanvragen voordat u vertrekt

Voor het aanvragen van een ESTA heeft de aanvrager een geldig paspoort nodig en een apparaat om mee op het internet te komen. Het invullen van het formulier duurt ongeveer 15 minuten.  Als de aanvrager van plan is in de Verenigde Staten te verblijven dient hij een contactadres op te geven als aanspreekpunt en eventueel een adres in de V.S. waar hij denkt te zullen verblijven. Dit is geen verplichting en aanvragers kunnen dan ook ONBEKEND invullen op die velden van het formulier, indien zij nog niet over die informatie beschikken.

De vragen op het ESTA formulier hebben betrekking op de persoonlijke informatie zoals het adres, het paspoort, ouderlijke toestemming, een aanspreekpunt bij noodgevallen. Er staan ook vragen op die verband houden met het wel of niet in aanmerking komen voor een ESTA, zoals de voorgeschiedenis aangaande de gezondheid, een mogelijk strafblad, drugsgebruik, dienstverband, reizen en immigratie. Voor een volledige vragenlijst op het aanvraagformulier, bezoek: https://usa-esta.nl/esta-artikelen/wat-zijn-de-esta-vragen/

Aanvragers ontvangen een beslissing over hun ESTA aanvraag binnen 72 uur na versturing. De meeste aanvragen worden echter verwerkt binnen een paar minuten na versturing. Aanvragers kunnen regelmatig de status van hun ESTA aanvraag controleren en zich ook vertrouwd maken met de verschillende ESTA statussen.

ESTA verificatie voor vertrek

Indien uw ESTA is goedgekeurd hoeft u geen gedrukte kopie van het formulier of digitale schermfoto van uw reismachtiging mee te nemen. Uw ESTA is gelinkt aan uw paspoort. Het Departement voor Binnenlandse Veiligheid (DHS) raadt u echter aan een afdruk van uw machtiging te houden die u zelf kunt raadplegen. Uw ESTA zal op een van de twee manieren worden gecontroleerd voordat u op uw vliegtuig of schip naar Amerika stapt.

Vliegmaatschappijen, cruiseondernemingen en boekingswebsites – Een goedgekeurde ESTA wordt mogelijk gecontroleerd door vliegmaatschappijen of boekingswebsites. Deze sites verplichten u het nummer van uw goedgekeurde ESTA op te geven als onderdeel van de online check-in procedure. Als u niet over een machtigingsnummer van uw goedgekeurde ESTA beschikt, wordt het u niet toegestaan online in te checken.

Bij de check-in balie, het bagagedepot of aan de gate door een stewardess – Als u op het vliegveld of in de haven aankomt zullen vertegenwoordigers uw paspoort willen zien zodat ze het kunnen vergelijken met het Advance Passenger Information System (APIS). Als u niet over een goedgekeurde ESTA beschikt kunt u niet door de check-in op het vliegveld komen of uw schip betreden.

Aankomst in de V.S. en douane

Er zijn twee soorten controles bij aankomst in de V.S. De eerste soort is een ingangspoort met geautomatiseerde paspoortcontrole (APC) en de tweede soort is zonder APC.

Ingangspoorten met geautomatiseerde paspoortcontrole (APC) – Er zijn APC kiosken bij veel van de ingangspoorten van de V.S. Deze worden gebruikt voor versnelde verwerking voor reizigers afkomstig uit de V.S., Canada of reizigers met een visumvrijstelling.

De APC kiosken werken met zelfbediening. De reizigers scannen hun paspoorten aan de kiosk en dienen mogelijk vragen te beantwoorden op het formulier 6059B van de douane en grensbewaking(CBP) aangaande een verblijfsadres in de V.S., alsmede vragen over meegebrachte goederen. De APC zal dan een bewijs uitdraaien dat gebaseerd is op de antwoorden van de reiziger.

Tijdens de paspoortcontrole zullen CBP beambten mogelijk ook uw paspoort scannen om uw reismachtiging te verifiëren en zullen zij uw antwoorden op declaratieformulier 6059B controleren.

Ingangspoorten met geautomatiseerde paspoortcontrole (APC) – De CBP beambte zal uw paspoort scannen en de antwoorden op declaratieformulier 6059B controleren.

Afhankelijk van uw ingangspoort kan uw paspoort wel of niet gestempeld worden bij aankomst in de V.S. Aangezien het CBP system voor in- en uitgaan online beheerd wordt is een stempel op het paspoort niet verplicht voor reizigers die via een visumvrijstelling het land betreden. Als u uw voorgeschiedenis van aankomsten in en vertrek uit de V.S. wilt bekijken, bezoek dan:

https://i94.cbp.dhs.gov/I94/#/home

Vertrek uit de V.S. met een ESTA

Reizigers met een ESTA dienen de Verenigde Staten te verlaten binnen 90 dagen na hun aankomst aangezien ESTA slechts een verblijf tot 90 dagen toestaat. Het reizen naar Canada, Mexico en aangrenzende eilanden of grondgebieden telt eveneens mee met de 90 dagen limiet dus de reizigers moeten deze beperking in de gaten houden en hun reisplannen overeenkomstig samenstellen zodat zij de tijdsduur van hun verblijf niet overschrijden.

Als u in het bezit bent van een paspoort van een land dat in aanmerking komt voor visumvrijstelling en een ESTA wilt aanvragen voor toeristische, zakelijke, medische of doorreis doeleinden, begin dan aan uw aanvraag, of bezoek de FAQ (veel voorkomende vragen) om meer over de ESTA te weten te komen.

Doe een aanvraag voor ESTA