ESTA status controleren
ESTA nieuws, informatie en hulp.

Wat is het Guam-CNMI Visa Waiver Programma?

Bewerkt: mrt 13, 2024  | Tags: Grensbeveiliging, Guam-CNMI

Het Guam-CNMI Visa Waiver Programma speelt een centrale rol in het faciliteren van toerisme en zaken doen in de Amerikaanse territoria Guam en de Commonwealth of the Northern Mariana Islands (CNMI). Dit artikel geeft een gedetailleerd inzicht in de geschiedenis, werking en impact van dit belangrijke programma.

Geschiedenis van het Guam-CNMI Visa Waiver Programma

Het Guam-CNMI Visa Waiver Program is ontstaan als onderdeel van de Consolidated Natural Resources Act van 2008. Deze wet breidde de Amerikaanse immigratiewetgeving uit naar de CNMI, een voormalig trustgebied van de VS. Voor deze wet had de CNMI controle over haar immigratiewetgeving, die reizigers uit verschillende landen onbeperkt toegang verleende.

Het Guam-CNMI Visa Waiver Program was bedoeld om de stroom toeristen en zakenmensen naar de regio op gang te houden, de economische stabiliteit te waarborgen en de regio aan te passen aan het Amerikaanse immigratiebeleid. De uitvoering van het programma begon op 28 november 2009.

Landen die in aanmerking komen voor het Guam-CNMI Visa Waiver Programma

Er zijn momenteel 12 landen aangewezen onder het Guam-CNMI Visa Waiver Program:

 1. Australië
 2. Brunei
 3. Hong Kong (inwoners met een HKSAR of British National Overseas paspoort)
 4. Japan
 5. Maleisië
 6. Nauru
 7. Nieuw-Zeeland
 8. Papoea-Nieuw-Guinea
 9. Zuid-Korea
 10. Singapore
 11. Taiwan (inwoners met een geldig R.O.C.-paspoort met een Amerikaans visumvrijstellingsafdruk)
 12. Verenigd Koninkrijk (inwoners van geografisch Europa die sinds 1 maart 2011 niet in Irak, Syrië of op een specifieke lijst vermelde landen zijn geweest)

Het Guam-CNMI visumvrijstellingsprogramma begrijpen

Het Guam-CNMI Visa Waiver Program geeft in aanmerking komende reizigers de mogelijkheid om Guam of de CNMI voor toerisme of zaken te bezoeken voor een verblijf van maximaal 45 dagen zonder een visum aan te vragen. In tegenstelling tot het bredere U.S. Visa Waiver Program, vereist het Guam-CNMI Visa Waiver Program geen online pre-autorisatie. In plaats daarvan verstrekken reizigers hun informatie bij aankomst op de immigratiecontrole van de luchthaven of zeehaven.

Reizigers die onder het programma vallen, moeten een machineleesbaar paspoort hebben en een retourticket waarop staat aangegeven dat ze van plan zijn om binnen de toegestane verblijfsperiode te vertrekken. Bovendien mogen ze geen plaatselijke arbeid verrichten of studeren.

Gevolgen van het Guam-CNMI Visa Waiver Programma voor reizigers

Het Guam-CNMI Visa Waiver Programma vereenvoudigt het bezoek aan deze gebieden aanzienlijk, vooral voor reizigers uit de regio Azië-Stille Oceaan. Het heeft verschillende gevolgen:

Bevordering van toerisme en handel

Het programma heeft een aanzienlijk positief effect op de bevordering van het toerisme en het zakenleven in Guam en de CNMI. Door de visumvrije toegang worden reizigers uit verschillende landen aangemoedigd om deze gebieden te bezoeken, waardoor het toerisme en de internationale zakenrelaties worden gestimuleerd.

Stroomlijning van het reisproces

Het Guam-CNMI Visa Waiver Program maakt een visum overbodig en vereenvoudigt het reisproces. Bezoekers kunnen de gebieden binnenkomen op vertoon van hun in aanmerking komende paspoort en retourticket, waardoor het inreisproces wordt vereenvoudigd in vergelijking met de traditionele visumvereisten.

Beperkte duur en activiteiten

Hoewel het programma het reizen vergemakkelijkt, legt het ook beperkingen op. Bezoekers mogen maximaal 45 dagen blijven en ze mogen niet werken of studeren. Wie langer wil blijven of aan dergelijke activiteiten wil deelnemen, moet het juiste visum aanvragen.

FAQ over het visumontheffingsprogramma Guam-CNMI

Waarin verschilt het Guam-CNMI Visa Waiver Programma van het bredere Amerikaanse Visa Waiver Programma?

Hoewel beide programma's visumvrij reizen mogelijk maken, dekt het Amerikaanse Visa Waiver Program (VWP) de hele VS, terwijl het Guam-CNMI Visa Waiver Program alleen Guam en CNMI dekt. Het Amerikaanse VWP vereist ook een online pre-autorisatie via ESTA, wat niet nodig is voor het Guam-CNMI programma.

Heb ik een retourticket nodig om het Guam-CNMI Visa Waiver Programma te gebruiken?

Ja, reizigers moeten in het bezit zijn van een retourticket waarop staat aangegeven dat ze Guam of CNMI binnen 45 dagen willen verlaten.

Kan ik mijn verblijf langer dan 45 dagen verlengen onder het Guam-CNMI Visa Waiver Programma?

Nee, het programma staat een verblijf van maximaal 45 dagen toe. Als je langer wilt blijven, moet je een visum aanvragen.

Kan ik studeren of werken in het kader van het Guam-CNMI Visa Waiver Programma?

Nee, reizigers die onder dit programma vallen mogen niet werken of studeren op Guam of de CNMI.

Kan ik in het kader van het Guam-CNMI Visa Waiver Programma naar andere Amerikaanse gebieden of staten reizen?

Nee, dit programma is specifiek voor Guam en de CNMI. Als u naar andere delen van de VS wilt reizen, moet u een visum aanvragen of, als u daarvoor in aanmerking komt, gebruikmaken van het Amerikaanse visumontheffingsprogramma.

Heb ik een machineleesbaar paspoort nodig voor het Guam-CNMI Visa Waiver Programma?

Ja, reizigers hebben een machineleesbaar paspoort nodig van een land dat hiervoor in aanmerking komt.

Wat gebeurt er als ik de toegestane periode van 45 dagen van het Guam-CNMI Visa Waiver Programma overschrijd?

Het overschrijden van de toegestane periode kan leiden tot verwijdering (deportatie), en het kan u in de toekomst onmogelijk worden gemaakt om naar de VS terug te keren.

Waar kan ik meer informatie vinden over het Guam-CNMI Visa Waiver Programma?

Je kunt meer gedetailleerde informatie vinden op de website van U.S. Customs and Border Protection of door contact op te nemen met de desbetreffende Amerikaanse ambassade of het consulaat in jouw land.

Conclusie

Het Guam-CNMI Visa Waiver Programma speelt een belangrijke rol in het bevorderen van het toerisme en het zakenleven in Guam en de CNMI. Door reizigers uit bepaalde landen een gestroomlijnd inreisproces te bieden, bevordert het de culturele uitwisseling en economische groei in deze Amerikaanse gebieden. Reizigers moeten zich echter bewust zijn van de opgelegde beperkingen, zoals de beperkte verblijfsduur en activiteiten, om een probleemloos bezoek te garanderen.