ESTA status controleren
ESTA nieuws, informatie en hulp.

Wat gebeurt er als ik mijn ESTA of visum in de VS overschrijd?

Bewerkt: feb 14, 2024  | Tags: ESTA regels, ESTA geweigerd

Een bezoek aan de VS, of het nu voor toerisme, zaken of doorreis is, vereist naleving van specifieke immigratieregels. Het overschrijden van een ESTA of visum kan ernstige gevolgen hebben, waaronder uitzetting. Dit artikel gaat in op het proces dat wordt gevolgd door de U.S. Customs and Border Protection(CBP) bij het deporteren van personen die de toegestane verblijfsduur hebben overschreden.

De basisprincipes van ESTA en visumoverschrijding

Met het Amerikaanse Electronic System for Travel Authorization(ESTA) kunnen burgers van 41 landen maximaal 90 dagen zonder visum naar de VS reizen voor zaken of toerisme. Net als visumhouders moeten ESTA-reizigers de VS echter verlaten voor of na afloop van deze periode van 90 dagen. Het overschrijden van deze periode, of dit nu op een ESTA of visum is, wordt beschouwd als een overtreding van de Amerikaanse immigratiewetten.

Opsporing van overschrijdingen

Wanneer een reiziger de VS binnenkomt, registreert het CBP zijn aankomst als onderdeel van de I-94 Arrival/Departure Record. Dit systeem houdt bij wanneer reizigers de V.S. binnenkomen en verlaten. Als een reiziger niet vertrekt op de datum die door zijn ESTA of visum wordt toegestaan, wordt hij beschouwd als een "overstay".

Het Amerikaanse Ministerie van Binnenlandse Veiligheid (DHS) genereert routinematig een rapport over visumoverschrijdingen, inclusief overschrijdingen van de ESTA-autorisatie. Dit rapport helpt bij het identificeren van personen die hun toelatingsvoorwaarden hebben geschonden.

Het uitzettingsproces

Wanneer iemand wordt geïdentificeerd als iemand die de toegestane verblijfsduur heeft overschreden, kan hij worden geconfronteerd met een uitzettings- of deportatieprocedure. Dit is wat er meestal gebeurt:

[1] Onderzoek en aanhouding

Wanneer wordt vastgesteld dat iemand de toegestane verblijfsduur overschrijdt, kan de U.S. Immigration and Customs Enforcement (ICE), een afdeling van het DHS, een onderzoek uitvoeren. Als de persoon wordt gevonden, kunnen ICE-agenten hem vasthouden en een uitzettingsprocedure starten.

[2] Kennisgeving van verschijning (NTA)

ICE geeft een Notice to Appear (NTA) uit, het officiële document dat de uitzettingsprocedure start. De NTA beschrijft de redenen waarom de Amerikaanse overheid vindt dat de persoon het land moet worden uitgezet.

[3] Immigratie Rechtbank Procedures

De zaak wordt vervolgens behandeld door een immigratierechter. De persoon heeft recht op juridische vertegenwoordiging, maar niet op kosten van de overheid. De rechter bekijkt de zaak, luistert naar de argumenten en beslist over de verwijdering.

[4] Uitzettingsbevel

Als de rechter uitzetting beveelt, moet de persoon de VS verlaten. ICE is verantwoordelijk voor het uitvoeren van uitzettingsbevelen en moet ervoor zorgen dat de persoon vertrekt.

Gevolgen van te lang blijven

Naast uitzetting kan het te lang blijven van een ESTA of visum leiden tot ernstige langetermijngevolgen, waaronder:

[Niet-ontvankelijkheid in de toekomst

Een verblijf van meer dan 180 dagen kan leiden tot een uitsluiting van de VS van drie of tien jaar, afhankelijk van de duur van het verblijf. Een verblijf van een jaar of langer kan leiden tot een permanent verbod.

[B] Visa geweigerd

Zelfs een kort verblijf kan ertoe leiden dat toekomstige visumaanvragen worden geweigerd, omdat de verblijfsduur wordt geregistreerd en in overweging kan worden genomen bij toekomstige immigratiebeslissingen.

[C] ESTA intrekking

Het overschrijden van een ESTA-autorisatie heeft meestal tot gevolg dat het ESTA wordt ingetrokken, waardoor de persoon een visum moet aanvragen voor toekomstige bezoeken aan de VS.

Situaties van te lang verblijf vermijden

Om te voorkomen dat u in een situatie terechtkomt waarin u te lang verblijft, moet u zich bewust zijn van de voorwaarden van uw toelating tot de VS en plannen maken om op tijd te vertrekken. Als er zich onverwachte omstandigheden voordoen die je vertrek kunnen vertragen, neem dan contact op met de U.S. Citizenship and Immigration Services (USCIS) of een immigratieadvocaat om mogelijke opties te onderzoeken.

Conclusie

Het overschrijden van uw ESTA of visum in de VS is een ernstige zaak die kan leiden tot deportatie en toekomstige niet-ontvankelijkheid. Reizigers moeten ervoor zorgen dat ze de voorwaarden van hun verblijf begrijpen en zich eraan houden. Door de Amerikaanse immigratiewetten te respecteren, kunt u genieten van uw bezoek en vertrekken met aangename herinneringen, in plaats van geconfronteerd te worden met de beproeving van een uitzettingsprocedure.