ESTA status controleren
ESTA nieuws, informatie en hulp.

Reizen naar de Verenigde Staten met medische apparatuur

Bewerkt: jan 21, 2024  | Tags: Luchthavenbeveiliging, Veiligheid van luchtvaartmaatschappijen

Reizen met het vliegtuig kan een ontmoedigende ervaring zijn, vooral als je een medisch hulpmiddel moet meenemen. Voor wie een reis naar de Verenigde Staten plant, kan het begrijpen van de regelgeving en een goede voorbereiding de reis soepeler en comfortabeler maken. Dit artikel biedt een gedetailleerde gids over hoe je met een medisch hulpmiddel per vliegtuig naar de VS reist, met informatie over voorbereidingen vóór de vlucht, veiligheidsprocedures, beheer tijdens de vlucht en tips voor een probleemloze reis.

De TSA-voorschriften voor medische hulpmiddelen begrijpen

De Transportation Security Administration (TSA) stelt de richtlijnen op voor het reizen met medische hulpmiddelen in vliegtuigen. Jezelf vertrouwd maken met deze voorschriften is de eerste stap in de voorbereiding van je vlucht. Over het algemeen staat de TSA toe dat passagiers medisch noodzakelijke apparaten, apparatuur en benodigdheden meenemen door de veiligheidscontrole, op voorwaarde dat ze worden gescreend. Deze items omvatten, maar zijn niet beperkt tot, CPAP-machines, draagbare zuurstofconcentrators, insulinepompen en vernevelaars.

Het is belangrijk om te weten dat deze apparaten worden onderworpen aan een röntgendoorlichting en dat u kan worden gevraagd om het apparaat aan te zetten om de werking ervan te demonstreren. Als je bang bent dat de röntgenstraling je apparaat zal aantasten, meld dit dan bij de TSA-medewerker, die je alternatieve screeningmethoden kan aanbieden.

Voorbereidingen voor de vlucht: Communiceren met uw luchtvaartmaatschappij

Neem voor uw reis contact op met uw luchtvaartmaatschappij om hen te informeren over uw medische hulpmiddel. De meeste luchtvaartmaatschappijen vragen om een vooraankondiging voor bepaalde soorten medische apparatuur, vooral als ze stroom of opslagruimte aan boord nodig hebben. Deze stap is cruciaal om ervoor te zorgen dat je apparaat voldoet aan het beleid van de luchtvaartmaatschappij en dat de nodige aanpassingen worden gedaan.

Geef de luchtvaartmaatschappij details over je apparaat, zoals de grootte, het gewicht en de stroomvereisten. Als je het apparaat tijdens de vlucht moet gebruiken, vraag dan naar de beschikbaarheid van stopcontacten op je stoel of het beleid van de luchtvaartmaatschappij voor apparaten die op batterijen werken. Het is ook een goed idee om te informeren naar eventuele documentatie die je nodig hebt, zoals een brief van je zorgverlener of een medisch certificaat.

Je medische apparaat inpakken en voorbereiden

Wanneer je je medische apparaat inpakt, overweeg dan om het in je handbagage mee te nemen, zodat het tijdens de reis bij je blijft. Zorg ervoor dat het apparaat gemakkelijk toegankelijk is voor inspectie bij veiligheidscontroles en voor gebruik tijdens de vlucht. Neem alle nodige accessoires mee, zoals batterijen, netsnoeren en adapters.

Als je apparaat op batterijen werkt, neem er dan genoeg mee voor de hele vlucht, plus extra voor vertragingen of tussenstops. Voor apparaten die vloeibare medicatie nodig hebben, zoals vernevelaars, moet je de TSA-richtlijnen voor vloeibare medicatie kennen. Met deze richtlijnen mag je medisch noodzakelijke vloeistoffen meenemen in hoeveelheden die groter zijn dan de standaard 3,4 ounce, maar je moet ze wel aangeven bij de TSA-medewerkers bij de controle.

Navigeren door de beveiliging van de luchthaven met een medisch apparaat

Informeer de TSA-medewerkers bij de veiligheidscontrole over je medische apparaat en eventuele speciale vereisten. U hebt het recht om een privécontrole aan te vragen als u het prettiger vindt om uw medische situatie in een privéomgeving te bespreken.

Als uw apparaat niet kan worden losgekoppeld of als het loskoppelen een gezondheidsrisico met zich meebrengt, stel de functionarissen dan op de hoogte. Wees bereid om uit te leggen hoe het apparaat werkt en wat het doet, omdat dit het screeningsproces kan versnellen.

Beheer van uw medische apparaat tijdens de vlucht

Volg aan boord alle specifieke instructies van de luchtvaartmaatschappij met betrekking tot het gebruik van uw medische apparaat. Als u het apparaat tijdens de vlucht moet gebruiken, stel het dan zo op dat de toegang tot het gangpad of de nooduitgangen niet wordt belemmerd.

Denk bij apparaten die geluid of licht uitstralen na over hoe dit andere passagiers kan beïnvloeden en neem maatregelen om eventuele verstoring tot een minimum te beperken. Als je apparaat stroom nodig heeft in je stoel, zorg er dan voor dat het compatibel is met het stroomsysteem van het vliegtuig en dat je de juiste adapters hebt.

Aankomst in de Verenigde Staten: Douane en immigratie

Bij aankomst in de VS kan het zijn dat je je medische hulpmiddel moet aangeven bij de douane. Zorg dat je alle relevante documentatie bij de hand hebt, zoals een recept of een brief van je zorgverlener. Wees voorbereid om het doel van het apparaat en het gebruik ervan uit te leggen, vooral als dat niet direct duidelijk is.

Tips voor reizigers met medische hulpmiddelen, handicaps of medische aandoeningen

Externe medische hulpmiddelen

Personen die reizen met een extern medisch apparaat, bijvoorbeeld een poort of voedingssonde, moeten het beveiligingspersoneel hiervan op de hoogte stellen wanneer ze bij de controlepost aankomen. Zij zullen u dan helpen om goed gescreend te worden en een tweede screening op het medische apparaat uitvoeren terwijl u door de controlepost gaat.

Intern medisch apparaat

Als u een inwendig medisch apparaat draagt, bijvoorbeeld een pacemaker, moet u de beveiligingsmedewerker hierover vóór de controle informeren. Hij of zij kan er dan voor zorgen dat u op de juiste manier wordt gecontroleerd, zodat u zonder oponthoud naar de instapzone kunt gaan.

Medische aandoeningen of handicaps

Reizigers met een medische aandoening of handicap die een of meer medische apparaten moeten gebruiken, moeten de controlepost van de TSA (Transportation Security Administration) niet zien als een belemmering om te reizen. De waarheid is dat je prima kunt reizen met een borstkolf of een CPAP-machine. En als je moet reizen met een stomazakje of een insulinepomp, is er geen reden om niet te vliegen.

Alle reizigers moeten worden gescreend bij de controlepost. Reizigers met een medische aandoening of een handicap, of hun reizende partner, zijn vrij om met een TSA-medewerker te bespreken wat de beste manier is om hun zorgen over het screeningproces weg te nemen. Reizigers kunnen deze beambte voorzien van medische documentatie zoals een TSA-waarschuwingskaart waarop de aandoening waaraan ze lijden discreet staat beschreven. Ze kunnen ook vragen om een aanpassing van de veiligheidscontroleprocedure.

TSA Pre✓® gebruiken

Als een reiziger met een medische aandoening, medisch apparaat of handicap toestemming krijgt om TSA Pre✓® te gebruiken, hoeven ze geen laptops, schoenen, riemen, 3-1-1 vloeistoffen of lichte jassen te verwijderen voordat ze worden gescreend. Het is echter wel verplicht voor iedereen om gescreend te worden bij de controlepost, door middel van een pat-down of met behulp van technologie. TSA-agenten mogen ook de uitrusting, mobiliteitshulpmiddelen, handen en alle uitwendige medische apparaten van reizigers onderzoeken op explosieven. Hiervoor wordt explosievensporendetectietechnologie gebruikt.

Georganiseerd blijven

  • Onderzoek en plan vooruit: Zorg dat je ruim voor je reisdatum op de hoogte bent van de TSA-voorschriften en het beleid van de luchtvaartmaatschappij met betrekking tot medische hulpmiddelen.
  • Communiceer met uw luchtvaartmaatschappij: Breng je luchtvaartmaatschappij op de hoogte van je medische hulpmiddel en eventuele specifieke behoeften.
  • Slim inpakken: Neem je medische apparaat mee in je handbagage en pak alle benodigde accessoires en documentatie in.
  • Wees open en duidelijk bij de beveiliging: Informeer TSA-agenten over uw apparaat en wees bereid om de functionaliteit ervan te demonstreren.
  • Beheer uw apparaat tijdens de vlucht: Stel je apparaat in en gebruik het op een manier die veilig is en rekening houdt met andere passagiers.
  • Bereid je voor op douane en immigratie: Houd relevante documentatie bij de hand en wees voorbereid om het doel van uw medische hulpmiddel uit te leggen.

Uitsluitingen - Vloeistoffen worden niet beschouwd als medische hulpmiddelen

Vloeibare medicijnen mogen wel door de controlepost, maar worden gescreend. Als het totale gewicht meer dan 3,4 ounce is, moeten deze vloeistoffen een tweede screening ondergaan. Je moet ze ook aangeven zodra je bij de controlepost bent. Aanverwante artikelen, zoals injectiespuiten, mogen door het controlepunt, maar moeten ook worden gescreend.

De vijf belangrijkste hulpmiddelen van de TSA

De TSA heeft een aantal hulpmiddelen voor mensen met een handicap of die reizen met medische aandoeningen en/of medische hulpmiddelen om ervoor te zorgen dat ze waardig, in de kortst mogelijke tijd en zonder gedoe door de veiligheidscontrole kunnen.

De lijst bevat het TSA Contact Center, de TSA Cares hulplijn, informatie die gedeeld wordt op de www.tsa.gov website, passagiersondersteuningsspecialisten en interactieve Facebook Messenger en Twitter accounts.

[1] TSA Contact Centrum

Dit is een callcenter waar mensen met hun vragen terecht kunnen, per e-mail op TSA-ContactCenter@tsa.dhs.gov of via een gratis telefoonlijn op 1-866-289-9673. Er is ook een geautomatiseerde service, die van maandag tot zondag 24 uur per dag beschikbaar is.

[2] TSA Cares

Een gratis hulplijn op 1-855-787-2227, biedt een service waar reizigers met medische aandoeningen of handicaps of hun familieleden antwoord kunnen krijgen op vragen over screeningprocedures en -beleid, en wat ze 72 uur voor vertrek kunnen verwachten bij het veiligheidscontrolepunt. Gewonde militairen en veteranen, inclusief degenen die betrokken zijn bij het Wounded Warrior Program, kunnen contact opnemen met TSA Cares om te helpen bij het screeningsproces. Door contact op te nemen met deze hulplijn met hun vragen, kunnen reizigers veel van de angst wegnemen en op de luchthaven aankomen terwijl ze precies weten wat ze kunnen verwachten van het screeningproces.

[3] Passagiersondersteuningsspecialisten

Dit zijn grondig opgeleide TSA-agenten op luchthavens die een grondige opleiding hebben gehad in het screenen van en omgaan met reizigers met medische aandoeningen of handicaps, of die reizen met een of meer medische apparaten. Personen die zich zorgen maken over het veiligheidscontroleproces op een luchthaven of die aanpassingen nodig hebben in de controleprocedure, kunnen ter plaatse hulp vragen aan een Passenger Support Specialist of vragen om een toezichthoudende TSA-medewerker.

[4] TSA-website

Op de officiële TSA-website zijn secties gewijd aan informatie over reizen met medische aandoeningen, handicaps en medische hulpmiddelen. Deze secties bevatten een grote verscheidenheid aan nuttige informatie. Zoek naar het drop-down menu waarmee websitebezoekers gedetailleerde informatie kunnen kiezen over de specifieke situatie waarover ze vragen hebben. Voorbeelden zijn reizen met afasie, dementie, Alzheimer of hersenletsel; medicijnen; verstandelijke beperking of autisme, slechtziendheid of blindheid; slechthorendheid of doofheid; gebruik van inwendige of uitwendige medische hulpmiddelen of implantaten; mobiliteitsbeperkingen, -apparaten en -hulpmiddelen; ondersteunende apparatuur, braces, gipsverband of prothesen; recent gebruik van radioactieve materialen of medicijnen; gebruik van hulpdieren, waaronder honden; ademhalingsapparatuur.

[5] Twitter-account

TSA heeft ook een zeer nuttig interactief Twitter account met de gebruikersnaam @AskTSA. Dit biedt een platform waar iedereen vragen kan stellen over het screeningsproces voor medische aandoeningen en medische hulpmiddelen, van het passeren van een checkpoint als je een stomazakje onder je kleding draagt tot het reizen met een tijdelijke medische aandoening zoals gips om een gebroken been of arm. Reizigers die vragen hebben over een aspect van het controleproces kunnen elke dag van het jaar live hulp krijgen van een TSA-medewerker via dit Twitter-account. Een andere optie is om Facebook Messenger te gebruiken om je opmerkingen of vragen naar de TSA te sturen.

Conclusie

Reizen met een medisch hulpmiddel per vliegtuig naar de Verenigde Staten vereist zorgvuldige planning en communicatie. Door de regelgeving te begrijpen, je apparaat voor te bereiden en af te stemmen met de TSA en je luchtvaartmaatschappij, kun je zorgen voor een soepelere en comfortabelere reis. Vergeet niet om alle benodigde accessoires en documentatie in te pakken en wees proactief in het beheren van je apparaat tijdens je reis. Met deze voorbereidingen kunt u zich richten op het genieten van uw reis, in de wetenschap dat er voor uw medische behoeften wordt gezorgd.