ESTA status controleren
ESTA nieuws, informatie en hulp.

Mogelijke verbeteringen voor ESTA

Bewerkt: jan 21, 2024  | Tags: ESTA verbeteringen, ESTA aanvraag, ESTA verwerking

ESTA bestaat al meer dan tien jaar. In deze periode heeft het systeem een aantal wijzigingen ondergaan die de veiligheid, bruikbaarheid en toegankelijkheid hebben verbeterd. Met name de lay-out van het formulier is recentelijk gewijzigd. Zo is het formulier in 2019 omgevormd tot een mobiel responsieve website, met extra veiligheidsgerelateerde vragen.

Er zijn ook enkele wijzigingen die niet goed zijn ontvangen door gebruikers. De vermindering van het aantal directe ESTA goedkeuringen heeft bijvoorbeeld geleid tot reisonderbrekingen voor mensen die last-minute een aanvraag indienen. Een groot aantal aanvragers moet nu enkele uren wachten voordat ze goedkeuring krijgen.

Als externe leverancier van ESTA-verwerkingsdiensten ontvangen we voortdurend feedback van gebruikers. De volgende lijst bevat de meest voorkomende soorten feedback die we ontvangen over het ESTA-aanvraagproces:

  • Verminder stress en angst voor aankomende reizigers door het verstrekken van snellere ESTA goedkeuringen
  • De efficiëntie van het aankomstproces op Amerikaanse luchthavens verbeteren.
  • De algehele ervaring van aankomst in de Verenigde Staten verbeteren
  • De kans op gemiste vluchten of andere reisonderbrekingen verminderen
  • Het gemakkelijker maken om CBP-regels te begrijpen
  • De klanttevredenheid over het CBP-aankomstproces verbeteren.

Hoe kan ESTA worden verbeterd?

Dit artikel geeft een overzicht van de top acht van specifieke verbeteringsvoorstellen die de afgelopen jaren door gebruikers van het ESTA-systeem zijn gedaan en bespreekt de waarschijnlijkheid dat dergelijke verbeteringen door Customs and Border Protection (CBP) worden geïmplementeerd.

[1] CBP moet redenen geven voor ESTA-weigeringen

Vanaf 2020 geeft het CBP geen bevestiging van de redenen waarom een ESTA is geweigerd. Gebruikers moeten zelf maar speculeren over de redenen, van eerdere strafrechtelijke veroordelingen tot fouten in hun aanvraag en zelfs identiteitsdiefstal of een geval van persoonsverwisseling. Als ze geen informatie hebben over de redenen van een weigering, kunnen sommige aanvragers zich hulpeloos voelen over hoe ze ooit de Verenigde Staten kunnen bezoeken. Het CBP zou op zijn minst een algemene reden kunnen geven waarom een aanvraag werd geweigerd. Deze informatie kan geweigerde ESTA-aanvragers vertrouwen geven om een Amerikaanse visumaanvraag in te dienen als alternatieve vorm van reistoestemming. Vooral als de redenen kunnen worden gerechtvaardigd tijdens een ambassade-interview voor een visum voor de VS.

Wegens de mogelijke onthulling van de onderlinge werking van de databanken, processen of technologie die door het ESTA worden gebruikt, is het onwaarschijnlijk dat het CBP de redenen voor weigeringen bekend zal maken. Bovendien zou het geven van een reden voor weigering ongepast zijn, aangezien het ESTA geen visum is. Het ESTA is een visumvrijstelling waarbij aanvragers rechten opgeven die normaal aan visumaanvragers worden verleend, voor het extra gemak van het aanvragen van een online-reistoestemming. Voor het CBP zou het geven van een reden van weigering dus een verantwoordelijkheid van hun kant inhouden om aanvragers te informeren, en dat is niet wat ze verplicht zijn te geven.

[2] Herinvoering van onmiddellijke ESTA-goedkeuringen voor de meerderheid van de aanvragers

Vóór 2018 betekenden directe goedkeuringen dat reizigers hun goedgekeurde ESTA binnen enkele minuten na de aanvraag ontvingen. Nu worden echter slechts voor een minderheid van de reizigers de ESTA-aanvragen direct goedgekeurd. Na het indienen van de aanvraag klagen de meeste ESTA-aanvragers dat de verwerking van hun ESTA uren in beslag neemt. In veel gevallen kan het tot 72 uur duren voordat de aanvraag verwerkt is.

Reizigers kunnen deze toename in verwerkingstijd toeschrijven aan extra veiligheidscontroles die worden uitgevoerd op aanvragers. Dit kan om veiligheidsredenen niet als negatief worden beschouwd. Reizigers hadden graag het gemak van een onmiddellijke verwerking van hun ESTA-aanvragen behouden. Het is zeer waardevol om op het laatste moment een aanvraag in te kunnen dienen zonder de reisplannen te hoeven onderbreken. Dit is echter niet langer de realiteit omdat veiligheid en beveiliging een hogere prioriteit hebben.

[3] Het aantal vragen op het aanvraagformulier verminderen

Het verwijderen van het aantal ESTA-vragen, zoals over werk, adres of andere informatie, zal de verstoring voor de aanvrager verminderen. Als gevolg daarvan zou de totale tijd die nodig is om een aanvraag in te dienen moeten afnemen. Dit zal leiden tot een groter aantal aanvragen dat via ESTA wordt ingediend.

Elk verplicht veld op het aanvraagformulier wordt echter voortdurend beoordeeld op zijn waarde om het CBP te helpen bij het evalueren van lopende immigratie- en veiligheidsrisico's voor de Verenigde Staten. Het is dus onwaarschijnlijk dat een van de bestaande velden op het ESTA-aanvraagformulier zal worden verwijderd.

[4] Meer ESTA in aanmerking komende landen toevoegen

De voorwaarden om deel te nemen aan het Visa Waiver Programma zijn niet significant veranderd in de jaren dat het programma bestaat. De Verenigde Staten houden zich strikt aan hun standaarden bij het bepalen welke landen mogen deelnemen. De meest recente toevoeging aan de VWP in aanmerking komende landen was Israël eind 2023. Voor Israël werden Kroatië en Polen toegevoegd in respectievelijk 2021 en 2019. De volgende landen die in aanmerking komen voor het VWP zijn Bulgarije en Roemenië.

[5] Verhoog de periode van toegestaan verblijf

Goedgekeurde reizigers kunnen het ESTA gebruiken om maximaal 90 dagen in de Verenigde Staten te verblijven. Reizigers die in aanmerking komen voor het VWP en langer willen blijven, moeten echter een Amerikaans B2 toeristenvisum of B1 zakenvisum aanvragen.

Het is onwaarschijnlijk dat de verblijfsperiode van 90 dagen voor het ESTA zal worden verlengd. Als gebruikers langer dan een ononderbroken periode van 90 dagen willen blijven, zou een bezoekersvisum geschikt zijn voor hun behoeften.

[6] De ESTA-duur verlengen

Momenteel is een goedgekeurd ESTA twee jaar geldig vanaf de datum van afgifte, of tot de datum waarop het paspoort verloopt. De vroegste van beide gebeurtenissen wordt beschouwd als de vervaldatum. Andere elektronische reistoestemmingen, zoals de Canada eTA en de onlangs opgerichte Europese ETIAS, geven reizigers een periode van 5 jaar op een goedgekeurde reistoestemming. De langere toegestane reisperiode zou de last van de tijd die nodig is om een nieuwe aanvraag in te dienen, verminderen en ook de kosten voor de aanvragers.

Aangezien het CBP voortdurend veiligheidscontroles uitvoert op goedgekeurde ESTA-vergunningen, wordt niet verwacht dat een verlenging van de duur van het ESTA tot meer dan twee jaar nadelige gevolgen voor de veiligheid zal hebben. De inkomsten van het CBP zullen echter wel worden beïnvloed als het aantal jaarlijkse ESTA-aanvragen daalt door de langere duur van de goedkeuringen. Aangezien de financiële gevolgen voor de Amerikaanse overheid aanzienlijk zijn, is het onwaarschijnlijk dat de ESTA-duur zal worden verlengd, tenzij dit gepaard gaat met een verhoging van de aanvraagkosten.

[7] Gebruikers toestaan om een nieuwe ESTA-aanvraag vooraf in te vullen op basis van de gegevens van een verlopen aanvraag

Een tijdbesparende functie voor veel gebruikers zou de mogelijkheid zijn om opnieuw een ESTA aan te vragen met behulp van hun eerdere aanvraaggegevens. De reden hiervoor is dat het onwaarschijnlijk is dat de informatie van veel aanvragers tussen de aanvragen is gewijzigd. Als het ESTA-systeem dus een functie zou hebben waarmee gebruikers snel hun nieuwe aanvraagformulieren kunnen invullen op basis van de informatie van een eerdere ESTA-goedkeuring, zou dat het aanvraagproces versnellen. Het systeem zou de gebruiker moeten valideren door hen te vragen details van hun vorige autorisatie of paspoortnummer te verstrekken om hun identificatie te bevestigen.

Deze functie zou een waardevolle tijdsbesparing zijn, vooral bij saaie onderdelen van de aanvraag zoals de velden met persoonlijke, adres- en werkinformatie. Het kan echter met opzet zijn dat het CBP niet toestaat dat aanvragen automatisch worden ingevuld. Het kan om veiligheidsredenen zijn dat aanvragers hun gegevens voor elke ingediende ESTA-aanvraag moeten invullen en bevestigen.

[8] Duidelijkheid verschaffen over het aantal toegestane in- en uitgangen

Een van de meest verwarrende aspecten van reizen met een ESTA is het aantal toegestane binnenkomsten in de VS. Hoewel het CBP aangeeft dat er geen vaste limieten zijn, moeten reizigers erop letten dat ze geen indicatie geven dat ze het VWP gebruiken om illegaal in de Verenigde Staten te verblijven.

Frequente, korte reizen naar de Verenigde Staten binnen een kort tijdsbestek kunnen nadelige gevolgen hebben voor toekomstige ESTA- of visumaanvragen, vooral als een reiziger bijna de toegestane verblijfsduur overschrijdt of overschreden heeft. Het CBP zou reizigers dus per e-mail kunnen waarschuwen wanneer het waarschijnlijk is dat zij de toegestane verblijfsduur van hun ESTA zullen overschrijden.

Conclusie

Elke verbetering van het ESTA zou de veiligheidscontrole moeten verbeteren of er geen invloed op hebben, en zou het CBP evenveel of meer inkomsten moeten opleveren. Verbeteringen die vergelijkbaar zijn met die welke hierboven zijn voorgesteld, worden waarschijnlijk regelmatig door het CBP beoordeeld. Van de onderzochte verbeteringen zullen er waarschijnlijk echter maar een paar door het CBP worden overwogen. Hopelijk zullen ten minste enkele verbeteringen eerder vroeger dan later worden doorgevoerd voor reizigers die het moeilijk hebben of die zich verzwaard voelen.