ESTA status controleren
ESTA nieuws, informatie en hulp.

Hoe zullen de sociale media gegevens op mijn ESTA aanvraag worden gebruikt door CBP?

Bewerkt: aug 25, 2023  | Tags: ESTA gegevensbescherming, ESTA formulier

Inleiding

Er zijn verschillende vragen op het ESTA-aanvraagformulier die optioneel zijn. Een van deze vragen heeft betrekking op informatie over sociale media-accounts. Deze vraag geeft Customs and Border Protection (CBP) een referentiepunt bij het controleren van informatie van aanvragers die overeenkomt met een andere bron dan die waarover het CBP beschikt.

How does CBP use Social Media Information on an ESTA application?
Hoe gebruikt het CBP informatie van sociale media in een ESTA-aanvraag?

Waarom word ik gevraagd om informatie over mijn sociale media-account op te geven?

Deze vraag wordt door het CBP gebruikt om reizigers te identificeren die een potentiële bedreiging vormen voor de veiligheid van de Verenigde Staten. De informatie van uw sociale media-account kan worden gescand op berichten of andere activiteiten die kunnen wijzen op uw sympathieën voor bepaalde oorzaken, groepen of overtuigingen. Het CBP kan uw sociale media-accounts ook gebruiken om uw identiteit, tewerkstelling, eerdere reizen, staatsburgerschap, verblijfplaats of andere informatie te valideren. Deze informatie wordt dan door het CBP gebruikt als onderdeel van het beoordelingsproces van de ESTA-aanvraag, vooral als uw aanvraag handmatig wordt beoordeeld. De volgende lijst geeft voorbeelden van het soort informatie dat doorgaans uit sociale media-accounts kan worden gehaald: voornaam, achternaam, bezochte locaties, werkgelegenheidsinformatie, land van verblijf, adres, politieke overtuigingen, religieuze overtuigingen, namen van ouders en andere familieleden, criminele antecedenten, landen van staatsburgerschap, sociale-mediaconnecties, reacties op sociale-mediaconnecties, zoals 'vind ik leuk', 'niet leuk' en andere reacties. De doeleinden zijn samengevat in de onderstaande lijst:

Veiligheidsonderzoek: De primaire reden voor het verzamelen van sociale mediagegevens is om het screeningsproces te verbeteren en potentiële veiligheidsbedreigingen te identificeren.

Identiteitscontrole: Sociale-mediaprofielen kunnen helpen de identiteit van de sollicitant te bevestigen en de informatie in de sollicitatie kruiselings te verifiëren.

Beoordeling van gedrag: Sociale media-activiteiten kunnen worden onderzocht om inzicht te krijgen in het gedrag en de neigingen van de sollicitant, waaronder tekenen van radicalisering, criminele bedoelingen of valse identiteit.

Consistentiecontrole: De informatie op sociale mediaplatforms kan worden gebruikt om de details in de ESTA-aanvraag te bevestigen. Inconsistenties kunnen mogelijk leiden tot nader onderzoek.

Heeft mijn informatie op sociale media invloed op de uitkomst van mijn ESTA-aanvraag?

De sociale media-informatie van een aanvrager kan van invloed zijn op hun kans op het verkrijgen van een goedgekeurde ESTA. Als uw ESTA-aanvraag handmatig wordt beoordeeld, helpt informatie van uw sociale media-account het CBP bij het beoordelen van uw gegevens, omdat zij meer informatie kunnen verifiëren en verzamelen ter ondersteuning van hun beslissing om een ESTA-aanvraag goed of af te keuren. Als de informatie van uw sociale media-account niet overeenkomt met de informatie die u op uw ESTA-aanvraag hebt verstrekt, dan is het mogelijk dat dit de beslissing van het CBP beïnvloedt.

Als er iets interessants wordt gevonden op sociale media, kunt u bij aankomst in de VS worden onderworpen aan extra ondervragingen.

Voor mensen met veelvoorkomende namen kunnen sociale-mediaprofielen soms helpen bij het onderscheiden van individuen die anders misschien met iemand anders worden verward, vooral als iemand een naam heeft die lijkt op een persoon van belang.

Probeert het CBP mijn sociale media-informatie te achterhalen voor mijn ESTA-aanvraag?

Nee, het CBP zal hoogstwaarschijnlijk niet proberen uw sociale-media-informatie te achterhalen als u deze niet op het ESTA-formulier invult. Als uw sociale media-account echter wordt gemarkeerd voor veiligheidsdoeleinden die niets met uw ESTA-aanvraag te maken hebben, dan kan het account tijdens een handmatige controle aan uw ESTA-aanvraag worden gekoppeld.

Welke informatie kan het CBP zien op mijn sociale media-accounts?

Welke informatie het CBP kan bekijken, hangt af van de privacy-instellingen die u hebt ingesteld voor elk van de sociale media-accounts die u openbaar hebt gemaakt. Als uw privacy-instellingen niet toestaan dat deze openbaar zijn, dan zal het CBP waarschijnlijk niet in staat zijn om de informatie over uw sociale media-accounts te bekijken, tenzij het bedrijf of de personen die de sociale media-website beheren om een vrijgave van informatie vragen.

Hoe wordt mijn informatie in het ESTA verwerkt?

Alle informatie die u bij een ESTA-aanvraag verstrekt, inclusief de informatie over uw sociale media-accounts, wordt verwerkt in overeenstemming met het ESTA-beleid inzake gegevensprivacy. De verwerking van uw informatie wordt beschreven in de ESTA System of Records Notice (SORN) en Privacy Impact Assessment (PIA). Als u het niet eens bent met het privacybeleid, kunt u de optionele informatie op het ESTA-formulier weglaten, zoals de informatie over de sociale media-accounts. U moet echter nog steeds alle verplichte velden op het ESTA-formulier invullen, omdat u anders niet kunt reizen onder het Visa Waiver Program (VWP) zonder een volledige ESTA-aanvraag in te dienen en een goedgekeurde autorisatie te verkrijgen.

Conclusie

Hoewel de informatie over sociale media-accounts optioneel is, wordt aanvragers geadviseerd om details over hun sociale media-accounts in te vullen. Het verstrekken van deze informatie zou geen significante invloed moeten hebben op de waarschijnlijkheid van ESTA-weigering of -goedkeuring, maar zal het CBP helpen bij het vaststellen van mogelijke veiligheidsrisico's, mocht de aanvraag handmatig worden beoordeeld. Alle ESTA-aanvragers worden verwerkt in overeenstemming met het privacybeleid van het CBP. Aanvragers moeten zich bewust zijn van alle voorwaarden waar zij zich niet prettig bij voelen wanneer zij informatie over sociale media of andere informatie voor de ESTA-aanvraag verstrekken.