Hoe gebruiken DHS en CBP APIS?

Gepubliceerd: May 16, 2021, Bewerkt: May 16, 2021 | Tags: ESTA-vereisten, Grensbeveiliging

APIS betekent Advance Passenger Information System; een vereiste voorafgaand aan het vertrek waarmee het Department of Homeland Security (DHS) de gegevens van passagiers kan controleren. Gegevens van passagiers worden onderworpen aan veiligheidscontrole voordat men in een vliegtuig kan stappen van of naar de V.S. APIS wordt ook gebruikt voor commercieel goederenvervoer of wanneer men per schip van of naar de V.S. gaat.

Door middel van APIS, samen met de Passenger Name Record (PNR) gegevens, kan DHS terroristische bedreigingen identificeren en voorkomen. Zo kunnen zij samenwerken met buitenlandse autoriteiten en vervoersmaatschappijen en kunnen verdachte personen tegengehouden worden voordat zij vertrekken.

Wat is APIS?

APIS is een elektronisch systeem voor het uitwisselen van gegevens en het wordt steeds vaker gebruikt door landen overal ter wereld. De gegevens van passagiers kunnen door de luchtvaartmaatschappijen doorgegeven worden aan U.S. Customs and Border Protection (CBP). Bij de gegevens die worden doorgegeven horen onder meer de gegevens die in een paspoort staan zoals de naam van de passagier, het geslacht en het land waarin het paspoort is uitgegeven.

De beslissing omtrent APIS werd in 2005 gepubliceerd en aan de hand daarvan werden de huidige vereisten vastgesteld. De APIS vereisten worden wijd en zijd erkend door internationale luchtvaartmaatschappijen en scheepvaartlijnen. Tijdens het eerste jaar nadat de beslissing van kracht werd verwerkte Customs and Border Protection de gegevens van bijna 88 miljoen passagiers die de V.S. per vliegtuig betreedden.

Het doorgeven van gegevens

Luchtvaartmaatschappijen kunnen APIS gegevens vóór het vertrek doorgeven d.m.v. de volgende twee methoden:

  • De APIS Quick Query modus, waarbij de maatschappijen elkaars passagiersgegevens direct kunnen doorgeven op het moment dat de passagier aan de checkin balie staat.
  • APIS Batch transmission. Dit kan interactief of niet-interactief worden gebruikt en daarmee dienen de maatschappijen alle gegevens van de passagierslijst 30 minuten vóór vertrek door te geven.

Voor welke methode er ook gekozen wordt, een passagier krijgt geen toestemming om in te stappen voordat hij of zij toestemming heeft gekregen van CBP.

Voor schepen die uit buitenlandse havens vertrekken met als bestemming de Verenigde Staten, blijven de regels met betrekking tot het doorgeven van gegevens van de bemannings- en de passagierslijst onveranderd. Momenteel worden zij verplicht deze gegevens door te geven gedurende een periode van 96 tot 24 uur voor aankomst. APIS gegevens moeten nu 1 uur voor vertrek vanuit de V.S. worden doorgegeven.

Waarom werd APIS ingesteld?

Vóór 9/11 verstuurden luchtvaartmaatschappijen vrijwillig vooraf passagiersgegevens naar USCIS, wat nu een onderdeel is van CBP. APIS werd van kracht in 2001 onder ATSA, de wet tot beveiliging van luchtvaart en transport, en in 2002 de Enhanced Border Security and Visa Reform Act; de wet tot vergrote grensbeveiliging en visacontrole. Na de instelling ten gevolge van 9/11 verordende het U.S. Congress onder de Intelligence Reform and Terrorism Prevention Act (IRTPA) van 2004 dat DHS vooraf gegevens moet opvragen van alle internationale reizigers die via luchtverkeer of zeevaart reizen.

Wat is er nieuw aan APIS?

De belangrijkste verandering in de vereisten dat vervoersmaatschappijen vooraf passagiersgegevens doorgeven is een verandering in het tijdsbestek waarin zij de APIS gevens moeten versturen.

Wat het luchtgebied betreft, wordt vertrek niet meer gevolgd tot aan de gate waar de passagiers bij vertrek doorheen gaan, maar tot aan het moment waarop de deuren van het vliegtuig achter hen worden gesloten.

Beveiliging van gegevens en geheimhouding

CBP en commerciële vervoersmaatschappijen hebben de beste manier voor het verwerken van gegevens gevonden en hebben voor de juiste communicatie tussen de CBP en vervoersmaatschappijen gezorgd. Dit is in overeenstemming met de huidige maatstaven wat betreft geheimhouding en gegevensbescherming.

Wat betekent APIS voor reizigers voordat zij op reis gaan

Als u naar het buitenland gaat wordt u verzocht door uw luchtvaartmaatschappij vóór uw vertrek uw passagiersgegevens door te geven. In de meeste gevallen kunt u uw persoonlijke gegevens online versturen. Dit geldt niet bij het verkrijgen van een visum of andere reismachtiging van immigratieautoriteiten. Het beste kunt u eerst vragen wat u moet doen voordat u op reis gaat.

APIS: Advance Passenger Information System

De Verenigde Staten en de meeste landen van de EU verplichten vervoersmaatschappijen nu om gegevens over hun passagiers vóór vertrek door te geven. Dit systeem is ingesteld om de beveiliging te verbeteren en is bekend onder de naam APIS.

De maatschappij waar u mee reist stelt u op de hoogte van de gegevens die u moet invullen. Dit wordt ofwel gedaan bij de boeking van de reis of op het moment van inchecken. Indien u niet op de hoogte bent van de vereisten, kunt u zich in verbinding stellen met uw vervoersmaatschappij, dan kunnen zij eventuele vragen beantwoorden.

Het geven van informatie voor APIS is niet hetzelfde als het aanvragen van ESTA of een visum. U dient nog steeds aan de toegangsvereisten te voldoen voor de Verenigde Staten of een ander land dat u wilt bezoeken, en u aan de paspoortcontroleregels en douaneregels te houden.

Uw gegevens registreren bij APIS

Als u naar de Verenigde Staten reist zal uw vervoersmaatschappij u vragen de gegevens door te geven van de fotopagina van uw paspoort, of indien u in Europa reist, uw nationale ID kaart.

De verplichte gegevens zijn uw volledige naam, geboortedatum, nationaliteit, geslacht, type reisdocument (identiteitskaart of paspoort), het nummer van de identiteitskaart of het paspoort en het land waar uw reisdocument is uitgegeven.

Uw gegevens worden ofwel door een automatische paspoortlezer opgenomen tijdens de check-in of u geeft ze door tijdens de boeking. Indien u APIS geen gegevens stuurt binnen de specifieke tijdsperiode wordt u niet toegestaan te reizen.

Het aanvragen van een ESTA alvorens naar de V.S. te vertrekken

Indien u een staatsburger bent van een land dat lid is van het Visumvrijstellingsprogramma (VWP), kunt u uw gegevens online bij de overheid van de V.S. registreren d.m.v. het Electronic System for Travel Authorization (ESTA)

Het wordt door DHS aanbevolen om niet later dan 72 uur voor de vertrektijd bij ESTA te registreren. U kunt uw gegevens op ieder moment voor uw geplande reis versturen.

Indien staatsburgers van VWP landen in gebreke zijn gebleven bij het verkrijgen van een goedgekeurde ESTA alvorens op reis te gaan, wordt hen niet toegestaan in het vliegtuig te stappen.

Delen

FacebookTwitterYoutube

Doe een aanvraag voor ESTA

ESTA is een vereiste reistoestemming voor in aanmerking komende reizigers die de Verenigde Staten binnenkomen over land, door de lucht of over zee voor bezoeken van minder dan 90 dagen.

Doe een aanvraag voor ESTA