Bewerkt: aug 25, 2023
APIS is het Advance Passenger Information System, een vereiste voorafgaand aan het vertrek waardoor het Department of Homeland Security (DHS) de gegevens van passagiers kan controleren. Passagiersgegevens worden aan veiligheidscontroles onderworpen voordat ze aan boord mogen van hun vlucht die de VS binnenkomt of verlaat. APIS wordt ook gebruikt voor commerciële scheepvaart naar of vanuit de VS.
Samen met de PNR-gegevens (Passenger Name Record) stelt APIS het DHS in staat om terroristische dreigingen te identificeren en te voorkomen en om te coördineren met buitenlandse autoriteiten en luchtvaartmaatschappijen om te voorkomen dat interessante personen aan boord gaan.
APIS is een elektronisch systeem voor gegevensuitwisseling dat steeds meer gebruikt wordt door landen over de hele wereld. APIS is een computersysteem dat voor aankomst of vertrek biografische gegevens verzamelt van passagiers die internationaal reizen door de lucht of over zee. Luchtvaartmaatschappijen en zeevervoerders zijn verplicht om deze informatie te verzamelen en door te geven aan de Customs and Border Protection (CBP). De verzamelde gegevens omvatten meestal:
De Verenigde Staten en de meeste EU-landen eisen nu van luchtvaartmaatschappijen dat ze voor vertrek informatie over hun passagiers doorgeven. Dit systeem is ingevoerd om de veiligheid te verbeteren en staat bekend als APIS.
Je luchtvaartmaatschappij zal je informeren over de gegevens die je moet verstrekken. Dit gebeurt bij het boeken of bij het inchecken. Als je niet zeker weet wat de vereisten zijn, neem dan contact op met je luchtvaartmaatschappij.
Je moet het verstrekken van je gegevens voor APIS niet verwarren met het aanvragen van ESTA of een visum. Je moet nog steeds voldoen aan de inreisvereisten voor de Verenigde Staten of een ander land dat je van plan bent te bezoeken, evenals aan de regels voor paspoortcontroles en douaneregels.
De APIS Final Rule is in 2005 gepubliceerd en hierin zijn de huidige vereisten vastgelegd. De APIS-vereisten worden algemeen erkend door internationale luchtvaartmaatschappijen en scheepvaartmaatschappijen. In het eerste jaar na de inwerkingtreding heeft Customs and Border Protection bijna 100 miljoen passagiers verwerkt die de VS per vliegtuig binnenkwamen.
Voordat de vlucht of reis vertrekt, bekijken CBP-functionarissen de ingediende APIS-gegevens om potentiële risico's te beoordelen. De gegevens worden gecontroleerd aan de hand van controlelijsten, criminele databases en andere veiligheidsparameters om personen met een hoog risico te identificeren die mogelijk nader moeten worden onderzocht.
APIS screent niet alleen op potentiële bedreigingen, maar versnelt ook de binnenkomst van legitieme reizigers. Door vooraf te screenen kunnen douane- en grensbeambten hun inspanningen gerichter uitvoeren, waardoor het inreisproces sneller en soepeler verloopt voor gezagsgetrouwe burgers en bezoekers.
Het DHS kan APIS-gegevens delen met andere federale agentschappen voor nationale veiligheid, wetshandhaving, immigratie of andere openbare veiligheidsdoeleinden. Dit maakt een holistische benadering van grenscontrole en dreigingsanalyse mogelijk.
Het DHS gebruikt APIS om passagiers in realtime te beoordelen. Door de passagiersgegevens te vergelijken met verschillende databases kan het DHS onmiddellijk beslissingen nemen over de mate van controle die nodig is voor elk individu.
Geavanceerde algoritmen analyseren de APIS-gegevens om gedragspatronen te voorspellen en afwijkingen te identificeren. Denk hierbij aan plotselinge veranderingen in reispatronen, betaalmethoden of de frequentie van reizen, die nader onderzoek kunnen rechtvaardigen.
APIS is van cruciaal belang bij het identificeren en volgen van personen die op terroristenlijsten staan. Door de gegevens op voorhand te ontvangen, kan het DHS proactieve maatregelen nemen om mensen te weigeren aan boord te gaan of om zich voor te bereiden op een arrestatie bij aankomst.
APIS helpt het DHS ook bij de handhaving van immigratie. Het helpt bij het identificeren van personen die langer zijn gebleven dan hun visum of die op een andere manier de immigratiewetten overtreden.
Het CBP gebruikt APIS om de inreis- en uitreisgegevens van reizigers te verifiëren, om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de verblijfsduur die is toegestaan volgens hun visum of ESTA-autorisatie.
APIS is geïntegreerd met andere systemen die douaneaangiften verwerken, waardoor het voor CBP-agenten gemakkelijker wordt om de informatie te verifiëren die door binnenkomende reizigers wordt aangegeven.
APIS-gegevens kunnen aangeven of een reiziger waarschijnlijk smokkelwaar of illegale goederen bij zich heeft, waardoor CBP-agenten hun inspecties beter kunnen richten.
Het CBP deelt bepaalde APIS-gegevens met buitenlandse autoriteiten voor vluchten die vertrekken uit of aankomen in die landen, wat de internationale veiligheidsinspanningen ten goede komt.
Vervoerders kunnen APIS-gegevens vóór vertrek verzenden via een van de volgende twee methoden:
Welke methode ook wordt gekozen, een passagier mag pas aan boord als hij of zij toestemming heeft van het CBP.
Voor schepen die vanuit buitenlandse havens naar de Verenigde Staten varen, blijven de regels voor het doorsturen van de gegevens van de passagierslijst en de passagierslijst ongewijzigd. Zij moeten deze gegevens momenteel gedurende een periode van 96 tot 24 uur voor aankomst doorgeven. APIS-gegevens moeten nu 1 uur voor vertrek uit de VS worden verzonden.
Voor 9/11 stuurden luchtvaartmaatschappijen vrijwillig passagiersgegevens naar USCIS, nu onderdeel van CBP. APIS werd voor het eerst van kracht in 2001 onder ATSA, de Aviation and Transportation Security Act en de Enhanced Border Security and Visa Reform Act van 2002. Na de 9/11 Commissie beval het Amerikaanse Congres in de Intelligence Reform and Terrorism Prevention Act (IRTPA) van 2004 dat het DHS vooraf gegevens moest verzamelen over alle internationale reizigers, of ze nu door de lucht of over zee reizen.
Het CBP en de commerciële vervoerders hebben de beste praktijken vastgesteld en gezorgd voor een goede communicatie tussen het CBP en de vervoerders. Dit voldoet aan de huidige normen voor privacy en gegevensbescherming.
Hoewel APIS van onschatbare waarde is voor de nationale veiligheid, geeft het ook aanleiding tot bezorgdheid over de privacy. Het DHS en het CBP zijn onderworpen aan strenge regels voor het bewaren, gebruiken en delen van gegevens om de risico's van misbruik te beperken. Toch blijven er vragen bestaan over de omvang van de gegevensverzameling en de kans op fout-positieven.
Als je naar het buitenland reist, kan je luchtvaartmaatschappij je vragen om voor vertrek je passagiersgegevens in te dienen. In de meeste gevallen kun je je persoonlijke gegevens online invoeren. Dit staat los van het verkrijgen van een visum of andere toestemming van de immigratieautoriteiten. Zoek uit wat de vereisten zijn voordat je op reis vertrekt.
Als je naar de Verenigde Staten reist, zal je vervoerder je vragen om de informatie van de fotopagina (bovenkant) van je paspoort of, als je in Europa reist, je nationale identiteitskaart.
De vereiste informatie omvat je volledige naam, geboortedatum, nationaliteit, geslacht, type reisdocument (identiteitskaart of paspoort), nummer van identiteitskaart of paspoort en het land waar je reisdocument is uitgegeven.
Uw gegevens worden opgenomen door een automatische paspoortlezer tijdens het inchecken of wanneer u boekt. U krijgt geen toestemming om te reizen als u APIS uw gegevens niet binnen de gestelde termijn verstrekt.
Naarmate de technologie zich ontwikkelt, zal APIS waarschijnlijk steeds geavanceerder worden. Ontwikkelingen op het gebied van machine learning en kunstmatige intelligentie kunnen leiden tot nog nauwkeurigere voorspellingsmodellen en biometrische verificatiemethoden zoals gezichtsherkenning worden al getest voor integratie met APIS.
Als je staatsburger bent van een land dat deelneemt aan het Visa Waiver Program (VWP), kun je je gegevens online registreren bij de Amerikaanse overheid met het Electronic System for Travel Authorization (ESTA).
Het DHS raadt aan om je niet later dan 72 uur voor je reis bij ESTA te registreren. Je kunt je informatie op elk moment voor je geplande reis indienen.
Als burgers van VWP-landen geen goedgekeurde ESTA hebben voordat ze op reis gaan, mogen ze niet aan boord van hun vlucht.