ESTA status controleren
ESTA nieuws, informatie en hulp.

Hoe ESTA-gelden worden gebruikt in de VS.

Bewerkt: dec 02, 2023  | Tags: ESTA verbeteringen, ESTA verwerking

Het Visa Waiver Program(VWP) en het Electronic System for Travel Authorization(ESTA) zijn integrale onderdelen van het Amerikaanse reisbeleid en spelen een essentiële rol bij het reguleren en vergemakkelijken van reizen naar de Verenigde Staten. Dit artikel gaat in op het financiële aspect van deze systemen, in het bijzonder hoe de Amerikaanse overheid het geld gebruikt dat via deze systemen wordt gegenereerd, en geeft een overzicht van het VWP.

Overzicht van het Visa Waiver Programma (VWP)

Het VWP, opgericht door de Amerikaanse overheid, geeft burgers van 41 landen toegang tot de VS voor zaken of toerisme voor een verblijf van maximaal 90 dagen zonder een visum aan te vragen. Deze VWP-landen geven op hun beurt Amerikaanse burgers en staatsburgers toestemming om voor een vergelijkbare periode zonder visum naar hun grondgebied te reizen voor zaken of toerisme.

Het VWP bevordert internationaal reizen terwijl de veiligheid van de Amerikaanse grenzen gehandhaafd blijft.

Wat is ESTA?

Het Electronic System for Travel Authorization (ESTA) is een veiligheidsmaatregel die naast het VWP is ingevoerd. Reizigers onder het VWP worden voor hun vertrek naar de VS gescreend, zodat de autoriteiten het veiligheidsrisico dat ze kunnen vormen kunnen inschatten.

Om onder het VWP te reizen, moeten onderdanen van deelnemende landen een goedgekeurde ESTA aanvragen. ESTA-aanvragen worden online ingediend en goedkeuring wordt meestal binnen 72 uur ontvangen.

Toewijzing van ESTA- en VWP-fondsen

De Amerikaanse overheid gebruikt het geld van het ESTA en het VWP om verschillende programma's en initiatieven te financieren. Het geld wordt verdeeld over de volgende hoofdgebieden:

[1] Operationele kosten en onderhoud

Een deel van de middelen wordt toegewezen aan het onderhoud van het ESTA-systeem zelf. Dit omvat het onderhouden van het online platform, het waarborgen van de veiligheid, het verwerken van aanvragen en het bijwerken van het systeem indien nodig.

[2] Organisatie voor Reispromotie (Brand USA)

Onder de Travel Promotion Act van 2009 gaat een deel van de ESTA-vergoeding naar de financiering van de Corporation for Travel Promotion, nu bekend als Brand USA. Brand USA is een publiek-privaat partnerschap met als taak het promoten van de VS als belangrijkste reisbestemming. De missie omvat het verbeteren van het internationale begrip van het Amerikaanse reisbeleid, het promoten van Amerikaans toerisme en het stimuleren van economische groei.

[3] U.S. Customs and Border Protection (CBP) (Douane en grensbescherming)

Het CBP ontvangt ook een deel van de ESTA-vergoeding. Deze middelen worden gebruikt om de grenzen van de VS te beveiligen en legaal internationaal reizen en handel te vergemakkelijken. Dit omvat opleiding van personeel, aankoop van apparatuur en verbeteringen in faciliteiten en infrastructuur om de grenzen van de VS beter te beheren en te beveiligen.

[4] Amerikaanse Ministerie van Binnenlandse Veiligheid (DHS)

Een deel van de vergoeding gaat naar het DHS voor het verbeteren van de veiligheidsmaatregelen en het waarborgen van een veilige en legale binnenkomst van reizigers in de VS. Dit omvat het ontwikkelen en uitvoeren van programma's om de Amerikaanse lucht-, land- en zeegrenzen te beveiligen en legale immigratie te vergemakkelijken.

Conclusie

Het visumontheffingsprogramma en ESTA zijn van cruciaal belang voor het bevorderen van veilig en efficiënt internationaal reizen naar de VS. De vergoedingen die via het ESTA-systeem worden geïnd, ondersteunen het onderhoud en de verbetering van de veiligheidsinfrastructuur van de VS en financieren initiatieven om het toerisme van de VS wereldwijd te bevorderen.

Deze programma's belichamen een balans tussen het verwelkomen van internationale bezoekers en het handhaven van de veiligheid van de landsgrenzen. Door de middelen die ze genereren strategisch toe te wijzen, zorgt de Amerikaanse overheid ervoor dat dit evenwicht behouden blijft, wat bijdraagt aan de economische groei en de veiligheid van het land.