ESTA status controleren
ESTA nieuws, informatie en hulp.

Gevolgen voor het VWP van de wetgeving ter voorkoming van het vrij rondreizen van terroristen

Bewerkt: aug 25, 2023  | Tags: Visa Waiver Programma, ESTA ontvankelijkheid

Inleiding

In januari 2016 begon de Amerikaanse overheid met het doorvoeren van wijzigingen in het Visa Waiver Programma door middel van de Improvement and Terrorist Travel Prevention Act van het jaar daarvoor. Deze wet is bedoeld om burgers uit te sluiten van landen die door het Department of Homeland Security (DHS) worden beschouwd als staatssponsors van terrorisme, waaronder mensen uit Cuba, Iran, Irak, Soedan en Syrië. De wet werd voor het eerst gewijzigd in 2018 om er landen als Libië, Noord-Korea, Somalië en Jemen aan toe te voegen. In 2021 werd de wet opnieuw gewijzigd om Cuba op te nemen.

Terrorist Travel Prevention Act Impacts on the Visa Waiver Program
Terrorist Travel Prevention Act Effecten op het visumontheffingsprogramma

Zullen mijn eerdere bezoeken aan Cuba, Iran, Irak, Libië, Noord-Korea, Somalië, Soedan, Syrië of Jemen problemen veroorzaken met mijn ESTA-aanvraag?

De aangescherpte regels gelden ook voor mensen die mogelijk naar deze landen zijn gereisd, waardoor ze niet in aanmerking komen voor het VWP, zelfs als ze er anders wel voor in aanmerking zouden zijn gekomen. De nieuwe regels weerhouden reizigers er niet van om de VS te bezoeken. Mensen met een reisgeschiedenis of staatsburgerschap van deze landen zal echter een ESTA worden geweigerd of hun bestaande autorisaties zullen ongeldig worden verklaard. Deze reizigers zullen dan een visum voor de Verenigde Staten moeten aanvragen voordat ze de Verenigde Staten kunnen binnenkomen. Sommige uitzonderingen kunnen van geval tot geval worden bekeken, afhankelijk van de reden waarom je naar de uitgesloten landen reist.

Voor welke reizigers heeft de wet gevolgen?

Volgens de Visa Waiver Program Improvement and Terrorist Travel Prevention Act komen personen die aan een van de volgende criteria voldoen niet langer in aanmerking voor een visumvrijstelling in het kader van het Visa Waiver Program:

  • Burgers van landen die zijn aangesloten bij het Visa Waiver Program en die mogelijk hebben gereisd naar of een bezoek hebben gebracht aan Cuba, Iran, Irak, Libië, Noord-Korea, Somalië, Soedan, Syrië of Jemen op of op enig moment na 1 maart 2011.
  • Burgers van landen die zijn aangesloten bij het Visa Waiver Programma en die ook burgers zijn van Cuba, Iran, Irak, Libië, Noord-Korea, Somalië, Soedan, Syrië of Jemen.

Zijn er uitzonderingen op deze beperkingen?

De nieuwe regels zijn niet van toepassing op mensen die op het VWP reizen en die mogelijk in de bovenstaande verboden landen aanwezig zijn geweest om dienst te nemen in de strijdkrachten van een VWP-land of om een officiële functie uit te oefenen als gecontracteerde werknemer van een land dat lid is van het Visa Waiver Program.

Mensen die naar een van de landen (Cuba, Iran, Irak, Libië, Noord-Korea, Somalië, Soedan, Syrië of Jemen) zijn gereisd om officiële of militaire redenen, wordt aangeraden alle relevante documentatie mee te nemen wanneer ze de Verenigde Staten binnenkomen via een erkende inreishaven. Deze uitzonderingen op de Visa Waiver Program Improvement and Terrorist Travel Prevention Act zijn niet van toepassing op mensen met een dubbele nationaliteit van een van de verboden landen.

Wat zijn de extra vragen op het ESTA-formulier?

De vragen die zijn toegevoegd of gewijzigd op het ESTA-formulier zijn de volgende:

  • Bent u op of na 1 maart 2011 ooit gereisd naar of aanwezig geweest in Cuba, Iran, Irak, Libië, Noord-Korea, Somalië, Soedan, Syrië of Jemen? Zo ja, vermeld het land, de data van het bezoek en een primaire reden voor het bezoek, zoals toerisme, familie, zaken, professioneel uitwisselingsprogramma, cultureel uitwisselingsprogramma, academische reden, officiële taken, militaire dienst, journalistiek, humanitaire hulp, werk voor internationale of regionale organisaties of een andere reden die niet wordt genoemd.
  • Bent u ooit in het bezit geweest van een paspoort of nationale identiteitskaart voor reisdoeleinden uitgegeven door een andere staat? Zo ja, dan wordt u gevraagd om informatie over deze documenten te verstrekken als u ze in uw bezit hebt. Deze informatie omvat het land van afgifte, het type document, het documentnummer en het vervaljaar.
  • Bent u momenteel staatsburger van een ander land? Zo ja, dan wordt u verzocht informatie te verstrekken zoals het land van staatsburgerschap/nationaliteit en hoe u dit staatsburgerschap/nationaliteit hebt verkregen.
  • Hebt u eerder de nationaliteit van een ander land gehad? Zo ja, dan wordt u gevraagd het land van staatsburgerschap / nationaliteit op te geven.
  • Bent u lid van het CBP Global Entry programma? Zo ja, dan wordt u gevraagd uw CBP Global Entry PASSID / lidmaatschapsnummer op te geven.
  • Informatie over sociale media. Als u wilt, kunt u alle sociale media-informatie opgeven die met uw online aanwezigheid te maken heeft, inclusief het platform en uw sociale media-identificatie. Dit veld is optioneel.

Wat kan ik doen als ik op of na1 maart 2011 in Cuba, Iran, Irak, Libië, Noord-Korea, Somalië, Soedan, Syrië of Jemen ben geweest?

Hoewel de nieuwe regel niet verhindert dat deze reizigers de VS binnenkomen, zullen reizigers een visum moeten aanvragen bij een Amerikaanse ambassade of een consulaat. Ambassades en consulaten van de Verenigde Staten in landen die deelnemen aan het VWP hebben slechts korte wachttijden voor een visumgesprek. Ga voor meer informatie over het aanvragen van een visum naar travel.state.gov en ga voor het adres van de Amerikaanse ambassade die jurisdictie heeft over het land waar je woont naar usembassy.gov

U kunt een afspraak voor een versneld visumgesprek aanvragen als u op korte termijn moet reizen om medische, humanitaire of zakelijke redenen en uw ESTA is geweigerd of ingetrokken als gevolg van de nieuwe wet.

Wat zijn de voordelen van het aanvragen van een visum in plaats van een ESTA?

Er zijn enkele voordelen van een visum ten opzichte van een ESTA: een visum is tot 10 jaar geldig, terwijl een ESTA slechts 2 jaar geldig is. Met een visum kun je ook maximaal 6 maanden in de VS blijven, terwijl je met het VWP maar 90 dagen kunt blijven. Reizigers met een visum kunnen ook vragen om hun verblijf te verlengen na de periode van 6 maanden of kunnen een aanvraag indienen om over te stappen naar een andere visumklasse terwijl ze in de Verenigde Staten zijn; geen van beide opties is toegestaan onder het Visa Waiver Programma.

Conclusie

De nieuwe wet zal naar verwachting geen invloed hebben op de overgrote meerderheid van reizigers uit VWP-landen. De minister van Binnenlandse Veiligheid kan op elk moment extra landen toevoegen aan de huidige lijst.