ESTA status controleren
ESTA nieuws, informatie en hulp.

ESTA voor toeristische doeleinden

Bewerkt: Mar 11, 2020  | Tags: ESTA-vereisten, ESTA voor toerisme

Inleiding

Een ESTA is een visumvrijstelling die kan worden gebruikt door toeristen die in het bezit zijn van paspoorten van landen met visumvrijstelling om de Verenigde Staten te bezoeken voor een verblijf van maximaal 90 dagen. Een ESTA wordt uitgegeven voor een periode van twee jaar, of tot aan de vervaldatum, welke van de twee het eerste komt.

ESTA biedt een aantal toepassingen die van toeristische aard zijn zoals het bezoeken van bezienswaardigheden, vakantie, bezoeken aan familieleden of vrienden, medische behandelingen en ook wel deelname aan broederlijke, sociale of bedrijfsevenementen, of deelname aan onbetaalde amateuroptredens, sport of dergelijke evenementen of wedstrijden. Het kan ook in verband met studie zijn of korte recreatieve cursussen, mits de behaalde punten niet gebruikt kunnen worden om een diploma te ontvangen.

Voorbeelden van situaties waarin een ESTA geschikt zou zijn voor toeristische doeleinden

Voorbeeld 1

U bent een toerist in het bezit van een paspoort van het Verenigd Koninkrijk en uw vriend heeft een Australisch paspoort. U gaat samen met het vliegtuig van Londen naar New York en daarna per auto naar Canada. Een ESTA zou dan voor allebei een geschikte reisvergunning zijn mits de totale tijd die u in Canada, Mexico, de Verenigde Staten en aangrenzende eilanden of grondgebieden doorbrengt niet de 90 dagen overschrijdt.

Voorbeeld 2

De houder van een Frans paspoort wil graag vanuit Frankrijk de Verenigde Staten bezoeken om deel te nemen aan een driedaagse kookcursus waar geen diploma voor wordt gegeven, die gehouden wordt in Los Angeles, en wil dan ook nog een paar weken sightseeën aan de oostkust van de V.S. Een ESTA zou een geschikte reisvergunning zijn voor de beoogde doeleinden van deze persoon.

Voorbeeld 3

De houder van een Italiaans paspoort wil graag naar de Verenigde Staten gaan om deel te nemen aan een amateurtoernooi karate waarbij de winnaars niet betaald worden. Een ESTA zou een relevante reisvergunning zijn voor deze reiziger.

Andere vereisten voor een ESTA

Reizigers die een ESTA willen verkrijgen voor toeristische doeleinden dienen de ESTA voorwaarden te bestuderen voordat ze een aanvraag indienen, evenals de specificaties van het Visumvrijstellingsprogramma.

Weigering en onverkiesbaarheid

Over een weigering van een ESTA kan geen beroep gedaan worden. Aanvragers die zijn geweigerd of die niet in aanmerking komen voor ESTA kunnen alsnog een B-2 toeristenvisum aanvragen.

Beperkingen

Uw verblijf verlengen of van status veranderen – u mag een ESTA niet verlengen of een verandering naar een visumcategorie aanvragen terwijl u nog op Amerikaans grondgebied bent. Iedere andere visumaanvraag of verdere ESTA aanvragen moeten worden ingediend buiten de Verenigde Staten. Aanvragers brengen toekomstige visum- of ESTA- aanvragen in gevaar als ze de Verenigde Staten niet verlaten voordat de 90 dagen voorbij zijn aangezien ze op een Amerikaans grondgebied zijn binnengelaten op een ESTA.

Doel van de reis – ESTA kan niet worden gebruikt indien een reiziger van plan is te gaan studeren voor een academisch diploma, betaald werk te verrichten voor een bron binnen de V.S., of te werken om een bijlage te leveren voor de pers, zoals een rol bij de radio, krant, film, of andere vormen van media. ESTA kan niet worden gebruikt voor enige vorm van betaald competitiegericht of openbaar optreden voor een betalend publiek. Ten laatste kan een ESTA niet worden gebruikt om een verblijfsvergunning te verkrijgen op permanente of tijdelijke basis anders dan de 90 dagen toegestaan onder het Visumvrijstellingsprogramma.

Toelaatbaarheid

Een goedgekeurde ESTA is geen garantie voor toelating in de Verenigde Staten voor toeristische doeleinden. De douane en grensbewaking (CBP) heeft het gezag een reiziger met een ESTA toegang tot de Verenigde Staten te weigeren. Weigeringen aan de grens kunnen voorkomen om redenen als het niet declareren van goederen of handelswaar, het geven van misleidende informatie op het ESTA aanvraagformulier of enige andere reden die gezien wordt als een mogelijk immigratie- of veiligheidsrisico voor de Verenigde Staten. Indien de toegang geweigerd wordt aan de grens worden u verder geen rechten verleend om in beroep te gaan.

Medische behandelingen in de Verenigde Staten

Een geplande medische behandeling – Indien u een medische behandeling gepland heeft in de Verenigde Staten kan u aan de grens gevraagd worden bewijs te overhandigen van de behandeling die u van plan bent te ondergaan. Als u een bewijs kunt tonen zou dat voldoende moeten zijn om aan dat verzoek te voldoen. Bewijs kan zijn documentatie over een medische diagnose, met de reden erbij vermeld waarom de behandeling in de Verenigde Staten verricht moet worden. Andere vormen van bewijs kunnen zijn een brief aan een arts of chirurg die zijn basis in de Verenigde Staten heeft, met daarin details over de behandeling, de kosten en de duur van de procedure inclusief de prognose en de duur van de nabehandeling, alsmede documentatie waarin staat dat de kosten voor de procedure betaald kunnen worden op eigen kosten van de aanvrager. Zo’n bewijs kan zijn een bankafschrift of een andere vorm van directe betaling die kan worden gebruikt om een medische behandeling te bekostigen.

Onvoorziene medische behandelingen – Medische problemen die zich voordoen tijdens uw reis naar de Verenigde Staten zullen worden behandeld door plaatselijk medisch personeel. Kosten van onvoorziene behandelingen zullen door uw reisverzekeringsmaatschappij worden vergoed of voor of na de behandeling door u worden voldaan.

Conclusie

Er zijn verscheidene toeristische doeleinden die worden toegestaan onder het Visumvrijstellingsprogramma. De ESTA voorziet reizigers die daarvoor in aanmerking komen in een handige en toegankelijke mogelijkheid om een online reisvergunning te bemachtigen om de Verenigde Staten voor zulke doeleinden te bezoeken.

Als u in het bezit bent van een paspoort van een land dat in aanmerking komt voor visumvrijstelling en een ESTA wilt aanvragen voor toeristische, zakelijke, medische of doorreis doeleinden, begin dan aan uw aanvraag, of bezoek de FAQ (veel voorkomende vragen) om meer over de ESTA te weten te komen.

Doe een aanvraag voor ESTA