ESTA status controleren
ESTA nieuws, informatie en hulp.

ESTA voor doorreisdoeleinden

Bewerkt: jan 21, 2024  | Tags: ESTA voor doorreis, ESTA-vereisten

Een doorreis door de VS kan voordelig zijn voor reizigers die op weg naar hun eindbestemming gunstigere of goedkopere vliegtickets willen boeken. Reizigers uit een van de landen van het Visa Waiver Programma kunnen een ESTA (Electronic System for Travel Authorization) gebruiken voor dergelijke transitdoeleinden. Als een ESTA-transitaanvraag wordt geweigerd of als reizigers niet in aanmerking komen voor ESTA, kunnen ze als alternatief een C-1 transitvisum aanvragen.

Een ESTA wordt afgegeven voor een periode van twee jaar of tot de vervaldatum van het paspoort, afhankelijk van welke datum eerder valt. ESTA kan worden gebruikt voor meerdere binnenkomsten in de Verenigde Staten voor maximaal 90 dagen per bezoek. Bovendien kunnen transitreizigers hun ESTA gebruiken voor toeristische of zakelijke doeleinden in de Verenigde Staten terwijl hun autorisatie is goedgekeurd.

Reizigers die een ESTA voor transitdoeleinden willen gebruiken, moeten op hun aanvraagformulier aangeven dat ze alleen op doorreis zijn door de VS en dat hun eindbestemming een niet-Amerikaans grondgebied is.

ESTA for Transit Purposes
ESTA voor transitdoeleinden

ESTA aanvragen als doorreizende passagier

De ESTA-aanvraagprocedure voor transitpassagiers is vergelijkbaar met die voor andere reizigers. Aanvragers moeten een online formulier invullen, persoonlijke en paspoortgegevens verstrekken en vragen beantwoorden over geschiktheid en veiligheid. Een cruciaal verschil voor transitpassagiers is het beantwoorden van de vraag over het doel van de reis: u moet 'transit' specificeren als uw primaire reden om de VS binnen te komen is om door te reizen naar een ander land.

Het wordt aanbevolen om een ESTA minstens 72 uur voor vertrek aan te vragen, hoewel goedkeuringen vaak veel sneller worden verleend. Eenmaal goedgekeurd is een ESTA twee jaar geldig of tot het paspoort verloopt, afhankelijk van wat het eerst komt, en maakt het meerdere binnenkomsten in de VS mogelijk.

Aankomst- en doorreisprocedures in de VS

Bij aankomst in de VS doorlopen transitpassagiers met een ESTA dezelfde toegangsprocedures als andere bezoekers. U moet douane- en immigratieformaliteiten vervullen, zelfs als uw eindbestemming buiten de VS ligt. Dit houdt in dat u uw paspoort en ESTA-goedkeuring moet laten zien aan een medewerker van Customs and Border Protection (CBP), die vragen kan stellen over uw reisplannen en de duur van de doorreis.

Nadat je door de immigratiedienst bent, haal je je ingecheckte bagage op en ga je door de douane. Op de meeste luchthavens in de V.S. moet je je bagage opnieuw inchecken voor je verdere vlucht, zelfs als ze gelabeld is op je eindbestemming. Zorg ervoor dat je voldoende tijd hebt tussen je aansluitende vluchten om deze procedures te voltooien, want ze kunnen tijdrovend zijn.

Navigeren op Amerikaanse luchthavens tijdens transit

Amerikaanse luchthavens zijn meestal goed uitgerust om transitpassagiers te verwerken. Nadat je door de douane bent, zoek je naar borden die je naar de terminal of gate van je aansluitende vlucht leiden. Als je moet overstappen tussen terminals, bieden de meeste grote luchthavens pendeldiensten of interne transitsystemen aan.

Tijdens je transit heb je toegang tot luchthavenfaciliteiten zoals lounges, restaurants en winkels. Als je transittijd lang is, kun je overwegen om een dagkamer in een hotel op de luchthaven te boeken om uit te rusten en je op te frissen.

Wat als ik op doorreis ben naar Canada, Mexico of aangrenzende eilanden?

De tijd die u doorbrengt in Canada, Mexico en aangrenzende eilanden van de Verenigde Staten telt mee voor de limiet van 90 dagen per bezoek, ongeacht de manier van transport, of het nu over land, over zee of door de lucht is. Een goedgekeurde ESTA kan dus worden gebruikt om de Verenigde Staten opnieuw binnen te komen, zolang het totale bezoek aan de bovengenoemde aangrenzende gebieden niet meer dan 90 dagen in totaal bedraagt.

De aangrenzende eilanden omvatten veel Britse, Franse of Nederlandse gebieden of bezittingen in of in de buurt van de Caribische Zee, zoals: Bahama's, Barbados, Bermuda, Haïti, Dominicaanse Republiek, Jamaica, Martinique, St. Pierre en Miquelon, Trinidad en Tobago, Benedenwindse Eilanden, Anguilla, Antigua, Guadeloupe, Nevis, St. Kitts, Britse Maagdeneilanden, Bovenwindse Eilanden, Dominica, Grenada, St. Lucia en St. Vincent.

Andere ESTA vereisten

Reizigers die een ESTA willen verkrijgen voor transitdoeleinden moeten de ESTA-vereisten bekijken voordat ze een aanvraag indienen, evenals de details van het Visa Waiver Programma.

Weigeringen en onverkiesbaarheden

Tegen ESTA-weigeringen kan geen beroep worden aangetekend. Aanvragers die op doorreis zijn door de Verenigde Staten en die geweigerd zijn of niet in aanmerking komen voor ESTA kunnen nog steeds een C-1 transitvisum aanvragen.

Beperkingen

Uw verblijf verlengen of van status veranderen - u mag een ESTA niet verlengen of een aanvraag indienen om van visumcategorie te veranderen terwijl u zich op het grondgebied van de Verenigde Staten bevindt. Alle andere visumaanvragen of volgende ESTA-aanvragen moeten buiten de Verenigde Staten worden ingediend. Aanvragers zouden toekomstige visum- of ESTA-aanvragen in gevaar brengen door de Verenigde Staten niet te verlaten voordat er 90 dagen zijn verstreken sinds ze op een ESTA-grondgebied van de VS zijn aangekomen.

Doel van de reis - ESTA kan niet worden gebruikt als een reiziger van plan is om te studeren voor academische studiepunten, te werken tegen betaling van een Amerikaanse bron, of te werken als medewerker in de pers, zoals een rol in radio, print, film of een andere vorm van media. ESTA kan niet worden gebruikt voor enige vorm van betaald concurrerend of tentoonstellingsoptreden voor een betalend publiek. Tot slot kan een ESTA niet worden gebruikt om een permanente of tijdelijke verblijfsvergunning te krijgen, behalve voor de 90 dagen die worden toegekend in het kader van het Visa Waiver Programma.

Toelaatbaarheid

Een goedgekeurd ESTA garandeert geen toelating tot de Verenigde Staten voor transitdoeleinden. Customs and Border Protection (CBP) heeft de bevoegdheid om een ESTA goedgekeurde reiziger de toegang tot de Verenigde Staten te weigeren. Weigeringen aan de grens kunnen het gevolg zijn van redenen zoals het niet aangeven van goederen of koopwaar, het verstrekken van misleidende informatie op een ESTA-aanvraagformulier of een andere reden die wordt beschouwd als een mogelijk immigratie- of veiligheidsrisico voor de Verenigde Staten. Als u aan de grens de toegang wordt geweigerd, krijgt u geen recht op beroep.

Medische behandeling in de VS

Geplande medische behandeling

Als u een medische behandeling in de Verenigde Staten hebt gepland, kan u aan de grens worden gevraagd om een bewijs van de geplande behandeling te overleggen. Het bij de hand hebben van een vorm van bewijs zou voldoende moeten zijn om te voldoen aan eventuele informatieverzoeken over medische behandeling aan de Amerikaanse grens. Bewijsmateriaal kan documentatie bevatten over de medische diagnose en waarom de behandeling in de Verenigde Staten moet plaatsvinden. Andere vormen van bewijs kunnen bestaan uit een brief van een Amerikaanse arts of chirurg met details over de behandeling, de kosten en duur van de procedure, inclusief prognose en hersteltijd na de behandeling, evenals documentatie dat de kosten voor de procedure kunnen worden betaald op basis van de eigen middelen van de aanvrager, zoals bankafschriften of andere vormen van contant geld die kunnen worden gebruikt voor de betaling van een medische procedure.

Ongeplande medische behandeling

Medische problemen die zich voordoen tijdens je reis naar de Verenigde Staten worden behandeld door lokaal medisch personeel. Kosten voor ongeplande en in rekening te brengen behandelingen worden gedekt door je reisverzekeraar of op elk moment voor of na de behandeling uitbetaald.

Speciale overwegingen voor transitpassagiers

Duur van de overstap: Houd rekening met de tijd die je in transit doorbrengt. Hoewel ESTA een verblijf van maximaal 90 dagen toestaat, moet uw transit redelijk overeenkomen met uw reisroute.

De luchthaven verlaten: Transitpassagiers met een ESTA mogen de luchthaven verlaten en de VS binnengaan terwijl ze op hun vervolgvlucht wachten. Je moet je echter wel houden aan de voorwaarden van het VWP en ervoor zorgen dat je de VS binnen de toegestane tijd verlaat voor je eindbestemming.

Aansluitende vluchten op verschillende luchthavens: Als je aansluitende vlucht vanaf een andere luchthaven vertrekt, zorg er dan voor dat je genoeg tijd hebt om tussen de luchthavens te reizen en de nodige procedures te doorlopen.

Uw transit door de V.S. voorbereiden

Controleer uw ESTA-status: Zorg ervoor dat uw ESTA geldig is voor uw gehele transitperiode in de VS.

Plan Layovers: Maak jezelf vertrouwd met de indeling van de transitluchthaven en de beschikbare diensten, vooral als je een lange tussenstop hebt.

Neemessentiële zaken mee in je handbagage: bewaar essentiële zaken zoals reisdocumenten, medicijnen en schone kleren in je handbagage zodat je er tijdens de reis gemakkelijk bij kunt.

Blijf op de hoogte: Blijf op de hoogte van de status van je vlucht en eventuele wijzigingen in je reisschema.

Conclusie

ESTA kan worden gebruikt door in aanmerking komende reizigers voor transitdoeleinden. Goedgekeurde ESTA-aanvragers kunnen ook tijd doorbrengen in de VS voor toegestane toeristische of zakelijke doeleinden. Reizigers moeten zich ervan bewust zijn dat elke dag die wordt doorgebracht in Canada, Mexico of de omliggende gebieden meetelt voor de 90 dagen ESTA-limiet. Het is dus aan te raden hun reisplannen te plannen op basis van de reisbeperkingen van de VS en die van andere landen van bestemming.