ESTA status controleren
ESTA nieuws, informatie en hulp.

Een visum verkrijgen met een strafblad

Bewerkt: okt 14, 2022  | Tags: ESTA, Visa met strafblad

Introductie

Als u een ESTA geweigerd is in verband met een criminele voorgeschiedenis, zou een volgende optie voor een reismachtiging naar de Verenigde Staten zijn, een bezoekersvisum voor de V. S.  aan te vragen. Bezoekersvisa zijn er in drie soorten: B-2 toeristenvisum, B-1 Zakelijk visum of B-1/B-2 zakelijk en toeristisch visum voor gemengd gebruik.

Hoe kan ik een visum voor de Verenigde Staten aanvragen als ik een strafblad heb?

Als u een ESTA geweigerd is in verband met een strafblad, kunt u misschien nog een B-2 of B-1 Bezoekersvisum aanvragen voor toeristische, zakelijke, medische of doorreisdoeleinden. Bezoekersvisa brengen een langduriger en duurder aanvraagproces met zich mee, maar er zijn ook voordelen aan verbonden zoals een langere geldigheidsduur en langere toegestane verblijfsperioden. Voor een volledige vergelijking, bezoek de pagina Heb ik een ESTA of een visum nodig?

Wat zijn de relevante vragen in verband met criminele voorgeschiedenis op het DS-160 formulier?

De vragen op het DS-160 formulier die het meest betrekking hebben op personen met een niet-terroristische criminele voorgeschiedenis zijn de volgende:

  • “Bent u ooit drugsgebruiker of drugsverslaafde geweest?”
  • “Bent u ooit gearresteerd of veroordeeld voor een overtreding of misdaad, ook wanneer u gratie is verleend?”
  • “Heeft u ooit een wet overtreden of deelgenomen aan een samenzwering om de wet aangaande gereglementeerde stoffen te overtreden?”
  • “Komt u naar de Verenigde Staten om u bezig te houden met prostitutie of onwettige handelsbetrekkingen of bent u de afgelopen 10 jaar betrokken geweest bij prostitutie of het werven van prostitué(e)s?”
  • “Bent u ooit betrokken geweest bij het witwassen van geld of heeft u plannen in die richting?”
  • “Heeft u ooit een overtreding begaan of deelgenomen aan een samenzwering op het gebied van mensenhandel binnen of buiten de Verenigde Staten?”

Bron: https://ceac.state.gov/genniv/

Voor iedere bovenstaande vraag dient u gegevens te leveren aangaande uw persoonlijke situatie en waarom u gerehabiliteerd bent sinds de veroordelingen voor enige criminele activiteit die voortkomt uit de bovenstaande omstandigheden. U dient eerlijk en waarheidsgetrouw te zijn en uw beweringen met bewijzen staven. Bijvoorbeeld: geen nieuwe criminele geschiedenis, het verkrijgen van een baan, het opstarten van een zaak of het stichten van een gezin kunnen worden genoemd als onderdeel van de rehabilitatie.

Wat moet ik als ik geen visum voor de Verenigde Staten krijg?

Als u een visum voor de V.S. wordt geweigerd wordt u de reden verteld onder welke immigratiewet de weigering is geschied. Voordat u opnieuw een aanvraag indient moet u bewijs laten zien dat uw bewering staaft dat de regels die eerder werden toegepast om uw visumaanvraag voor de V.S. te weigeren, niet langer relevant zijn voor uw volgende aanvraag.

Conclusie

De afwijzing van een ESTA betekent niet dat u de Verenigde Staten niet mag betreden. Bezoekersvisa zoals het B-2 toeristenvisum en B-1 zakelijk visum zijn alternatieve reismachtigingen die meestal grotere voordelen met zich meebrengen dan een ESTA, ofschoon de aanvraagprocedure langduriger en kostbaarder is.