ESTA status controleren
ESTA nieuws, informatie en hulp.

Een ESTA aanvragen als u net van naam veranderd bent of pas getrouwd bent

Bewerkt: aug 25, 2023  | Tags: Paspoort met datum, ESTA in aanmerking komen, ESTA paspoort

Inleiding

Pas getrouwde reizigers die van plan zijn de Verenigde Staten te bezoeken met behulp van een ESTA moeten zich ervan bewust zijn hoe het veranderen van namen of trouwen van invloed kan zijn op het invullen van hun aanvraag, met name als een reiziger zijn naam heeft veranderd of in afwachting is van een nieuw paspoort. Het volgende artikel geeft informatie over het online aanvragen van ESTA met een paspoort met datum en helpt aanvragers om veelvoorkomende problemen te voorkomen.

Applying for an ESTA if you have just changed names or gotten married
ESTA aanvragen als je net van naam bent veranderd of bent getrouwd

Wat is een paspoort met datumaanduiding?

Iemand die gaat trouwen en van plan is om na de ceremonie naar het buitenland te reizen, kan een postdateerbaar paspoort aanvragen dat in zijn toekomstige getrouwde naam zal worden uitgereikt voordat het huwelijk daadwerkelijk heeft plaatsgevonden of het huwelijk is geregistreerd. Je kunt reizen met je bestaande paspoort op je meisjesnaam, maar het is aan te raden om een kopie van je huwelijksakte mee te nemen en te controleren of het paspoort op je meisjesnaam geldig is voor het land waar je naartoe reist.

Hoe kom ik aan een paspoort met postdatum?

Het belangrijkste punt bij het aanvragen van een paspoort met postdatum is om voldoende tijd te voorzien. Idealiter vraag je de aanvraag ongeveer drie maanden voor je huwelijk aan om rekening te houden met eventuele moeilijkheden in het proces, bijvoorbeeld als je aanvraag samenvalt met een periode van verhoogde vraag. Als je het tot het laatste moment hebt uitgesteld, is je beste optie om met je bestaande paspoort te reizen en je documenten na je terugkeer te wijzigen in je getrouwde naam.

Als je bijna geen tijd meer hebt, maar toch een paspoort op je nieuwe naam wilt, kun je extra betalen voor een Fast Track service, als die beschikbaar is. Als je een versnelde service gebruikt, kun je je nieuwe paspoort binnen een week of minder ontvangen.

Verdere gevolgen om te overwegen

Afhankelijk van je persoonlijke situatie, zijn er nog enkele andere punten die je beslissing om een paspoort met postdatum aan te vragen kunnen beïnvloeden.

[A] Kosten

Als je huidige paspoort nog een aantal jaren geldig is, is het goed om te weten dat een nieuw paspoort volwassenen momenteel £82.50 kost als het online wordt aangevraagd of £93 als het op papier wordt aangevraagd. Meer gedetailleerde prijsinformatie voor nieuwe of vernieuwde paspoorten vind je hieronder.

Online aanvragen Papieren aanvraag
Volwassenen vanaf 16 jaar (paspoort van 34 pagina's) £82.50 £93
Volwassenen vanaf 16 jaar (paspoort van 50 pagina's) £93.50 £104
Kinderen jonger dan 16 (paspoort van 34 pagina's) £53.50 £64
Kinderen jonger dan 16 (paspoort van 50 pagina's) £64.50 £75
Paspoort voor personen geboren op of voor 2 september 1929 Gratis Gratis

[B] Andere reisplannen

Omdat je huidige paspoort moet worden ingeleverd wanneer je je aanvraag indient en je paspoort met postdatum pas geldig is na je huwelijk, kun je in de tussentijd niet naar het buitenland reizen.

[C] Als de bruiloft niet doorgaat

Als het huwelijk om welke reden dan ook niet doorgaat, moet je het paspoort met de postdatum terugbrengen naar het paspoortkantoor en opnieuw een paspoort op je meisjesnaam aanvragen.

[D] Dubbele nationaliteit

Als je een niet-Brits paspoort hebt vanwege een dubbele nationaliteit, moeten de namen op beide paspoorten overeenkomen. Als dat niet het geval is, laat dan de gegevens op uw paspoort wijzigen voordat u een paspoort aanvraagt.

[E] Trouwen in het buitenland

Als u in het buitenland gaat trouwen, kunt u geen paspoort met datumaanduiding aanvragen omdat u een paspoort met uw meisjesnaam nodig hebt om uw reis te beginnen en te beëindigen.

Kan ik ESTA aanvragen met een paspoort met datumaanduiding?

Britse burgers die een paspoort met datum hebben aangevraagd, kunnen geen ESTA aanvragen totdat het paspoort geldig wordt op de dag dat het huwelijk wordt geregistreerd. Als je niet genoeg tijd hebt tussen de huwelijksceremonie en aankomst op de luchthaven, is het raadzaam om een familielid of vriend te vragen om namens jou een ESTA aan te vragen.

Als een inwoner van een ander Visa Waiver Program (VWP) land toestemming heeft gekregen om naar de VS te reizen, maar vervolgens zijn naam verandert, bijvoorbeeld vanwege een scheiding of huwelijk, moet hij een andere ESTA-machtiging aanvragen voordat hij op reis gaat. Aanvragers wordt geadviseerd om dit ten minste 72 uur voor hun reis aan te vragen, maar door verschillende omstandigheden kan dit onpraktisch zijn.

Kan ik mijn paspoort met mijn vorige naam gebruiken?

Als u in het bezit bent van een paspoort op een vroegere naam, maar na afgifte uw naam hebt veranderd vanwege een huwelijk of echtscheiding, komt u in aanmerking om een aanvraag in te dienen onder uw vroegere paspoortnaam en -nummer. De aanvraag moet worden ingediend onder de naam die op het paspoort staat, maar wanneer u antwoordt op de vraag of u bekend staat onder andere namen of aliassen, vult u het formulier in met de nieuwe naam. Je kunt reizen met een paspoort op je oude naam en een ticket op je nieuwe naam, maar je moet wel wettelijke documenten zoals je huwelijksakte of scheidingspapieren meenemen om het verband tussen de naam op je paspoort en je nieuwe naam te bewijzen.