ESTA status controleren
ESTA nieuws, informatie en hulp.

Een aantal weetjes over de Amerikaanse cultuur

Bewerkt: Mar 29, 2022  | Tags: ESTA voor toerisme

De Verenigde Staten is een enorm land. Het bestaat uit 50 staten en heeft meer dan 325 miljoen inwoners. Ofschoon het in vergelijking met West-Europese landen een betrekkelijk jonge natie is, heeft de Verenigde Staten een rijke veelzijdige cultuur en historische achtergrond. Iedere staat in Amerika is uniek op het gebied van smaken, wetten, temperament en waarden.

Voor een reiziger kan dit zowel lastig zijn als opwindend. Hier volgt een korte gids over Amerikaanse cultuur waarbij een aantal belangrijke dingen wordt besproken die u moet begrijpen als toerist of zakenvertegenwoordiger.

Geografie, steden en bevolking

Voordat we een blik werpen op de Amerikaanse cultuur kan het helpen de bevolkingsstatistieken te bekijken in verhouding tot de oppervlakte van he land. De Verenigde Staten van Amerika staat als derde op de lijst van dichtst bevolkte landen ter wereld, vlak na India en China. Vanuit een geografisch perspectief is het land het vierde grootste op de wereld.

Het strekt zich uit over 9 tijdzones en bestaat uit 50 staten in totaal. Daarbij horen Hawaii in de Stille Oceaan en Alaska in het noord-westelijke gebied van Canada.

De grootste stad is New York City, terwijl Washington DC dienst doet als hoofdstad. New York heeft een bevolking van ongeveer 9 miljoen inwoners. Andere dicht bevolkte steden in Amerika zijn o.a. San José, Los Angeles, Dallas, Chicago, San Diego, San Antonio, Houston, Phoenix en Philadelphia.

Het natuurlijke landschap is net zo uniek en veelzijdig als de bewoners. De  vreedzame stranden van Miami, de besneeuwde bergtoppen van Colorado, de groene wouden van de Sierra Nevada bergen in Californië en de wijdse woestijnen van Arizona, al dit soort plaatsen maken de geografie van de Verenigde Staten een belangrijk onderdeel van de identiteit van elke staat.

Als natie is Amerika verdeeld in gebieden: Noordoostelijke V.S., Zuidelijke V.S., Midwestelijke V.S. en de Westelijke Staten. Elk gebied heeft weer zijn eigen cultuur en smaak.

Nationale symbolen

Amerika heeft veel nationale symbolen zoals volksliederen, vlaggen, zegswijzen en kenmerken. De vlag van de Verenigde Staten wordt als belangrijk onderdeel van de natie beschouwd. Amerika werd gesticht na de opstand tegen de overheersing van Groot-Brittannië. De vlag werd steeds beschouwd als een weergave van vrijheid van elke vorm van overheersing. Op de Amerikaanse vlag, ook wel de Stars and Stripes genaamd, staan vijftig sterren die de vijftig staten vertegenwoordigen, en elke streep vertegenwoordigt een van de dertien oorsponkelijke koloniën.

The Star-Spangled Banner, het officiële volkslied van de natie bevat aangrijpende teksten die verwijzen naar de Amerikaanse Revolutie. Zowel het nationale volkslied van de V.S. en de vlag hebben een innige verbintenis met elkaar.

Amerika heeft twee motto’s. ‘In God, we trust’ is het eerste motto dat in 1956 werd aangenomen, waar ook een verwijzing naar staat in het laatste vers van het nationale volkslied. Dit motto is een vervanging voor het eerdere onofficiële ‘E Pluribus Unum’ dat, vrij vertaald betekent: ‘Een voor vele’ Het Latijnse motto is nog steeds aanwezig in het wapen van het land, the Great Seal.

The Great Seal van de Verenigde Staten verwijst naar een zegel dat gebruikt werd door de federale regering bij het waarmerken van documenten. Het kan ook worden gevonden op militaire insignes, vlaggen en paspoorten van de V.S. Op het voorste gedeelte van het zegel staat een Amerikaanse Adelaar met een schild voor zijn borst.

Aan de ene kant houdt de adelaar een olijftak vast, en aan de andere kant 13 pijlen. Dit is een symbool dat wil uitdrukken dat het land voor vrede is, maar altijd klaar staat om ten strijde te trekken. Op het zegel staan ook 13 sterren, 13 pijlen en 13 olijven waarmee de 13 staten van het land worden vertegenwoordigd.

Op de achterkant van het zegel staat een piramide met een oog aan de top in een driehoek. Dit oog moet voorstellen het Oog van de Voorziening en wordt beschouwd als het oog van God. Beide zijden van The Great Seal zijn afgedrukt in de valuta  van het land.

Verscheidenheid

De Verenigde Staten wordt vaak een smeltkroes genoemd. Dit komt door de inwoners, die afkomstig zijn uit verscheidene culturen en achtergronden. Dat verklaart waarom er zoveel tradities, waarden en geloofsovertuigingen zijn onder de inwoners van de V.S.

De gewoonten van Amerikanen zijn bij iedere familie en in ieder gebied weer anders. Als u bijvoorbeeld wordt uitgenodigd voor een picknick in Texas kan dit betekenen een barbecue competitie in een plaatselijk park. In Californië heeft dit de betekenis van vlees roosteren aan het strand en in New York kan het een enorm feest in een flatgebouw middenin de stad zijn. Daarom is het goed als u iedere traditie kunt meemaken die u door uw gastland aangeboden wordt.

Godsdienst

Ofschoon godsdienst in Amerika niet dezelfde plaats inneemt als in veel andere landen associëren veel inwoners van Amerika zich met christenen. Het is ook belangrijk dat ongeveer een kwart van de bevolking verklaart, geen godsdienstige voorkeur te hebben

De Verenigde Staten heeft geen gevestigde staatskerk of een officiële godsdienst die door de federale regering wordt ondersteund. Over het algemeen spreken veel Amerikanen zich gereserveerd uit over hun godsdienstige voorkeur. Het is daarom raadzaam niet over godsdienst te praten met onbekenden.

Het Christendom in Amerika is onderverdeeld in protestantisme en katholicisme. Protestanten worden onderverdeeld in verscheidene kerkgroeperingen: Christian Scientist, Baptist, Mormon en Methodist, om er maar een paar te noemen. Binnen het Christendom bestaan verschillende overtuigingen en Amerikanen hangen verschillende godsdiensten aan.

De keuken in Amerika

Als we het hebben over de keuken in de V.S. dan zien we dat het voedsel van staat tot staat en van gebied tot gebied steeds weer anders is. Stoofpotjes met bonen en fajita’s zijn synoniem met New-Mexico terwijl cheesesteaks vaak worden geassocieerd met Philadelphia. Ook is het mogelijk allerlei verschillende soorten voedsel in de steden te vinden door de grote vertegenwoordiging aan immigranten uit Azië, Afrika en Europa. Afhankelijk van de plaats waar u in de Verenigde Staten vertoeft kunt u in verschillende steden terecht om de keukentradities van de verschillende culturele achtergronden van de inwoners uit te proberen.

Conclusie

Nu u meer over de Amerikaanse cultuur heeft gelezen zult u hopelijk een grotere waardering hebben voor het land met zijn inwoners. Iedere staat heeft iets unieks aan bezoekers te bieden. Een flexibel reisplan is daarom aan te bevelen.

Als u in het bezit bent van een paspoort van een land dat in aanmerking komt voor visumvrijstelling en een ESTA wilt aanvragen voor toeristische, zakelijke, medische of doorreis doeleinden, begin dan aan uw aanvraag, of bezoek de FAQ (veel voorkomende vragen) om meer over de ESTA te weten te komen.

Doe een aanvraag voor ESTA