ESTA status controleren
ESTA nieuws, informatie en hulp.

Biedt de VS "gouden visa" aan?

Bewerkt: dec 02, 2023  | Tags: Gouden visa, ESTA voor bedrijven

Immigratieprogramma's over de hele wereld zijn net zo gevarieerd als de landen zelf, en een type dat de aandacht heeft getrokken is het zogenaamde "Gouden Visum". Deze term verwijst naar een verblijfs-door-investeringsprogramma waarbij buitenlanders een verblijfsvergunning kunnen krijgen, en in sommige gevallen ook het staatsburgerschap. Het staatsburgerschap wordt echter verkregen in ruil voor aanzienlijke financiële investeringen. Heeft de VS een vergelijkbaar programma? Dit artikel onderzoekt die vraag en gaat in op de unieke aspecten van het Amerikaanse immigratiesysteem voor investeerders en zakenbezoekers.

Het concept van het "gouden visum" begrijpen

De "Golden Visa" programma's vereisen meestal een aanzienlijke financiële investering in de economie van een land, zoals de aankoop van onroerend goed, het doen van een grote donatie aan een nationaal ontwikkelingsfonds of het creëren van banen door middel van bedrijfsinvesteringen. Landen als Portugal, Malta en Cyprus staan bekend om hun Gouden Visum-programma's, die een weg bieden naar permanent verblijf of zelfs staatsburgerschap.

Deze programma's zijn vooral bedoeld om buitenlands kapitaal aan te trekken en de economie te stimuleren. Ze zijn echter ook bekritiseerd omdat ze het witwassen van geld en belastingontduiking in de hand kunnen werken en omdat ze misbruikt kunnen worden voor minder nobele bedoelingen.

De Amerikaanse aanpak: EB-5 Immigranten Investeerders Programma

Hoewel de VS geen "Gouden Visum" programma heeft in dezelfde zin als sommige Europese landen, heeft het wel een pad voor investeerders, bekend als het EB-5 Immigrant Investor Program. Er zijn echter duidelijke verschillen die het Amerikaanse EB-5 programma onderscheiden van typische "Gouden Visum" programma's.

Het EB-5 programma, opgericht in 1990, geeft buitenlandse investeerders de mogelijkheid om een Amerikaans visum aan te vragen door een aanzienlijk bedrag te investeren in een commerciële onderneming in de VS en door ten minste tien fulltime banen te creëren of te behouden voor gekwalificeerde Amerikaanse werknemers. Het minimum investeringsbedrag is $1,8 miljoen, hoewel dit verlaagd kan worden naar $900.000 als de investering wordt gedaan in een gericht werkgelegenheidsgebied.

Goedgekeurde EB-5 investeerders, inclusief hun echtgeno(o)t(e) en ongehuwde kinderen jonger dan 21 jaar, komen in aanmerking om een green card aan te vragen, die een permanente verblijfsvergunning geeft in de VS. In tegenstelling tot de "Golden Visa" programma's van sommige landen, legt het EB-5 programma de nadruk op het creëren van banen en biedt het geen onmiddellijk burgerschap.

Waarom het verschil?

Er zijn verschillende redenen waarom de VS voor deze aanpak heeft gekozen in plaats van een rechttoe rechtaan "Gouden Visum" programma:

1. Nadruk op het creëren van banen

Het Amerikaanse EB-5 programma legt sterk de nadruk op het creëren van banen. De vereiste om ten minste tien voltijdse banen te creëren of te behouden voor gekwalificeerde Amerikaanse werknemers zorgt ervoor dat de investering een directe positieve impact heeft op de Amerikaanse economie.

2. Streng toezicht

Het Amerikaanse programma omvat streng toezicht en strenge controles op de bron van de investeringsfondsen. Dit toezicht helpt problemen zoals het witwassen van geld, waarover critici van sommige Golden Visa programma's zich zorgen maken, te voorkomen.

3. Vertraagde toegang tot staatsburgerschap

In tegenstelling tot sommige Golden Visa programma's, geeft het Amerikaanse programma niet onmiddellijk toegang tot het staatsburgerschap. Nadat ze hun status als permanente inwoner een bepaalde periode hebben behouden en aan andere eisen hebben voldaan, kunnen EB-5 investeerders het Amerikaanse staatsburgerschap aanvragen. Dit uitstel dient om de toewijding van de investeerder aan de VS te bevestigen.

4. Beperkte beschikbaarheid

Het aantal beschikbare EB-5 visa per jaar is beperkt, in tegenstelling tot sommige Golden Visa programma's, wat het Amerikaanse programma competitiever en selectiever kan maken.

Is ESTA het gemakkelijkste alternatief om de VS binnen te komen voor zakelijke doeleinden?

Het Electronic System for Travel Authorization (ESTA) is een online systeem dat bepaalt of personen in aanmerking komen om naar de VS te reizen onder het Visa Waiver Program(VWP). Goedgekeurde ESTA-aanvragen zijn twee jaar geldig, of totdat het paspoort verloopt, en hebben betrekking op meerdere binnenkomsten in de VS.

Het is een integraal onderdeel van het Amerikaanse Visa Waiver Program (VWP), waarmee burgers van 41 deelnemende landen zonder visum naar de Verenigde Staten kunnen reizen voor maximaal 90 dagen. Hoewel het VWP betrekking heeft op zowel toerisme als zaken, zal dit artikel zich richten op de zakelijke activiteiten die zijn toegestaan onder een ESTA.

Toegestane zakelijke activiteiten onder ESTA

Een ESTA kan worden gebruikt voor een verscheidenheid aan bedrijfsgerelateerde activiteiten. Het is echter belangrijk op te merken dat het programma bedoeld is voor kortdurende verblijven en personen niet toestaat zich in de VS te vestigen of een langdurig dienstverband aan te gaan:

1. Overleg met zakenpartners

Reizigers kunnen hun ESTA-goedkeuring gebruiken om zakenpartners te ontmoeten die in de VS gevestigd zijn. Het kan hierbij gaan om het bespreken van potentiële deals, contracten, samenwerkingen of gewoon het opbouwen en onderhouden van zakelijke relaties.

2. Conferenties of seminars bijwonen

Professionals kunnen educatieve, wetenschappelijke of zakelijke conferenties of seminars bijwonen. Dit maakt het mogelijk om kennis en ideeën uit te wisselen en internationale netwerken op te bouwen.

3. Korte opleiding

Met een ESTA kunnen personen een kortdurende opleiding volgen. Dit heeft echter geen betrekking op betaald werk of langdurige stages. De opleiding moet deel uitmaken van een uitwisseling van ideeën of professionele ontwikkeling, geen verkapte vorm van tewerkstelling.

4. Onderhandelen over contracten of overeenkomsten

ESTA staat reizigers toe om te onderhandelen over contracten of handelsovereenkomsten, zakelijke deals te sluiten of andere zakelijke transacties af te handelen.

5. Eigendommen of goederen kopen

Reizigers kunnen een ESTA ook gebruiken om eigendommen of goederen te kopen, waaronder het bijwonen van beurzen of tentoonstellingen om producten te zoeken.

Waar het op neerkomt bij het gebruik van ESTA voor zaken

Het ESTA biedt flexibele opties voor zakenreizigers uit de deelnemende landen, voor een groot aantal activiteiten. Het is echter belangrijk om te onthouden dat het VWP en ESTA bedoeld zijn voor kortdurende, niet-immigranten bezoeken en geen langdurig dienstverband of verblijf toestaan. Voor een langer verblijf, complexere zakelijke activiteiten of een baan moet een meer geschikte visumcategorie worden gezocht. Zoals altijd is het aan te raden om een immigratie expert of advocaat te raadplegen om de beste opties voor jouw specifieke omstandigheden te begrijpen.

Conclusie

Hoewel de V.S. geen "Gouden Visum" programma aanbiedt in de exacte vorm van die in sommige andere landen, biedt het EB-5 Immigrant Investor Program een manier voor buitenlanders om een permanente verblijfsvergunning te krijgen door middel van aanzienlijke economische investeringen. Het Amerikaanse programma legt echter een sterkere nadruk op het creëren van banen, strenge screening van fondsen en een duidelijk pad naar burgerschap pas na een periode van permanent verblijf. Deze kenmerken weerspiegelen de bredere aanpak van immigratie in het land, waarbij economische voordelen worden afgewogen tegen bezorgdheid over veiligheid, economische impact en de principes van het Amerikaanse burgerschap.