Bewerkt: apr 17, 2024
Wanneer je een reis naar de Verenigde Staten plant, is het van cruciaal belang om de verschillende programma's voor reistoestemming te begrijpen. Twee belangrijke programma's voor kortdurende bezoekers zijn het Amerikaanse Visa Waiver Program (VWP) en het Guam-CNMI Visa Waiver Program. Dit artikel gaat in op de verschillen en overeenkomsten tussen deze twee programma's.
Het Visa Waiver Program wordt beheerd door het Department of Homeland Security (DHS). Het staat burgers van 42 deelnemende landen toe om naar de VS te reizen voor toerisme, zaken of doorreis voor maximaal 90 dagen of minder zonder een visum aan te vragen.
Reizigers onder het Amerikaanse VWP moeten toestemming aanvragen via het Electronic System for Travel Authorization(ESTA), een online systeem dat reizigers vooraf screent aan de hand van verschillende veiligheidsdatabases. Het VWP omvat reizen naar alle Amerikaanse staten en territoria.
Het Guam-CNMI Visa Waiver Program is specifiek voor de territoria Guam en het Gemenebest van de Noordelijke Marianen (CNMI). Dit programma staat visumvrije toegang toe voor reizigers uit bepaalde landen voor een verblijf van maximaal 45 dagen in Guam of CNMI.
In tegenstelling tot het VWP, vereist het Guam-CNMI Visa Waiver Program geen online pre-autorisatie. In plaats daarvan verstrekken reizigers hun informatie bij aankomst op de immigratiecontrole van de luchthaven of zeehaven.
Hoewel beide programma's visumvrij reizen naar delen van de VS mogelijk maken, zijn er een aantal belangrijke verschillen:
Het belangrijkste verschil is de geografische dekking. Het Amerikaanse VWP geldt voor de hele VS, inclusief alle staten en territoria. Het Guam-CNMI Visa Waiver Program daarentegen dekt alleen de grondgebieden van Guam en de CNMI.
Het Amerikaanse VWP staat een verblijf van maximaal 90 dagen toe, terwijl het Guam-CNMI Visa Waiver Program een verblijf van maximaal 45 dagen toestaat.
Hoewel sommige landen voor beide programma's in aanmerking komen, heeft het Guam-CNMI Visa Waiver Program een andere lijst van landen die in aanmerking komen, waaronder een aantal Aziatische landen die niet onder het Amerikaanse VWP vallen. De volgende landen komen wel in aanmerking voor het Amerikaanse VWP: Andorra, Australië, België, Brunei, Chili, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Israël, Italië, Japan, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Monaco, Nederland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Qatar, Malta, San Marino, Singapore, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Taiwan, Verenigd Koninkrijk, Zweden, Zwitserland.
Het Amerikaanse VWP vereist dat reizigers een ESTA goedkeuring krijgen voordat ze op reis gaan, terwijl het Guam-CNMI Visa Waiver Program geen online goedkeuring vereist.
Beide programma's zijn ontworpen om toerisme en kortdurende zakelijke activiteiten te vergemakkelijken, waardoor bezoekers de VS kunnen binnenkomen zonder een visum nodig te hebben. Ze maken deel uit van de inspanningen van de VS om het toerisme te bevorderen, de diplomatieke betrekkingen te verbeteren en de economische groei te stimuleren.
De keuze tussen het Amerikaanse VWP en het Guam-CNMI Visa Waiver Program hangt af van je bestemming en nationaliteit. Als je staten in de VS bezoekt, is het Amerikaanse VWP het juiste programma, op voorwaarde dat je uit een land komt dat in aanmerking komt voor het VWP. Als je echter Guam of de CNMI bezoekt en uit een land komt dat in aanmerking komt voor het Guam-CNMI Visa Waiver Program, dan is dit programma het meest geschikt voor jou.
Hoewel zowel het U.S. Visa Waiver Program als het Guam-CNMI Visa Waiver Program reizigers visumvrije toegang bieden tot Amerikaanse grondgebieden, dienen ze verschillende doelen, hebben ze verschillende aanvraagprocedures en bestrijken ze verschillende geografische gebieden. Het begrijpen van deze verschillen is cruciaal om te bepalen welk programma het beste past bij jouw reisbehoeften. Zoals altijd is het aan te raden om de juiste websites van de Amerikaanse overheid te raadplegen of een reis- of immigratiedeskundige te raadplegen om er zeker van te zijn dat je over de meest actuele en relevante informatie beschikt voor je reisplanning.