ESTA status controleren
ESTA nieuws, informatie en hulp.

Israël doet mee aan visumontheffingsprogramma

Bewerkt: Oct 20, 2023  | Tags: Visa Waiver Programma, ESTA in aanmerking komen, Israël

Op 27 september 2023 ontving Israël het langverwachte nieuws van zijn opname in het Visa Waiver Program (VWP), een belangrijke mijlpaal in de relatie tussen de Verenigde Staten en Israël. Deze ontwikkeling belooft de veiligheid te verbeteren, de economische banden aan te halen en de intermenselijke contacten tussen de twee naties te bevorderen.

Een gamehanger voor reizen: ESTA Update

Op 19 oktober 2023 werd het Electronic System for Travel Authorization (ESTA) geüpdatet zodat Israëlische burgers en onderdanen een aanvraag kunnen indienen om de Verenigde Staten binnen te komen voor toeristische of zakelijke doeleinden. Deze update betekent dat personen die hiervoor in aanmerking komen tot 90 dagen in de Verenigde Staten kunnen verblijven zonder een Amerikaans visum nodig te hebben, waardoor het reisproces voor beide naties wordt gestroomlijnd.

Sterkere partnerschappen opbouwen

Het VWP is ontworpen om te dienen als een hoeksteen in het versterken van het veiligheidslandschap van de Verenigde Staten en haar partnerlanden. Het gaat verder dan het vereenvoudigen van reizen door het creëren van robuuste veiligheidspartnerschappen met strenge eisen.

Uitgebreide veiligheidseisen

Om deel uit te maken van het VWP moeten landen voldoen aan strenge eisen op het gebied van terrorismebestrijding, wetshandhaving, immigratiehandhaving, documentbeveiliging en grensbeheer. Deze maatregelen zorgen ervoor dat alle aangesloten landen veiligheid als prioriteit stellen en tegelijkertijd legaal reizen en handel vergemakkelijken.

Een alomvattende inspanning

De opname van Israël in het VWP ging niet over één nacht ijs. De Israëlische regering lanceerde een alomvattende inspanning van de hele regering om aan de voorwaarden van het programma te voldoen. Dit betekende het aannemen van nieuwe wetten, het opzetten van informatie-uitwisselingssystemen en het implementeren van bijgewerkte toegangsprocedures.

De toegang uitbreiden: Wederkerigheid en inclusiviteit

Als onderdeel van zijn inzet voor het VWP heeft Israël de wederzijdse voorrechten uitgebreid naar alle Amerikaanse burgers, ongeacht hun nationale afkomst, religie of etniciteit. Deze beleidswijziging versterkt niet alleen de relatie tussen de twee naties, maar maakt ook de weg vrij voor soepelere reiservaringen.

Barrières overbruggen

In een poging om inclusiviteit te garanderen, ging Israël in gesprek met Palestijns-Amerikanen die zowel op de Westelijke Jordaanoever als in de Verenigde Staten wonen. Deze mensen hebben nu de vrijheid om Israël visumvrij binnen te komen en toegang te krijgen tot Ben Gurion Airport, waardoor reisbelemmeringen voor Palestijns-Amerikanen worden verminderd.

Voortdurende betrokkenheid en controle

De benoeming van Israël als 41ste lid van het VWP is niet het einde van deze reis. De Amerikaanse regering blijft zich inzetten voor de betrekkingen met Israël terwijl ze nauwlettend blijft toezien op de implementatie van alle programmavereisten door het land. Dit omvat de wederkerigheidsverbintenissen die Israël op 19 juli 2023 is aangegaan.

ESTA: de sleutel tot probleemloos reizen

Onder het VWP krijgen Israëlische burgers en onderdanen de mogelijkheid om online reistoestemming aan te vragen voor de Verenigde Staten via het Electronic System for Travel Authorization (ESTA). De eerste dag dat Israëli's ESTA konden aanvragen was gepland op 30 november 2023, maar door de omstandigheden rond het conflict in Israël in oktober 2023 werd de datum vervroegd naar 19 oktober 2023. Een goedgekeurde ESTA-autorisatie is twee jaar geldig en biedt reizigers gemak en flexibiliteit.

Overgangsperiode

Israëlische burgers met geldige B-1/B-2 visa kunnen deze blijven gebruiken voor zakelijke en toeristische reizen naar de Verenigde Staten. ESTA biedt echter een efficiënt en gebruiksvriendelijk alternatief voor toekomstige reistoestemmingen.

Eenvoudige toegang

ESTA-aanvragen kunnen gemakkelijk online worden ingediend, of reizigers kunnen ervoor kiezen om de "ESTA Mobile" app te downloaden via de iOS App Store of Google Play store.

Conclusie

Samengevat betekent de opname van Israël in het Visa Waiver Programma een cruciaal moment voor de betrekkingen tussen de VS en Israël. Het belooft het reizen te vergemakkelijken, de samenwerking op het gebied van veiligheid te stimuleren en sterkere banden tussen de twee naties te bevorderen. Nu Israëlische burgers zich voorbereiden op de voordelen van ESTA, ziet de toekomst van de banden tussen de VS en Israël er rooskleuriger uit dan ooit.