Hoe zullen de sociale media gegevens op mijn ESTA aanvraag worden gebruikt door CBP?

Gepubliceerd: Sep 21, 2020, Bewerkt: Sep 21, 2020 | Tags: ESTA-formulier, ESTA-gegevensprivacy

Introductie

Er staan verscheidene vragen op het ESTA aanvraagformulier die vrijwillig zijn. Een van die vragen heeft betrekking tot gegevens van het sociale media account. Deze vraag geeft de douane en grensbewaking (CBP) een referentiepunt bij het controleren of de gegevens van een aanvrager corresponderen met een alternatieve bron waar CBP over beschikt.

Waarom wordt mij gevraagd informatie omtrent mijn sociale media account te verstrekken?

Deze vraag wordt door CBP gebruikt om reizigers op te sporen die mogelijk een bedreiging vormen voor de veiligheid van de Verenigde Staten. Uw sociale media account gegevens kunnen worden doorzocht voor boodschappen of andere activiteiten die uw sympathie voor bepaalde doelstellingen, groeperingen of overtuigingen laten zien. CBP kan ook uw sociale media accounts gebruiken om uw identiteit, werkgever, eerdere reizen, staatsburgerschappen, plaatsen van inwoning of andere gegevens te verifiëren. Deze gegevens worden dan door CBP gebruikt als onderdeel van de ESTA aanvraagprocedure, in het bijzonder als uw aanvraag handmatig wordt behandeld.

De volgende lijst geeft de soorten informatie die doorgaans kan worden verkregen uit sociale media accounts: voornaam, achternaam, plaatsen die zijn bezocht, gegevens omtrent de werkgever, land van inwoning, adres, politieke overtuigingen, godsdienstige overtuigingen, namen van ouders en andere familieleden, criminele voorgeschiedenis, landen van  staatsburgerschap, sociale mediaconnecties, reacties op sociale mediaconnecties zoals likes en dislikes en andere reacties.

Zullen mijn sociale mediagegevens invloed hebben op mijn ESTA aanvraag?

De sociale mediagegevens van een aanvrager kunnen invloed hebben op het verkrijgen van een goedgekeurde ESTA. Sociale mediagegevens helpen CBP bij het beoordelen van uw aanvraag aangezien ze daardoor meer gegevens kunnen controleren om hun beslissing te ondersteunen omtrent het goedkeuren of het weigeren van een ESTA aanvraag. Indien uw sociale mediagegevens niet kloppen met de gegevens die u heeft ingevuld op uw ESTA aanvraag, dan is het mogelijk dat dit de beslissing van CBP beïnvloedt bij het handmatig beoordelen van uw ESTA aanvraag.

Wat voor gegevens kan CBP zien op mijn sociale media accounts?

De hoeveelheid informatie die CBP kan zien hangt af van de privacy-instellingen die u bij iedere afzonderlijke sociale media account waar u mee in verbinding staat heeft ingesteld. Als uw privacy instellingen geen mogelijkheid hebben om door derden gelezen te worden kan CBP uw gegevens waarschijnlijk niet zien, tenzij het bedrijf of de personen die de sociale mediawebsite beheren  gevraagd wordt om informatie door te geven.

Hoe worden mijn gegevens verwerkt op de ESTA?

Alle informatie die op een ESTA aanvraag wordt gegeven, inclusief de gegevens van de sociale media, zal worden verwerkt volgens het privacy beleid van ESTA inzake gegevens. Het verwerken van uw gegevens wordt beschreven onder het ESTA System of Records Notice (SORN) en Privacy Impact Assessment (PIA). Als u het niet eens bent met het privacy beleid kunt u de vrijwillige velden op het ESTA formulier overslaan, zoals de informatie over sociale media accounts. U zult echter nog steeds alle verplichte velden op  het ESTA formulier moeten invullen omdat u anders niet zult kunnen reizen onder het visumvrijstellingsprogramma (VWP). U dient een volledige ESTA aanvraag in te dienen en een goedgekeurde machtiging te ontvangen.

Conclusie

Alhoewel het opgeven van sociale media accountgegevens vrijwillig is, wordt het de aanvragers als het enigszins mogelijk is toch aangeraden informatie te geven omtrent hun sociale media accounts. Het verstrekken van deze gegevens zal niet heel veel invloed hebben op de beslissing over de aanvraag maar het kan CBP helpen mogelijke veiligheidsrisico’s op te sporen als de aanvraag handmatig zou worden beoordeeld. Alle ESTA aanvragen worden verwerkt volgens het privégegevensbeleid dus aanvragers moeten op de hoogte zijn van voorwaarden waar zij zich niet prettig mee voelen bij het verstrekken van sociale mediagegevens.

Delen

FacebookTwitterYoutube

Doe een aanvraag voor ESTA

ESTA is een vereiste reistoestemming voor in aanmerking komende reizigers die de Verenigde Staten binnenkomen over land, door de lucht of over zee voor bezoeken van minder dan 90 dagen.

Doe een aanvraag voor ESTA